Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Etymologi

Myanmar, og kolonitidens navn Burma, stammer fra et gammelt ord mrama; Myanmar har været anvendt i landets officielle navn i mere end 1000 år: Myanmar Pyi ('Myanmar landet'). I daglig tale bamar, som også bruges om landets etniske majoritet. På dansk angiver burmaner en person fra det etniske flertal, mens burmesisk bruges om sproget, skikke osv.

Også kendt som

Burma, indtil 1989.

Officielt navn
Myanma Naingngandaw, Pyidaungzu Thammada Myanma Naingngandaw (Republikken Myanmars Union)
Dansk navn
Myanmar
Styreform
parlamentarisk republik, reelt militær regime
Hovedstad
Naypyidaw
Indbyggertal
55,8 millioner (nationalt estimat, 2022)
Areal
652.670 km²
Indbyggere pr. km²
83 (2019)
Officielt/officielle sprog
burmesisk (officielt) og andre tibeto-burmesiske sprog, karensprog, mon-khmer-sprog m.fl.
Religion
buddhister 87,9 %, kristne 6,2 %, muslimer 4,3 %, animister 0,8 %, hinduer 0,5 %, andre 0,2 %, ingen religiøs tilknytning 0,1 % (2014). Bemærk, at estimatet for den muslimske befolkning er faldet til mindre end 3 % af Myanmars samlede befolkning (2019) pga. den etniske udrensning af den muslimske gruppe, rohingyaerne, som fandt sted fra 2017.
Nationaldag
uahængighedsdagen den 4. januar (1948)
Statsoverhoved
Indtil den 1. februar 2021 var præsident Win Myint statsoverhoved. Aung San Suu Kyi bestred det magtfulde embede statsrådgiver og fungerede som regeringsleder. Ved et militærkup den 1. februar 2021 blev Win Myint og Aung San Suu Kyi afsat og fængslet af øverstkommanderende senior-general Min Aung Hlaing.
Statsminister
Min Aung Hlaing
Møntfod
kyat
Symbol
det mytiske, løvelignende dyr, på engelsk kendt som emchinthe/em
Valutakode
MMK
Nationalsang
Kaba Ma Kyei ('til verdens ende, Myanmar')
Engelsk navn
Burma, Union of Burma
Uafhængighed
den 4. januar 1948 (fra Storbritannien)
Befolkningssammensætning
burmesere/bamar 68 %, shan 9 %, karener 7 %, arakanesere 4 %, kinesere 3 %, indere 2 %, mon 2 %, andre 5 %. Regeringen anerkender 135 oprindelige etniske grupper.
BNP pr. indb.
7.584 (2022)
Middellevetid
mænd 61,3, kvinder 68,0 år (2015)
Indeks for levevilkår, HDI
0,584 (2018)
Indeks for levevilkår, position
145 (2018)
Gini-koefficient
30,7 (2017)
CO₂-udledning pr. indb.
0,4 ton (2014)
Internetdomænenavn
.mm
Flag
Myanmar
Myanmar (mørkegrønt) ligger i Asien (lysegrønt).
Myanmar
Af .
Myanmar
Myanmar og de omkringliggende lande.
Myanmar
Af .
Licens: CC BY NC ND 4.0
.

Myanmar. Administrativ inddeling.

.

Myanmar er en republik i Sydøstasien. Landet var en britisk koloni fra 1885 til 1948, og indtil 1937 var det en del af Britisk Indien. Myanmar har siden selvstændigheden i 1948 været præget af etniske oprør, autoritære regimer samt international isolation og sanktioner mod militærets brutale regime.

Et omfattende oprør ledet af studenter og munke i 1988 og 2007 rystede militærets junta. Fra 2015 åbnede landet for handel og turisme under et delvist civilt styre. Den 1. februar 2021 tog militæret igen magten.

Landets navn, Myanmar, stammer fra et gammelt ord Mranma, Myanmar. Det har været anvendt i landets officielle navn i mere en 1000 år: Myanmar Pyi ('Myanmar landet'). I daglig tale blev Mranma til Bama, som også bruges om landets etniske majoritet. I kolonitiden blev Bama til Burma på engelsk. På dansk angiver burmaner en person fra det etniske flertal, mens burmesisk bruges om sproget, skikke, kultur, osv.

Myanmars historie

Myanmars forhistorie fra 1.- 14 årh. er præget af bycentre som Sri Ksetra, og Bagan (Pagan), som var det største center. Centrene var beboet af pyu-folket og burmanere. Mod syd dominerede mon-folket med hovedstad i Bago (Pegu). Centrene var præget af kulturel og religiøs indflydelse fra Indien og Kina i form af hinduisme og buddhisme.

Kolonitiden fra 1826 til 1948 var præget af oprør, ledet af munke. Det sidste store oprør fandt sted i 1930-1931, hvor lederen, Saya San, henrettede briterne. Studenter fortsatte den nationalistisk modstand med Aung San i spidsen. Han og hans 30 kammerater blev trænet i Japan og støttede den japanske invasion i 1942, som drev briterne ud. I 1945 hjalp Aung Sans hær briterne mod japanerne. Aung San, som var tilhænger af demokrati, blev i 1947 myrdet af en højreorienteret politiker, U Saw, støttet af konservative britiske officerer.

Ved selvstændigheden i 1948 fik landet en demokratisk ledet regering, ledet af U Nu. Den mødtes af oprør fra Burmas Kommunistparti støttet af Kina og kare- folkets oprør for en selvstændig stat. Militæret tog i 1962 magten med henvisning til etniske oprør og religiøse modsætninger, og U Nu og etniske ledere blev fængslet.

I 1997 blev landet medlem af regionens økonomiske samarbejdsorganisation, ASEAN, men var internationalt isoleret til 2012.

I 1989 ændrede militærstyret landets navn fra Burma til Myanmar, og i 2005 blev hovedstaden flyttet fra Yangon (Rangoon) til Naypyidaw.

En ny forfatning i 2008 indførte parlamentarisk styre kontrolleret af militæret. Fra 2011 til 2016 dannede National League for Democracy regering ledet af Aung San Suu Kyi. Militæret fængslede hende og præsidenten efter kuppet i 2021.

Klima og geografi

Myanmar rummer meget varierede landskaber. Landet har grænser med Thailand, Kina, mod nord Tibet, og mod vest Indien og Bangladesh. Lavlandet er omgivet af bjerge. Fra nord til syd er landet 2050 km, og den bredeste del i højde med Mandalay er 930 km. Floden Irrawaddy (Ayeyarwady) er sejlbar i 1600 km fra Kachin-staten til deltaet i syd og er en historisk vigtig hovedfærdselsåre. Andre vigtige floder er Sittang og Salween (Thanlwin), hvor kineserne bygger dæmninger.

Landet har sydvest monsunregn fra maj til oktober. I syd falder der 1500-2000 mm regn årligt; i den tørre centrale del falder kun 500-1000 mm. Den var landets riskammer men kræver kunstvanding til risdyrkning.

På grund af klimaforandringerne oplever landet nu flere oversvømmelser. I 2024 var der store oversvømmelser mange steder i landet. Næste en million mennesker blev fordrevet, og mindst 360 mistede livet.

Maj til oktober er regntid, december til februar er tør og kølig, mens marts og april er tørre og varme måneder med op til 40 grader. Gennemsnitstemperaturen er 28-30 grader, dog køligere i bjergene, og tæt på Tibet kan der falde sne. Ca. 60 % af landet er dækket af skov, men det reduceres hastigt. Teak forsvinder, og det samme gør arter af vilde dyr, bl.a. tiger, gaur okse og elefant.

Samfund og økonomi

En tredjedel af Myanmars befolkning på ca. 54 millioner skønnes at tilhøre over 100 etniske mindretal. Myanmar har været styret af militæret, som siden 1962 kontrollerer alle dele af samfund og økonomi. Militæret nationaliserede halvdelen af alle virksomheder og banker.

Efter en opstand i 1988 afskaffedes det socialistiske et-parti styre. En ny forfatning i 2008 sikrede sikrede militæret en overordnet magt. Officerer besatte 25 % af pladserne i begge kamre uden valg. Militæret tog igen magten i 2021 og fængslede Aung San Suu Kyi og præsidenten. Det er ikke lykkedes militærstyret at afholde et nyt valg på grund af den omfattende modstand mod regimet

Militæret udgør et omfattende hierarkisk patron-klient netværk, hvor officererne kræver ’gaver’ og tjenesteydelser af officerer af lavere rang og menige, for at de kan opnå forfremmelse, orlov og beskyttelse. Deres løn og pension administreres af ledende officerer. Militæret kontrollerer økonomien via to store konglomerater og allierede forretningspersoner. Styrkerne er let udrustet, primært til opretholdelse af den indre sikkerhed. Kina og Rusland støtter militæret. I 2025 er hæren hårdt trængt af etniske hære og unge i Folkets Forsvarshær.

Agerbrug og fiskeri er vigtige dele af økonomien. Landet eksporterede tidligere ris. Bønner, majs og gummi er andre vigtige afgrøder. Gummiplantager er ofte ejet af militære efter rydning af skov. Landet producerer cement og har egen våbenindustri.

Landet har vigtige mineraler, sjældne jordarter, jade og rubiner. Shan-staten er kendt for produktion af opium. Kina har investeret i olieledning, miner og dæmningsbyggeri. Efter kuppet er landet i en dyb økonomisk og humanitær krise som følge af borgerkrig og omfattende sanktioner.

Sprog

Det officielle sprog er burmesisk. Der skønnes at være 115 forskellige mindretalssprog, bl.a. mon, shan, karen, kachin, chin samt mange dialekter. Desuden er der ti ikke-oprindelige sprog, f.eks. hindi, kinesisk og engelsk.

Burmesisk skal anvendes i undervisning og administration, men under det civile styre 2015-2020 blev det muligt at bruge mindretallenes sprog og litteratur i deres skoler.

Kultur og uddannelse

Efter selvstændigheden i 1948 indførtes en femårig obligatorisk grundskole, hvor undervisningsmaterialer betales af forældrene. Universiteterne bar indtil 2015 præg af landets isolation, og efter kuppet strejker mange universitetslærere, og skoler og universiteter er mange steder delvist lukkede.

Kunsten i Myanmar har fået sine stærkeste påvirkninger fra Indien og har haft hinduisme og buddhisme som inspirationskilder. I de senere år har yngre billedkunstnere fundet en stil som blander tradition i moderne form, bl.a. Galleriet Pansodan i Yangon.

Frem til 1700-tallet var burmesisk litteratur grundlæggende religiøs og didaktisk og udelukkende skrevet på vers. Landets litteratur præges stadig af buddhismens betydning i kultur og samfund. Indtil koloniseringen blev der skrevet royale krøniker om landets dynastier. Forfatterne var ofte munke.

Mellem 1920 og 1945 prægede nationalisme og antikolonialisme litteraturen. Under general Ne Win og Burma Socialist Programme Partys styre dominerer socialrealisme. De senere år skrives der om livet i opposition til militærdiktaturet.

Myanmar fik sin første avis i 1830'erne og havde i mere end 100 år en levende og varieret presse. Under militærstyret har medierne været censureret. Under opstanden i 1988 arbejdede unge illegalt og sendte videoer ud af landet. Fra 1992 sendte Democratic Voice of Burma fra Oslo. Efter kuppet i 2021 er mange medier er lukket eller i eksil og journalister fængslet. Militærets avis Global New Light of Myanmar og MTV er ren militær nationalistisk propaganda. Facebook er det vigtigste sociale medie, men bruges af militæret til misinformation og skræmmekampagner mod muslimer. Telefoner og computere beslaglægges og undersøges af myndighederne, som har fået udstyr fra Kina til elektronisk overvågning.

Danmark og Myanmar

Indtil opstanden mod militærregimet i 1988 ydede Danmark ulandshjælp til Myanmar, bl.a. i form af havnebyggeri og patruljebåde til marinen. Efter at landet åbnede i 2012, investerede Carlsberg i et stort, moderne bryggeri i samarbejde med militærets bryggeri. Carlsberg og Tuborg øl er populære alternativer til militærets Myanmar Beer, som boykottes efter kuppet.

Før kuppet arbejdede Folkekirkens Nødhjælp, Dansk Flygtningehjælp og den danske ngo ADDA i Myanmar. Landet blev i den periode besøgt af mange danske turister.

Fra 2015 til 2020 arbejdede danske forskere i projektet med titlen Justice and Security in the Myanmar Transition finansieret af Danmarks Udenrigsministerium. Det var et samarbejde mellem Dansk Institut for Internationale Studier, Aarhus Universitet og Yangon Universitet. Et nyt projekt om klimaforandringernes indflydelse er en fortsættelse af det forrige.

Læs mere i Lex

Kommentarer (2)

svarede Marie Bilde

Kære Peter E. Christensen.
Tak for din kommentar. Fejlen er rettet.
Vil du fremover indsende rettelser som egentlige ændringsforslag?
Venlig hilsen
Marie Bilde, redaktør.

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig