En af de tidligste former for flerstemmighed blev udviklet i 1100-tallet i det sydvestlige område af det nuværende Frankrig, Aquitanien. Den aquitanske polyfoni er kendetegnet ved, at der til en foreliggende (gregoriansk) melodi føjes en overstemme, således at der til hver tone i den oprindelige melodi hører en kæde af toner (en melisme) i overstemmen. Denne forsynes desuden med en tekst, som enten er en trope eller sjældnere en sekvens. Mange flerstemmige satser af denne type, der benævnes frit organum, er overleveret i håndskrifter fra Aquitanien; den aquitanske polyfoni blev bl.a. dyrket i Saint-Martial-klosteret i Limoges.
Tyngdepunktet rykkede omkring 1200 til Paris, hvor flerstemmigheden nåede et af sine første højdepunkter i den stil, der er blevet kendt som Notre-Dame-skolen eller modalepoken med nogle af historiens første kendte komponistnavne: Léonin og Pérotin. Den første var ophavsmand til en samling tostemmige udsættelser af messens propriumsled til hele kirkeåret, Magnus Liber Organi (Den store organumsbog), som er gået tabt, men hvis indhold er overleveret spredt i andre kilder. Hans efterfølger, Pérotin, komponerede videre på Léonins satser ved at tilføje en tredje og i visse tilfælde en fjerde stemme. Kendetegnende for Notre-Dame-skolen er satsernes opdeling i afsnit skrevet i skiftevis melismatisk stil, dvs. med mange toner i overstemmen til én tone i den oprindelige, gregorianske melodi, og i streng node-mod-node-sats, hvor der til hver tone i den gregorianske melodi svarer én tone i hver af overstemmerne (punctus contra punctum, heraf betegnelsen kontrapunkt).
Disse sidstnævnte afsnit, kaldet clausulæ, blev behandlet som mere eller mindre selvstændige satser, der dels kunne anvendes i andre sammenhænge, dels opføres alene. Deres frit komponerede overstemmer kunne forsynes med nye ord, i særdeleshed troper, og således opstod en ny musikalsk genre, motetten (af fr. mot 'ord').
De efterfølgende komponistgenerationer, der henregnes til ars antiqua-perioden (ca. 1250-1320), bidrog til musikkens historie navnlig gennem udviklingen af den modale rytme, dvs. et princip for melodiernes rytmiske udformning. Til disse komponister hører Adam de la Halle, der tillige var digter, og som skrev såvel flerstemmige motetter som enstemmige sange til verdslige tekster.
Den verdslige musik i samme tidsrum blev dyrket af bl.a. trubadurerne i Sydfrankrig og trouvèrerne i Nordfrankrig. I begge tilfælde var der som regel tale om adelsmænd, der virkede som digtere og komponister, men også mænd af lavere byrd blev optaget i kredsen. Deres sange, der ofte har den uopnåelige kærlighed som emne, er samlede i chansonniers. Omvandrende professionelle musikere, jongleurs eller ménestrels, foredrog andres sange, bl.a. om heltegerninger. Et berømt eksempel er Rolandskvadet, der skildrer et slag under Karl den Stores felttog i Spanien.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.