Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Myelomatose er en kræftsygdom i knoglemarven. Sygdommen skyldes ændringer i den type hvide blodceller, der kaldes plasmaceller, som normalt producerer antistoffer til beskyttelse mod bakterier og virus. Ved myelomatose vil disse plasmaceller udvikles til kræftceller. Sygdommen rammer oftest personer omkring 70 år. Der forekommer ofte afkalkning af knogler, blodmangel (anæmi) og nedsat funktion af nyrerne ved sygdommen. Behandling af myelomatose forlænger levetiden, men kan ikke kurere sygdommen.

Faktaboks

Etymologi

Ordet myelomatose kommer af latin myeloma, af græsk myelon 'marv' og -ose.

Forekomst

Lysmikroskopibillede af knoglemarv med myelomatose (HE-farvet). Cellen til venstre er en plasmacelle. Cellekernen er placeret i udkanten af cellen, og der kan ses en opklaring i cytoplasma ved kernen. Det er i dette lyse område immunglobulinet dannes. Ved myelomatose findes normalt over 10 procent plasmaceller i knoglemarven.

.
Licens: CC BY SA 3.0

Omtrent 580 danskere får myelomatose årligt. Gennemsnitsalderen ved debut af sygdommen er 70 år, men den kan også ses under 30 år. Sygdommen forekommer lidt hyppigere blandt mænd og har en svag ophobning i familier. Myelomatose forekommer også oftere hos personer med afrikansk afstamning.

Årsager

Der er ingen specifikke årsager til sygdommen. Myelomatose udvikler sig gradvist gennem mange trin, hvor ændringer i både plasmacellen og miljøet uden for cellen spiller ind. Centralt i udviklingen er ændringer i arvematerialet (mutationer) i plasmacellerne.

Kræftcellen

Kræftcellen er en ændret plasmacelle, som normalt laver antistoffer, der er en vigtig del af immunforsvaret, som beskytter mod bakterie- og virusinfektioner. Kræftcellerne vil fortsætte med at lave et antistof kaldet monoklonalt immunglobulin, som er identisk i alle kræftcellerne, men uvirksomt ift. beskyttelse mod infektioner. Dette antistof, som er et protein, kan måles og kaldes M-komponenten. M-komponenten er et mål for hvor mange kræftceller, der er i kroppen. Dette bliver meget brugt i diagnostik og behandling.

Forstadiet MGUS

Myelomatose forudgås altid af et godartet forstadium kaldet monoklonal gammopati af usikker betydning (MGUS). Dette er karakteriseret ved M-komponent i blodet, men M-komponenten er lille, og der er ikke andre fund, når blodet undersøges. Denne tilstand findes hos én procent af personer over 50 år og hos fem procent af personer over 80 år. Selvom risikoen for at udvikle myelomatose er øget, vil de fleste med MGUS aldrig få myelomatose.

Symptomer ved myelomatose

De mest almindelige symptomer er smerter, særligt i ryggen, samt træthed og infektioner. Undersøgelser kan ofte vise anæmi, nedsat nyrefunktion eller for høj koncentration af kalk i blodet (hyperkalkæmi).

Derudover kan der ske skader i skelettet pga. afkalkning af knoglerne, hvilket kan føre til knoglebrud og mange smerter. Årsagen er, at kræftcellerne udskiller stoffer, som øger nedbrydningen og reducerer opbygningen af knoglevævet.

Sygdommen er oftest diffust spredt i hele knoglemarven, men den kan også vokse som én eller flere tumorer (plasmacytomer) uden for knoglemarven. Dette sker særligt sent i forløbet. Det er særligt i de centrale dele af skelettet, dvs. rygsøjle, ribben, bækken, kranie, overarme og lårben, at myelomatose udvikler sig.

Diagnose

Myelomatose

Et typisk fund ved myelomatose er pletvise skader i skelettet på grund af øget nedbrydning af knoglevæv. Her ses et røntgenbilde af et lårben (femur) med en mørk plet i det hvide knoglevæv hos en person med myelomatose.

Myelomatose
Af /Radiopaedia.
Licens: CC BY NC SA 3.0

Et typisk fund ved myelomatose er pletvise skader i skelettet pga. øget nedbrydning af knoglevæv. Her ses et røntgenbillede af et lårben (femur) med en mørk plet i det hvide knoglevæv hos en person med myelomatose. Derudover kan der ses små pletvise skader i skelettet pga. øget nedbrydning af knoglevævet.

Diagnosen stilles ved, at der tages en blodprøve, hvor der påvises en M-komponent, og derudover tages en knoglemarvsprøve, som viser mere end ti procent monoklonale plasmaceller. Det undersøges også, om skelettet eller nyrerne er angrebet, og om der foreligger blodmangel eller forhøjet kalk i blodet.

Behandling af myelomatose

Behandlingen startes først, når sygdommen har nået et stadium med symptomer, organskade eller kriterier, som varsler om hurtig overgang til mere aktiv sygdom.

Behandlingen er forskellig for personer, der er over eller under cirka 70 år.

Under 70 år – autolog stamcelletransplantation

For personer, der er under 70 år er behandlingen udtagelse, oplagring og senere indgift af stamceller efter en behandling med kemoterapi i høj dosis. Denne behandling kaldes autolog stamcelletransplantation og forkortet ASCT. Den anvendte dosis af kemoterapi er så høj, at knoglemarvens stamceller vil blive ødelagt og evnen til at danne blodceller gå tabt, hvis ikke personens egne stamceller er udtaget og oplagret før kemoterapien bliver givet. Knoglemarvens stamceller er celletyper, der kan udvikle sig til alle typer blodceller. Disse stamceller føres tilbage til personen efter den kraftige kemoterapi. Behandlingsformen består af tre faser:

  1. Første fase, som kaldes induktionsbehandlingen, varer i fire måneder, hvor der gives en kombination af tre eller fire medikamenter, hvoraf et af dem er et binyrebarkhormon (glukokortikoid, dexametason). De mest almindelige medikamenter, som gives derudover, er bortezomib, lenalidomid og daratumumab. Med denne behandling reduceres kræftcellerne i kroppen betydeligt.
  2. I anden fase høstes der stamceller fra personen. Disse hentes ud ved, at blodet føres gennem en speciel maskine. Stamcellerne fryses så ned midlertidigt. For at få stamcellerne ud i blodet gives der 10-12 dage forinden en moderat dosis af kemoterapi, som hedder cyklofosfamid, og i 5-6 dage før stamcellehøsten gives indsprøjtninger i huden med et stamcelle-stimulerende stof, som hedder G-CSF. Stamceller kunne i princippet som alternativ høstes fra en donor, som ikke er patienten selv, men den procedure som kaldes allogen stamcelletransplantation, har givet dårlige resultater ved myelomatose.
  3. I tredje fase gives en høj dosis kemoterapi med lægemidlet melfalan, som slår både kræftceller og normale celler i knoglemarven ud. De nedfrosne stamceller optøs og gives tilbage ved en slags blodtransfusion dagen efter, at kemoterapien er givet. Stamcellerne finder selv vej tilbage til knoglemarven, og 10-12 dage efter at de er givet, kommer der blodceller fra dem tilbage i blodet. Det er almindeligt at være indlagt på hospitalet i omkring to uger i forbindelse med højdosisbehandlingen på grund af risiko for infektioner og blødningskomplikationer.

Efter ASCT-behandlingen er det almindeligt at give nogle såkaldte konsoliderende kure af samme type som før ASCT, og derefter vedligeholdelse med lenalidomid, som er et af medikamenterne, der også kan gives i første fase i behandlingen. Værdien af vedligeholdelsesbehandlingen med lenalidomid er omdiskuteret.

Over 70 år

For personer over cirka 70 år er det ikke almindeligt at behandle med ASCT. I stedet gives lignende kure som i forbehandlingen til ASCT.

Ved tilbagefald kan behandlingen gentages eller der skiftes til andre medikamenter afhængigt af situationen.

Understøttende behandlinger

Tendensen til udvikling af knogleskader ved myelomatose kan bremses ved indgift af lægemidler kaldet bisphosphonater eller ved behandling med et antistof, som hedder denosumab. Ved blodmangel kan indgift af erythropoietin (EPO) komme på tale. Øget infektionstendens kan imødegås ved forebyggende behandling med immunglobuliner udvundet af blodplasma fra raske bloddonorer.

Behandling ved tilbagefald

Sygdommen vil altid komme tilbage, men hos nogle patienter først efter mange år. Der vil så blive startet ny behandling i forskellige kombinationer, så længe lægemidlerne virker. Personer over og under 70 år får forskellig startbehandling, men ved tilbagefald bliver behandlingen den samme, dog måske med reduceret dosis eller længere behandlingsintervaller ved høj alder eller skrøbelighed.

Medikamenterne, som er tilgængelige er:

  • proteasomhæmmere (bortezomib, carfilzomib, ixazomib)
  • immunmodulerende medikamenter (lenalidomid, pomalidomid, thalidomid)
  • antistoffer (daratumumab, isatuximab)
  • DNA-virkende kemoterapi (melfalan, cyklofosfamid, bendamustin)

Nye behandlingsprincipper, som er på vej til godkendelse eller netop godkendt, omfatter nye former for immunterapi med bispecifikke antistoffer og CAR-T celler.

Prognose

Der er stor variation i forventet levetid ved myelomatose. Sygdommen kan opføre sig aggressivt, hvilket giver kortere levetid. Myelomatose kan også optræde i en mere godartet form, som en kronisk sygdom med lang levetid.

Den forventede gennemsnitlige levetid er mere end ti år for personer under 70 år og mere end seks år for personer over 70 år. Den er blevet kraftigt forbedret siden slutningen af 1990'erne med indføring af nye medikamenter og ASCT.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig