I løbet af kunstarternes senere udvikling fra romantik til avantgarde mistede det skønne sin rolle som konstituerende del af begrebet kunst. Begrebet kom til at omfatte en række fænomener, der tidligere netop stod i kontrast til det skønne, fx i billedkunsten det sublime og det hæslige, foruden alt hvad der i 1900-tallet har kunnet samles under overskriften avantgarde og dens tilhørende "Shock of the New".
At en række kunstneriske bevægelser, der bredt kan kaldes avantgarde, tydeligt indeholder kritik af kunstens tilstræbte autonomi, dens afstand fra det øvrige samfund, har ikke for alvor ændret det overordnede kunstbegreb, vi stadig anskuer værkerne igennem.
Den æstetiske ramme for dette begreb kommer prominent til udtryk i det moderne kunstmuseum. Rækker kunstens historiske rødder tilbage i en religiøs-mytisk verdensorden, fremstår kunstmuseet som et sekulariseret tempel, hvor æstetiske oplevelser har erstattet religiøs andagt (jf. det hegelianske begreb kunstreligion).
Ved i princippet at bringe alle tænkelige værker sammen og dermed løsrive dem fra enhver anden social og kulturel sammenhæng er kunstmuseet det monumentale udtryk for nutidens opfattelse af kunsten som autonom. Med dets fjernelse af kontekst og indsættelse af kunstværket på en angiveligt neutral grund kaldes kunstmuseet ofte "den hvide kube" (Brian O'Doherty).
En utydeliggørelse af grænserne mellem traditionelle kunstarter — og mellem kunst og ikke-kunst — hører til den nutidige situation. Det normative træk ved kunstbegrebet (at ikke alt, der giver sig ud for kunst, gør sig fortjent til navnet) må konkurrere med den institutionelle opfattelse, at kunst er alt, hvad der af den ene eller anden grund optræder i denne rolle inden for kunstverdenens institutioner.
Den samme tendens viser sig, når kunstbegrebets fokus mere og mere forskydes fra værket til et åbent spillerum for oplevelse og refleksion hos modtageren.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.