Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Sogn
Harring Sogn
Provsti
Sydthy Provsti
Stift
Aalborg Stift
Kommune
Thisted Kommune
Harring Kirke
Harring Kirke står i blank mur med synlige byggematerialer på nær taggavle og våbenhus, der er hvidkalkede. Tagene er belagt med bly. Foto: 2010.

Harring Kirke er en romansk landsbykirke, som i lighed med andre kirker bygget i samme periode, har gennemgået flere ombygninger i sin eftertid – både kirkens våbenhus og klokkegavl er fra 1800-tallet. Kirkens korbue er dekoreret med sengotiske kalkmalerier.

Kirken ligger frit i landskabet i Thy mellem Limfjorden og Vesterhavet, ca. 14 km sydvest for Thisted.

Kirkebygning

Kirken består af et kor og skib fra romansk tid samt våbenhus mod nord og klokkegavl mod vest fra 1883. I dag står kirken i blank mur med synlige byggematerialer på nær taggavle og våbenhus, som står hvidkalkede, mens tagene er belagt med bly.

Den romanske kirke

I romansk tid blev mange kirker opført af natursten. Dette gælder også i Harring Kirke, hvor de ældste dele er bygget af granitkvadre. Kirkens grundplan er den traditionelle, romanske med skib og et lidt smallere kor mod øst.

Om- og tilbygninger

Våbenhuset foran kirkens oprindelige norddør er tilbygget i 1883 af teglsten med døre i øst og vest og vindue mod nord. Samtidig, er der over skibets vestgavl rejst en såkaldt klokkekam, dvs. en gavl med indbygget plads til kirkeklokken.

Kalkmalerier i Harring Kirke

På undersiden af kirkens korbue er kalkmalede dekorationer fra sengotikken. Motivet er rankeslyngsornamenter i gullige og rødlige nuancer.

Inventar i Harring Kirke

Inventaret i Harring Kirke er fra flere forskellige perioder af kirkens lange historie.

Døbefont fra romansk tid

Kirkens ældste inventarstykke er den romanske døbefont af granit. Den tilhører en gruppe af fonte, som alle er typiske for egnen. Kummen er firkløverformet og i dens øverste rand er indhugget fire ligearmede kors. Nederst på kummen er en række rundtunger, som løber ud i foden, som er firkantet med knopper på hjørnerne.

Inventar fra renæssancen

Altertavlen i Harring Kirke
Altertavlen i Harring Kirke har fløje på hver side af midterfeltet. De tre felter krones af trekantgavle med top- og fodspir. I midterfeltet ses relieffer med motiver af korsnedtagelsen og opstandelsen. I fløjene ses nadverordene i forgyldning. Foto: 2022.

Altertavlen fra 1590 er med fløje på hver side af midterfeltet. De tre felter krones af trekantgavle med top- og fodspir. I midterfeltet ses relieffer fra 1625 med motiver af korsnedtagelsen og opstandelsen. I fløjene ses nyere bemaling med nadverordene i forgyldning.

Prædikestolen fra 1627 har i felterne arkader under bueslag adskilt af søjler. I 1936 fremdrog man oprindelige malingslag, bl.a. evangelistmalerierne i storfelterne, som i dag står afdækkede. Lydhimlen over stolen er nyere, ca. fra 1830-1840.

Gravminder

Opstillet i våbenhuset ses en gravsten fra 1579 sat over Christen Bodssen. Under indskriften ses et bomærke med initialerne for afdøde. Stenen har oprindeligt ligget i skibets gulv.

Opsat ved skibets vestvæg ses en anden gravsten, denne fra 1625. Den er sat over Hans Sørensen Aalborg og hustru Anna, datter af Peder Andersen i Lægind. Skriftfeltet flankeres af søjler og runde felter med evangelisttegn og latinske indskrifter.

Læs mere i Lex

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig