Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Multer
Storhovede multer (Mugil cephalus) søger føde på lavt ved Estepona syd for Marbella i Sydspanien.

Multer er en familie af kraftigt byggede pigfinnefisk. Der kendes ca. 78 arter, som fordeler sig på 26 slægter. De tre arter, som kendes fra danske farvande, tilhører alle slægten Chelon. Multer lever i salt-, brak- og ferskvand i tropiske og tempererede områder.

Faktaboks

Etymologi
Ordet multe kommer af engelsk mullet, vist samme ord som muller.
Også kendt som

Mugilidae

De har en kraftig krop, en lille, hos nogle arter tandløs mund, og den forreste rygfinne består af kun fire svage pigstråler godt adskilt fra den bageste, blødfinnede rygfinne.

Multernes føde består af alger, der vokser på sten og sand, og de har lange, tætsiddende gællegitterstave, som sier algerne fra vandstrømmen, der passerer hen over gællerne. Med den muskuløse, kråselignende mave kan multerne finmale føden, som fortsætter i den meget lange tarm.

Arter i Danmark

Multer

Friskfangede multer på et fiskemarked i Pensacola, Florida, USA.

Fra danske farvande kendes tre arter. Den almindeligste er tyklæbet multe (Chelon labrosus), der menes at yngle i Danmark, da der fra 2002 er fundet yngel i de danske farvande. Tyndlæbet multe (C. ramada) og guldmulte (C. auratus) er sjældne gæster.

Fiskeri og udnyttelse

Da multer lever af plantemateriale, er dens spisekvalitet derfor afhængig af, hvor den har levet og af hvad. Kødet er ret fast, middelfedt, saftigt og i reglen velsmagende. Multer er velegnet til såvel kogning som bagning og stegning.

Rognen, først og fremmest af storhovedet multe (Mugil cephalus), der er udbredt i subtropiske vande over hele jorden, tilberedes ved saltning, tørring og presning til den kostbare delikatesse bottarga.

I Danmark har multer ingen fiskerimæssig betydning. I 2023 blev der blot landet 219 kg multer i danske havne.

Læs mere i Lex

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig