Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Møntergården, 2019.
Møntergårdens udstillingsbygning i Møntestræde 1, her set fra Sortebrødre Stræde. Arkitekturen og farverne er inspireret af de historiske bygninger omkring den.
Af .
Licens: CC BY SA 4.0

Museum Odense er et lokalhistorisk museum med hovedsæde i Odense. Det belyser kulturhistorien inden for den nuværende Odense Kommune.

Museets opgaver

Museet er statsanerkendt. Det vil sige, at det modtager offentlig støtte og til gengæld løser en række opgaver i henhold til museumsloven. Opgaverne omfatter indsamling, registrering og bevaring af genstande samt forskning og formidling inden for museets ansvarsområde. Ud over Odense Kommune har museet også det arkæologiske ansvar for Nordfyns, Middelfart og Assens Kommuner og fører tilsyn med fredede fortidsminder på hele Fyn.

Udstillingssteder

Hus i Den Fynske Landsby
Stråtækt bindingsværkshus i Den Fynske Landsby.

Museet har seks udstillingssteder med et samlet besøgsstal på ca. 360.000 (2023).

TID

Odenses bymuseum udgøres af en hel række fredede bygninger omkring Møntergården i Møntestræde, hvoraf de ældste er fra renæssancen. En ny museumsbygning fra 2013 ligger i tilknytning til det historiske kulturmiljø.

De permanente udstillinger i TID fortæller om de lange linjer i Odense bys og Fyns historie fra de ældste tider til i dag. Museet rummer bl.a. landets største møntsamling uden for Nationalmuseet. Dertil kommer skiftende særudstillinger. I Børnemuseet og Børnenes Baggård formidles børneliv i gamle dage gennem aktiviteter for de yngre museumsgæster. Også historien om ringborgen Nonnebakken har hjemme her.

Den Fynske Landsby

I den sydlige udkant af Odense ligger Den Fynske Landsby, der er opbygget som en typisk fynsk landsby med gårde, beboelseshuse og de øvrige funktioner, der hører til. I stil med andre frilandsmuseer er bygningerne, der stammer fra 1700- og 1800-tallet, hentet forskellige steder rundt omkring på Fyn.

H.C. Andersen

H.C. Andersens Hus
H.C. Andersens Hus og H.C. Andersen Haven udgør sammen med det oprindelige museum i forfatterens fødehjem et sammenhængende anlæg midt i Odense by. Det japanske arkitektfirma Kengo Kuma & Associates står bag projektet, som blev indviet i 2021.
Af /Museum Odense.

Museum Odenses største attraktion er uden sammenligning den internationalt berømte digter. H.C. Andersens Hus består af en ny museumsbygning fra 2021 i tilknytning til hans fødehjem. Her kombineres bygningens og det tilhørende haveanlægs arkitektur med elementer fra Andersens eventyr til en visuel og æstetisk fortælling om hans kreative univers.

I H.C. Andersens Barndomshjem, hvor han boede fra han var to år og indtil han som 14-årig flyttede til København, og gennem formidling i det omkringliggende byrum fortælles om den opvækst, der formede ham og hans fantasi.

Carl Nielsen

Installation på Carl Nielsen Museet

Formidling af Carl Nielsens lydunivers gennem en installation på hans museum. Carl Nielsen Museet åbnede i 1988 i en tilbygning til Odense Koncerthus.

Af /Museum Odense.

Det andet store bysbarn formidles på Carl Nielsen Museet i en tilbygning til Odense Koncerthus. Musikken er det gennemgående element i fortællingen om Danmarks største komponist. Ud over udstillingerne arrangeres jævnligt koncerter på museet i samarbejde med byens konservatorium. Her fremføres både Nielsens egen musik og andre værker.

15 km syd for Odense, på vej mod Faaborg, ligger Carl Nielsens Barndomshjem ved landsbyen Nørre Lyndelse. Parallelt med H.C. Andersens Barndomshjem formidles her komponistens opvækst og inspirationskilder.

Museets historie

Allerede i 1860 etableredes det første museum i byen på Odense Slot under navnet Nordisk Museum. I 1885 blev samlingerne flyttet til en nyopført museumsbygning i Jernbanegade; det blev kommunalt og fik det latinske navn Museum Civitatis Othiniensis ("Odense Bys Museum"). Museet rummede på det tidspunkt en blandet samling.

I 1904 ændredes navnet til Fyns Stiftsmuseum. I forbindelse med opbygningen af H.C. Andersens Hus fra 1905 til 1908 og af Fyns Folkemuseum, der åbnedes i 1910, fik det samlede kommunale museumsvæsen betegnelsen Odense Bys Offentlige Samlinger.

I 1934 kom H.C. Andersens barndomshjem til, og i 1946 etableredes Den Fynske Landsby og Møntergården på grundlag af det ved den lejlighed lukkede Folkemuseum. Fra 1950 var Odense Bys Museer det officielle navn for det samlede kommunale museumsvæsen i Odense Kommune. Carl Nielsens barndomshjem blev museum i 1956. På grundlag af kunstsamlingen opstod gradvis Fyns Kunstmuseum.

I 1988 åbnede Carl Nielsen Museet, og over en årrække i 1980'erne og 1990'erne opbyggedes kulturcentret Hollufgård sydøst for Odense med det arkæologiske museum Fyns Oldtid. Betegnelsen Fyns Stiftsmuseum eksisterede herefter ikke mere.

Ny organisation og nye rammer

Fra 1997 blev Odense Bys Museer, der tillige omfattede børnekulturhuset Fyrtøjet og Thriges Kraftcentral, drevet som en samlet organisation dækkende fagområderne arkæologi, historisk tid, kunsthistorie, H.C. Andersen og Carl Nielsen.

De fysiske rammer i de gamle fredede bygninger omkring Møntergården satte deres begrænsninger i forhold til mulighederne for at lave moderne og tidssvarende formidling, så i 2013 indviedes en ny og til formålet opført museumsbygning. I 2021 åbnede et nyt stort formidlingscenter i tilknytning til H.C. Andersens Hus.

I 2013 blev Fyns Kunstmuseum udskilt af organisationen og fusionerede i stedet med Kunsthallen Brandts og Museet for Fotokunst til Kunstmuseum Brandts. Til gengæld gik Danmarks Mediemuseum i Brandts Klædefabrik (grundlagt 1984) den anden vej og blev en del af Odense Bys Museer. Mediemuseet blev dog nedlagt i 2018, hvor det måtte flytte ud af Brandts.

Efter mere end 130 år som kommunal institution overgik museet i 2018 til at være selvejende, og i 2022 skiftede man navn til det mere mundrette Museum Odense.

Læs mere i Lex

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig