En kogebog er en samling af madopskrifter. De ældste kendte håndskrevne kogebøger stammer fra den klassiske oldtid.
Bedst overleveret er en række opskrifter – De re culinaria (Om kogekunsten) – tilskrevet romeren Caelius Apicius, men det har ikke været muligt entydigt at afgøre ophavet. Opskriftsamlingen menes at være etableret i det 5. århundrede.
Op gennem middelalderen spredtes opskriftsamlinger gennem afskrifter. Blandt sådanne berømte håndskrifter er det franske Le Viandier, nedfældet af Taillevent i 1300-tallets anden halvdel, og italieneren Martinos 250 opskrifter, der blev trykt i 1474 i Il Platinas De honesta voluptate et valitudine (Om ærlig nydelse og godt helbred).
I Danmark er overleveret to middelalderlige håndskrifter: Det ene en afskrift af medicineren Henrik Harpestrengs urtebog fra 1200-tallet, det andet er fra 1300-tallet. Begge er senere udgivet af Marius Kristensen i 1908-1920.
Først med bogtrykkerkunstens fremkomst kan man imidlertid tale om egentlige kogebøger. De hører til blandt de tidligste trykte bøger, skrevet på modersmål og ikke på latin. De første kendte trykte kogebøger udkom i Italien (1474) og Tyskland (Kuchenmeisterey, 1485).
Tidligt udskiltes to bogtyper: bøger skrevet af professionelle kokke og bøger – som regel skrevet af kvinder – til husmødre. Disse sidste omfattede husholdningen i sin helhed, og madopskrifter udgjorde ofte kun en del af indholdet.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.