Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Eghjort
Han af eghjort (Lucanus cervus) fra Pontevedra i Nordvestspanien.

Eghjorten er en meget stor hjortebille i overfamilien torbister. Den blev længe anset for uddød i Danmark, men er siden blevet genudsat.

Faktaboks

Også kendt som

Lucanus cervus

Udseende

Eghjort
Hunnen af eghjorten er mindre end hannen og mangler dens store, forlængede kindbakker.
Licens: CC BY 2.0

Hannen af eghjorten kan blive næsten 9 cm lang, hvilket gør den til Europas største bille. Det største kendte eksemplar fra Danmark havde en længde på 8,5 cm. Den udmærker sig især ved sit ”gevir”, som hannerne bruger i deres indbyrdes kampe om hunnerne. Geviret er i virkeligheden billens kindbakker, altså dens munddele. Der forekommer dværgindivider på kun 2,5-3 cm med underudviklede kindbakker.

Hunnen mangler de geviragtige kindbakker, og med en gennemsnitslængde på 2,5-5 cm er den mindre end hannen. Dækvingerne er rødbrune, mørkest hos hunnen, mens forkroppen er næsten sort.

Eghjortens biologi

Eghjort
Eghjortens larve kan opnå en anseelig størrelse med en længde på op til ca. 11 cm.

Eghjorten er overvejende aktiv i skumringen og om natten. Hunnen opholder sig mest på gamle egetræer med udflydende saft fra sår i barken, hvorimod hannerne flyver på lune aftener på jagt efter hunner at parre sig med. Parringen foregår i tiden efter sankthans.

Æggene lægges i en gang, som hunnen har udgravet i jorden; gangen kan fx følge en trøsket trærod og kan gå ned i næsten en meters dybde. Larverne udvikles i dødt, trøsket ved i tæt kontakt med jorden. De fuldvoksne larver bliver 10-11 cm lange. Larvetiden varer ca. 5 år og forløber gennem tre stadier. Herefter forpupper larven sig i en kokon for siden at bryde op gennem jorden som voksen bille.

Som voksen lever eghjorten kun kort tid. Den bliver højst ca. en måned gammel.

Eghjorten i Danmark

I 1900-tallet var eghjorten stadig vidt udbredt og ganske hyppig mange steder i landet, dog ikke i Vestjylland og nord for Limfjorden. Den var især kendt fra Frijsenborg, Silkeborg-, Vejle- og Koldingegnen i Jylland, Æbelø nord for Bogense, Sorø-skovene, Næsbyholm på Sydsjælland og Klinteskoven ved Møns Klint samt fra Olsker og Almindingen på Bornholm. Fra slutningen af 1800-tallet gik arten imidlertid stærkt tilbage, og op igennem 1900-tallet forsvandt den fra alle dens kendte forekomststeder. Fra Æbelø er den sidst observeret i 1954, mens den sidst blev set i Fakkegrav ved Vejle Fjord i 1966, måske 1971. På Bornholm forsvandt den formentlig omkring 1970, men har måske overlevet helt frem til 1991.

I 1924 blev eghjorten beskyttet på Æbelø gennem en fredning, der omfattede øens største, gamle ege samt indeholdt forbud mod indsamling, og med Bernkonventionen blev den i 1991 fredet i hele Danmark. Trods disse tiltag blev eghjorten snart anset for at være forsvundet fra Danmark.

I et forsøg på at få eghjorten tilbage, blev den genudsat i Jægersborg Dyrehave i årene 2013-2018. Larver hentet i Polen og Tyskland har gennemført udviklingen til voksne biller, og nogle individer har formeret sig. Arten lever således igen i den danske natur, om end det stadig er usikkert, om den vil genetablere en egentlig bestand.

Udbredelse og forekomst uden for Danmark

Eghjorten er vidt udbredt i Europa, især i Syd- og Centraleuropa. I Sverige forekommer den flere steder, bl.a. langs Østersøkysten i Blekinge samt i Småland og på Øland, hvor man bl.a. kan se den i Halltorps Hage.

Beskyttelse og trusler

I mange europæiske lande har en stadig mere intensiv skovdrift betydet, at eghjorten er gået markant tilbage i det 20. århundrede. Nu er arten mange steder fredet og beskyttet af konventioner som Bernkonventionen og EU’s habitatdirektiv.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig