Den begrænsede tilgang af purpursnegle, den lille mængde farvestof i hver snegl og selve farveprocessens vanskelighed gjorde, at purpurfarvede tekstiler blev kolossalt dyre at fremstille. Varerne blev derfor, naturligt nok, regnet for at være blandt datidens mest dyrebare, forbeholdt konger, kejsere og samfundets fornemste folk.
I antikkens Rom markerede brugen af purpurklæder bærerens rang, og purpurfarvning blev statsmonopoliseret under kejser Septimius Severus (192-211 e.v.t.). Blandt de øvrige farvere havde de romerske purpurfarvere deres eget broderskab, og de blev styret af en kejserlig embedsmand, som overvågede det indbringende statsmonopol. Embedsmænd i Romerriget fik ret til at bære toga praetexta, som var en kappe med et eller flere purpurfarvede bånd. Togaen blev et statussymbol, som fristede til efterligning og dannede mode. Også den romerske forfatter Plinius den Ældre skrev om purpurfarvning i sin Naturalis Historia, bog IX, vers 125-141.
I 638 e.v.t. faldt Tyrus i arabernes hænder, og purpurfremstillingen ophørte næsten. Dog forsøgte man at overføre fremstillingen af purpur til andre områder, og centret for fremstilling af de kostbare farvestoffer blev den byzantinske hovedstad Konstantinopel.
Purpur forblev i Byzans en kongelig farve fra vugge til grav, og begrebet Imperial purple 'kejserlig purpur' afspejler, at farven blev et regulært magtsymbol, der var forbundet med kejseren. Kejserens kappe og sko var purpurfarvede, og det var et værdighedstegn, som kun kejseren måtte bære. Det blev forbudt befolkningen at købe og sælge purpurfarvet klæde af enhver art.
Fra kejser Konstantin 7.s tid (913‐959) indføjedes tilnavnet Porphyrogennetos om børn, der var født i et porfyrbeklædt gemak i kejserpaladset. Den purpurfødte Anna Komnena, datter af den byzantinske kejser Alexios 1. Komnenos, skrev i biografien Alexiaden:
“... hvor dog lykken leger med menneskene! Snart behager den at smile til dem, og da løfter den dem højt og smykker dem med det kejserlige diadem og purpurskoene, snart rynker den brynene ad dem og ifører dem de sorte planter i stedet for purpurkåben og kronen”.
I 1453 erobrede tyrkerne Konstantinopel, Byzans faldt, og dermed ophørte purpurfarvningen definitivt.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.