Dykkerantiloper varierer i størrelse fra dværgdykkerantilopen på omkring 5 kg til sorthovedet dykkerantilope, der kan veje op til 80 kg. Hos de fleste arter af skovdykkerantiloper er hunnerne som regel en smule større end hannerne.
Dykkerantiloper har en robust kropsbygning, en høj bagende (pga. korte forben), et kort, kileformet hoved og korte, spidse horn. Hos dværgdykkerantilopen og savannedykkerantilopen er hornene dog ofte reducerede eller mangler helt.
De korte horn kombineret med den karakteristiske kropsbygning med korte forben og en høj bagende er tilpasninger til at flygte ind i tæt buskads, når der er fare på færde. Heraf kommer navnet dykkerantilope; det engelske navn duiker kommer fra afrikaans og betyder også dykker.
Dykkerantilopers kranium er unikt ved at have en kraftigt fortykket pande, hvilket er en tilpasning til at slås ved at støde hovederne sammen. Nogle arter bruger også deres pandeskjold til at åbne hårde frugter. Munden er forholdsvis bred, hvilket hænger sammen med førden, som især består af frugt; antiloper, der hovedsagelig lever af skud og friske blade, har typisk en lille mund.
Karakteristisk for dykkeantiloperne er også en lang sort slids foran øjet, hvori der sidder en duftkirtel (preorbitalkirtlen). Den bruges til at markere grene, træer og artsfæller.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.