Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Tun er en fællesbetegnelse for nogle af fiskearterne i makrelfamilien, Scombridae (se makrelfisk). De forekommer oftest i stimer i tropiske og subtropiske farvande, hvor de lever af andre stimefisk som makrel og forskellige sildefisk. Enkelte arter fanges dog jævnligt i mere tempererede områder.

Faktaboks

Etymologi
Ordet tun kommer via latin thunnus fra græsk thynnos, af semitisk oprindelse, jævnfør hebraisk tannīn 'havuhyre'.

Atlantisk tun (Thunnus thynnus), undertiden kaldet blåfinnet tun (uofficiel form), er den største art med sine op til 550 kg og 3 m. Den gyder i juni i det vestlige Middelhav og vest for Gibraltar og foretager derpå næringsvandringer helt op til Nordnorge. Indtil omkring 1960 blev den regelmæssigt fanget i danske farvande i sensommeren, navnlig i det nordlige Øresund. En af grundene til, at den forsvandt, er formentlig overfiskning. Dette er sandsynligvis også årsagen til den kraftige nedgang i den globale bestand af tun, især de stærkt eftertragtede atlantiske tun, siden slutningen af 1900-tallet.

Bugstribet bonit (Katsuwonus pelamis) er den tun, der har størst betydning for fiskeriet; den kendes også som skipjack-tun (uofficiel form). Den bliver ca. 100 cm og lever i alle oceaner.

Rygstribet pelamide (Sarda sarda) er en kystnær stimefisk fra begge sider af Atlanten. Den bliver ca. 100 cm. Ustribet pelamide (Orcynopsis unicolor) bliver 130 cm. Den lever i Middelhavet og langs Europas kyster. Auxide (Auxis thazard) bliver 50 cm og findes i såvel varme som tempererede have både langs kysten og oceanisk. Disse tre arter fanges af og til i Nordsøen.

Kongemakrellerne (Scomberomorus spp.) er den største slægt med 18 arter. Det er tropiske kystfisk, der har stor betydning for lokalfiskeriet. Wahooen (Acanthocybium solandri) er med sine godt 2 m, ca. 80 kg og kraftige "fight" en yderst eftertragtet sportsfisk, der findes i alle oceaner. Se også thunnin.

Tunfiskeri

Sushi med tun.

.

Med ca. 4 millioner tons fangst i 2009 er tunfiskeriet (mange arter) blandt verdens økonomisk vigtigste. Det drives særlig i tropiske farvande i både Stillehavet og Atlanterhavet af Japan, Indonesien, USA, Sydkorea og Taiwan. Salg af fiskerettigheder til tunfiskeri giver mange Stillehavsøer en vigtig indkomst. Fiskeriet er traditionelt foregået som såkaldt dørgefiskeri, dvs. med enkeltliner monteret på bambusstænger, en type fiskeri, der er meget arbejdskrævende. Rationalisering vha. større fartøjer har siden 1950'erne gjort det muligt at fiske med drivgarn og snurpenot. De største fartøjer medbringer en helikopter for at lede efter store flokke af tun. Dette fiskeri medfører betydelige bifangster af bl.a. havpattedyr som delfiner og har ledt til protester fra dyreværnsorganisationer.

Med baggrund i en videnskabelig rapport om den alarmerende lave globale bestand i 2009 af flere tun-arter søger man i international sammenhæng at begrænse og regulere fiskeriet.

Gastronomi

Tun på dåse er et af verdens mest populære fiskeprodukter. Frisk tun er en hovedbestanddel i det japanske sushi-køkken, og efterspørgslen i Japan er så stor, at prisen for en blåfinnet tun på 342 kg i januar 2011 i Tokyo nåede op på 2,2 millioner kr.

Kødet af de forskellige arter af tunfisk er ret forskelligt og finder derfor også forskellig anvendelse. Arter med rødt kød steges eller grilles traditionelt som (kalve)kød, mens arter med hvidt kød, hvid tun, tilberedes som kylling. Under påvirkning fra det japanske køkken, der i stadig stigende grad er blevet populært siden 1980'erne, spises stadig mere tunfisk rå som sushi og sashimi.

Som andre store rovfisk øverst i fødekæden opsamler tunfisk kviksølv i deres kød. EU's grænseværdi er for store rovfisk sat til 1 mg pr. kg fisk (for små rovfisk til 0,5 mg pr. kg). Da disse grænseværdier ofte overskrides, har EU siden 2004 informeret medlemslandene om, at kvinder, der er gravide eller som ønsker at blive det, højst bør indtage to portioner a 100 g tunfisk pr. uge.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig