Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Mors er den største ø i Limfjorden. Øen er en selvstændig kommune, Morsø Kommune, der er en af de mindre kommuner i Danmark.

Kommunen er en del af Region Nordjylland. Mors ligger mellem Thy Bredning i nord og Kås Bredning i syd, og øen havde i 2024 cirka 20.000 indbyggere. Øen dækker et areal på i alt 363 km2 og er dermed den syvendestørste ø i Danmark.

Den eneste store by Nykøbing Mors, har tidligere været en købstad. Ved kommunalreformen i 1970 blev alle købstadskommuner slået sammen med landkommunerne, og de 14 sognekommuner på Mors blev på det tidspunkt lagt sammen med Nykøbing Mors til én kommune.

På Mors er det stadig landbrug og industri, der dominerer øens erhvervsliv. Morsø kommune er med sine cirka 1700 ansatte den største arbejdsplads på øen.

Geologi

Hanklit på den nordlige del af Mors.
Hanklit er 60 m høj og den største molerklint i Danmark. Istidens gletsjerne har for 18.000 år siden foldet og skubbet til lagene, så den har fået sine flotte folder.
Hanklit på den nordlige del af Mors.
Af /Biofoto/Ritzau Scanpix.

Øens nordligste og sydligste dele har udprægede bakkepartier formet af ismasserne under den seneste istid, Mellem bakkerne strækker sig midt over øen en lavning. Landskabet præges af næringsrige, sortmuldede jorder med kalkunderlag, der er iblandet ler.

Moler

Karakteristisk for Mors – ligesom naboøen Fur – er de store områder med moler, en sjælden bjergart. Moler blev for omkring 55 millioner år siden aflejret sammen med vulkansk aske på bunden af et enormt subtropisk hav.

I moler er der velbevarede fossiler fra den tids planter og dyr, der levede i og omkring det varme, subtropiske hav. Efterhånden som planter og dyr døde, sank de til bunds, hvor de blev dækket af ler, skaller og vulkansk aske og med tiden blev omdannet til fossiler.

Ejerslev Molergrav

Molerbrud ved Ejerslev Havn.
Råstofudvindingen pynter ikke på landskabet, men man forsøger at genetablere de lukkede molergrave. I baggrunden ses Livø Bredning.
Molerbrud ved Ejerslev Havn.
Af /Biofoto/Ritzau Scanpix.

I mere end et århundrede har moler været en del af den kommercielle råstofudvindingen på Mors. I verdens ældste molergrav ved Ejerslev på østsiden af Nordmors er der udvundet moler siden 1903. Graven er nu lukket og området reetableret.

I begyndelsen blev der udskibet små mængder moler. I kurve blev leret sejlet med pramme ud til ventende skibe, hvor kurvene blev hejst ombord. Senere gravede man en sejlrende og en anløbsbro, så de store skibe kunne sejle helt ind til land og laste moler direkte fra molen.

I 2024 blev der stadig udvundet moler ved Skarrehage, Harhøj, Vangsgaard og en smule ved Hesselbjerg Molergrav.

Et skatkammer

Den Blå Lagune
Ved Ejerslev er en af de gamle molergrave blevet naturgenoprettet. Søen er omgivet af molerskrænter.
Den Blå Lagune
Af /Biofoto/Ritzau Scanpix.

Fossil- og Molermuseet på Mors har en stor og velbevaret samling af plante- og dyrearter som palmer, insekter, fisk, fugle, skildpadder og ørentvister. Museet er med sin store samling af fossiler et fortidsskatkammer på højt internationale niveau. Fossilerne fungerer som værdifulde kilder for palæontologisk forskning og baggrund for at kunne rekonstruere fortidens økosystemer.

Forskere betragter moleret på både Mors og naboøen Fur som et af de bedste steder i verden for at opnå mere viden om fortidens planter, dyr og klima.

En sangfugl

Den lille sangfugl.
Den sjældne og velbevarede sangfugl er mindst 30 millioner år ældre og i bedre stand end andre, tidligere udgravede sangfuglefossiler.
Den lille sangfugl.
Af .

I 2021 blev der i moleret på Mors udgravet en ganske særlig fugl på blot ti centimeters længde.

Fundet af fuglen var så specielt, at en amerikansk palæontolog, Grace Musser, kom til Mors for at være med til at undersøge det sjældne fuglefossil. Hun vurderede fossilet som helt unikt, da det var det hidtil ældste, velbevarede fossil af en sangfugl, der hidtil er fundet i verden.

Grace fortalte til DR bl.a., at … Det er det tætteste, vi kan komme på dinosaurernes uddøen. Det er det ældste og mest komplette sangfuglefossil, vi har. De andre sangfuglefossiler, vi kender til, er mindst 30 millioner år yngre, og de er kun fragmenter eller stykker og ben, hvorimod denne her er et komplet skelet.

Historie

De mange gravhøje på øen vidner om, at der har været mennesker på Mors lige siden stenalderen. I middelalderen hørte øen til Sallingsyssel. I 1340 var Mors pantsat til en Rantzau, og de holstenske grever forpligtede sig til at overdrage øen til hertug Valdemar (4. Atterdag).

I forbindelse med bondeoprøret i 1441 blev morsingboerne kendt ved beretningen om, at de sammen med thyboerne lod vendelboerne i stikken, da kongen forud for slaget lovede tilgivelse for dem, der ville nedlægge våbnene.

Frem til Reformationen var Mors et selvstændigt len. Derefter blev øen kaldt for Dueholm Len, opkaldt efter det inddragne kloster i Nykøbing Mors. Fra 1660 blev Mors betegnet Dueholm Amt, og i 1793 blev øen lagt under Thisted Amt.

Færgefart

HS Lillebælt, 1899.

Dampfærgen HF Lillebælt er i 1899 på vej ind i Nykøbing Mors Havn. Færgen blev bygget i 1872 på J. Wigham Richardson & Co. Newcastle on Tyne, havde plads til 300 passagerer og 5-6 jernbanevogne og blev hugget op i 1922.

HS Lillebælt, 1899.
Af .

Mors er forbundet med halvøen Salling mod øst og Thy mod vest med hhv. Sallingsundbroen og Vilsundbroen. Fra nordspidsen af øen er der via farvandet Feggesund en færgefart til Tofthuse i Nordthy.

Øen har endnu en færgeforbindelse fra Nees via Nees Sund til Sydthy, men den faste færgedrift ophørte i 2015. Derefter blev færgen, MF Næssund, fra 1964 som den eneste bilfærge i landet drevet videre af Foreningen Næssundfærgens Venner. Dog sejler denne færge ikke i fast rutefart hele året.

Mod sydvest har Mors en landfast forbindelse via dæmning og bro til småøen Agerø.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig