Insekticider er kemiske midler til bekæmpelse af insekter. De kan også være giftige for andre leddyr.
Faktaboks
- Etymologi
- Ordet insekticid kommer af insekt og en afledning af latin caedere 'dræbe'.
Insekticider er kemiske midler til bekæmpelse af insekter. De kan også være giftige for andre leddyr.
Allerede i 1911 blev tobaksekstrakt og andre nikotin-holdige midler afprøvet og anvendt til bekæmpelse af bl.a. bladlus. Det gjaldt også blyarsenat og kvassia, som indeholder stoffet quassin, som er baseret på et ekstrakt af barken fra det tropiske træ Quassia. Omkring 1919-1937 blev naturligt pyrethrum anvendt. Pyrethrum er ekstrakt fra en kurvblomst, der tidligere blev henført til slægten Chrysanthemum. Stoffet anvendes stadig i mindre omfang og er godkendt til økologisk produktion.
Omkring 1945 fremkom midler tilhørende gruppen af klorerede kulbrinter, fx DDT og lindan. Midlerne har en bredspektret virkning over for insekter og en relativt lav giftighed over for varmblodede dyr. De klorerede kulbrinter hindrer nerveimpulser i at opstå, således at insekterne dør af lammelser. Det viste dig dog, at DDT kun langsomt blev nedbrudt og i stedet ophobet i fødekæder, hvorfor brugen blev forbudt i 1969.
I 1948 kom parathion på markedet. Aktivstoffet indgik i flere produkter med forskellige navne bl.a. Bladan. Aktivstoffet hører til de organiske fosformidler. De organiske fosformidler er meget bredspektrede og yderst giftige for varmblodede dyr, men de nedbrydes relativt hurtigt i naturen. Stofferne er meget skadelige for bier.
De organiske fosformidler blokerer enzymet acetylcholinesterase (se cholinesterase), således at en nerveimpuls ikke kan føres videre fra en nervecelle til den næste, hvorved insektet lammes. Mange af stofferne har en systemisk virkning, så de også kommer i kontakt med skadedyr, som er vanskelige at ramme. De fleste af de organiske fosformidler har også et højt damptryk, så de har en dampvirkning mod skadedyrene. Parathion blev senere forbudt, og sidste salg i Danmark var i 1990.
I 1970'erne blev også brugt mindre giftige fosformidler som fx malathion, fenitrothion og fra 1980'erne aktivstoffet dimethoat, som blev solgt til og med 2013.
Fra omkring 1960 kom de første carbamatforbindelser på markedet, bl.a. carbaryl efterfulgt af aldicarb, pirimicarb og oxamyl m.fl. Det er en gruppe af insekticider, der har en vis fælles molekylbygning, men med ret forskellige egenskaber og anvendelsesområder. Carbamaterne virker som fosformidlerne ved at hæmme eller blokere enzymet acetylcholinesterase. I dag findes kun et enkelt carbamat på markedet i Danmark nemlig pirimicarb.
Omkring 1975 kom pyrethroiderne på markedet. Det er syntetiske efterligninger af naturligt pyrethrum. De syntetiske pyrethroider nedbrydes ikke af sollys og er mere stabile og har væsentlig bedre virkning end naturligt pyrethrum, der blev anvendt i 1919-1937. Siden 1975 er der kommet nye pyrethroider på markedet, og effekten er løbende blevet forbedret. Pyrethroider er i dag de mest anvendte insekticider i landbruget.
Pyrethroiderne er generelt meget bredt virkende, og de er virksomme mod insekter i meget lave doseringer. De er forholdsvis lidt giftige for varmblodede dyr, men nedbrydes lidt langsommere end de organiske fosformidler og har derved ofte en længerevarende effekt efter sprøjtning. Pyrethroiderne er giftige for fisk, hvorfor der ved brug af midlerne er angivet afstandskrav til vandmiljøet.
Pyrethroiderne påvirker cellemembranerne i nervecellerne ved at ændre gennemtrængeligheden af natriumioner. Derved sker der en blokering af nerveimpulserne, så skadedyret lammes. Pyrethroiderne er fedtopløselige og går let i forbindelse med planternes vokslag eller insekternes kutikula. Når pyrethroiderne først er optaget i planternes vokslag, er de meget stabile og regner ikke af ved efterfølgende nedbør.
Pyrethroider er kontaktmidler uden systemisk virkning. Pyrethroiderne har i starten en afvisende effekt (repellerende effekt), som får skadedyrene til at undgå behandlede afgrøder i 1-2 døgn. Pyrethroiderne har også en dødelig effekt, ligesom de har en bedøvende og ædehæmmende effekt.
Der er til brug i landbrugsafgrøder i dag kun godkendt meget få insekticider både i Danmark og EU. Der er de senere år nemlig kun udviklet meget få nye insekticider. I landbrugsafgrøder er der i Danmark kun godkendt insekticider tilhørende fire grupper af virkemekanismer. Inden for de fire grupper er der kun få midler til rådighed, og flere af midlerne er kun godkendt mod skadedyr i få afgrøder.
De fire grupper er:
Pyrethroider er i dag klart den mest anvendte gruppe af insekticider, og midlerne har effekt mod mange forskellige skadedyr.
Indenfor gruppen neonicotinoider er der kun godkendt et enkelt insekticid, som anvendes mod skadedyr i kartofler. En række bejdsemidler tilhørende gruppen neonicotinoider blev forbudt i EU fra 2018, fordi de var under mistanke for at skade bier.
Der er kun godkendt et enkelt aktivstof indenfor hhv. carbamater og flonicamid. Begge aktivstoffer er smalspektrede og har kun effekt mod bladlus.
Flere insekticider er farlige for bier. Insekticiderne er i så fald forsynet med et bifare-mærke på etiketten.
Hvis midlet har et trekantet bimærke betyder det, at midlet er meget farligt for bier og ikke må udbringes over blomstrende afgrøder eller ukrudt. Forgiftning af bier medfører bødestraf og erstatningsansvar. Ingen af de i øjeblikket godkendte midler i Danmark har trekantet bimærke.
Hvis midlet har firkantet bimærke betyder det, at midlet er farligt for bier og ikke må udbringes over blomstrende afgrøder eller ukrudt. Forgiftning af bier medfører erstatningsansvar. Visse midler har dog følgende tilføjelse på etiketten: Må dog anvendes over blomstrende afgrøder og ukrudt uden for biernes flyvetid – normalt mellem kl. 21-03 (sommertid) og må således anvendes over blomstrende afgrøder. Det betyder, at midlerne må anvendes, ”når bierne er gået i seng”.
Da der kun er få virkemekanismer til rådighed til bekæmpelse af skadedyr, øges risikoen for resistensudvikling hos skadedyrene mod de pågældende insekticider. Da pyrethroider er de mest anvendte insekticider, er der især risiko for resistensudvikling hos skadedyr mod pyrethroider. Ferskenbladlus har fx udviklet resistens mod pyrethroider. Ferskenbladlus optræder som et skadedyr i bl.a. roer og kartofler, hvor bladlusene kan overføre forskellige virussygdomme.
Der arbejdes med en ny teknologi til at udvikle insekticider, nemlig insekticider udviklet via såkaldt RNAi-teknik. Man kortlægger ved metoden livsvigtige genfrekvenser hos skadedyret, fx billers evne til at undgå udtørring. Ud fra dette fremstilles dobbeltstrenget RNA, som udsprøjtes. Når RNA'et kommer ind i skadedyrets celler, udløses en alarm, og der aktiveres et angreb på molekylet. Efterfølgende bliver alle lignende molekyler angrebet, så skadedyret faktisk dræber sig selv (ligner en autoimmun sygdom).
Metoden angives at være mere miljøvenlig, da kun det specifikke skadedyr bekæmpes og ikke øvrige skadedyr eller andre insekter i marken. RNA findes også naturligt i naturen. Det første middel, baseret på teknologien, blev godkendt i 2023 i USA, og midlet har effekt mod coloradobiller. Det vurderes at tage mange år, før tilsvarende midler kommer på markedet i Danmark.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.