Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Ray Bradbury
Født
22. august 1920, Waukegan, Illinois, USA
Død
5. juni 2012
Levetid - kommentar
Los Angeles, California, USA
Ray Bradbury i 1975.
Af .
Licens: CC BY 2.0

Ray Bradbury var en amerikansk science fiction-forfatter, der særlig er kendt for romanen Fahrenheit 451 (1953, dansk titel 233° Celsius, 1955). Bogens tema om bogafbrændinger og censur har gjort den til en klassiker, der er lige så relevant i dag, som da den udkom.

Golden Age Science Fiction

Ray Bradbury havde stor indflydelse på science fiction-genren, blandt andet ved at indføre økologisk-historiske temaer. Han er et af de helt store navne inden for såkaldt Golden Age Science Fiction, der i midten af 1900-tallet dominerede genren. Men i modsætning til mange Golden Age-forfattere var han stærkt kritisk over for teknologi, og mange af hans tekster har elementer af horror.

Det følelsesrige gennembrudsværk Martian Chronicles (1950, dansk titel Krøniker fra Mars, 1952, filmatiseret i 1966) er båret af konflikter mellem marsboere og fordomsfulde, koloniserende jordfolk. Bradbury skrev også et væld af noveller, hvor for eksempel "A Sound of Thunder" (1952, dansk titel "Torden-øglen") og ideen om "sommerfugleeffekten" som den anvendes inden for kaosteori er blevet nærmest synonym med Bradburys novelle. I historien følger vi en tidsrejsende, der under et kort visit i dinosaurernes tid ved et uheld kommer til at træde på en sommerfugl og derved ændrer historiens gang radikalt.

Teknologi og samfundskritik

Bradburys historier er ofte båret af en teknologi- og samfundskritisk tone. Han forudså meget tidligt, hvad eksempelvis mobiltelefoner ville gøre ved os som mennesker, og hvordan vores sociale relationer ville ændre sig som følge.

Det mest indflydelsesrige af Ray Bradburys værker er Fahrenheit 451, der foregår i en dystopisk verden, hvor brandmænd ikke længere slukker, men antænder ildebrande. Som en slags futuristisk inkvisition er det brandmændenes opgave at brænde bøger og anden form for trykt skrift for at holde borgerne så uvidende som muligt. Romanen er, ligesom George Orwells 1984, blevet en nyklassiker og diskuteres ofte livligt, når der i medierne diskuteres censur. Bogen blev i 1966 filmatiseret af François Truffaut og blev i 2018 også til en tv-serie.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig