Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Et endonym (også kaldet autonym) er inden for navneforskningen betegnelsen for det navn, en person eller en gruppe mennesker internt bruger om sig selv, sit sprog, geografiske omgivelser, historiske begivenheder osv. Det modsatte af et endonym er et eksonym: Den navn, én person eller gruppe bruger om en anden.

Faktaboks

Etymologi

Ordet er sammensat af græsk éndon (ἔνδον) ‘inden for’ og ónyma (ὄνυμα) ‘navn’ og kan oversættes med ‘internt navn’.

Også kendt som

Autonym

Typisk taler man om endo- og eksonymi i forbindelse med etniske grupper eller befolkninger i større eller mindre regioner, men endo- og eksonymer forekommer i alle sammenhænge: i vennegrupper, sociale klasser, faglige fællesskaber osv.

I teorien kan alle typer af navne optræde som endo- og eksonymer. Eksempler er:

Navnetype

Endonym

Eksonym

Antroponym

Fransk Charlemagne

Dansk Karl den Store

Dansk Christian 2.

Svensk Kristian Tyrann

Demonym

Tysk Deutsch

Dansk TyskEngelsk GermanFransk Allemand

Glossonym

I Iran: farsiI Afghanistan: dari / kābuli I Tadsjikistan: tadsjik

Dansk persisk

Toponym

Grønlandsk Maniitsoq

Dansk Sukkertoppen

Forskellige endonymer for det samme geografiske område

Ofte opstår forskellige, lokale endonymer i områder, der bebos af flere befolkningsgrupper. Det ses typisk i forbindelse med have, søer og floder.

Således findes der i landene omkring Østersøenflere forskellige endonymer for det samme hav, der til dels afspejler den geografiske placering. Dansk/svensk/norsk Østersøen/Östersjön/Østersjøen (og det finske oversættelseslån Itämeri) var oprindelig antonymer til Vesterhavet, dvs. udgangspunktet var havets placering i forhold til Jylland. På estisk derimod hedder havet Läänemeri ‘Vesterhavet’ og på samisk Nuortamearra ‘Sydhavet’, svarende til de geografiske placeringer. I de øvrige lande bruges oversættelser af det latinske Mare Balticum ‘det baltiske hav’; således f.eks. lettisk Baltijas jūra / litauisk Baltijos jūra.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig