Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Maleri av en mann i rød prestekappe og en slags kalott på hodet, som er slik prester brukte. Foran ham står det en djevel, som er tegnet som en ikke-menneskelig skikkelse med horn, hale og huggtenner. Han står med en stor bok i hånden som han holder fram mot Augustin så han kan lese i den.
Djevelen slik kunstneren Michael Pacher så ham på 1400-tallet. Her står han med Augustin, som var en viktig teolog og filosof.
Tegning av en stor mann med støvler og en liten hatt. Foran ham står det en hund i en anspent posisjon. Oppå mannen hopper en djevel med horn og en liten hale. Den ene foten er en hestehov, den andre er en vanlig fot.
Djevelen, eller «Gamle-Erik», slik kunstneren Th. Kittelsens så ham for seg. I eventyr og sagn blir djevelen ofte framstilt med én vanlig fot og én hestehov. Tegningen er en illustrasjon til eventyret «Skipperen og Gamle-Erik» i 1907.
Av /Nasjonalmuseet.
Lisens: CC BY 2.0

En djevel er en ond ånd. Det finnes forestillinger om djevler i mange kulturer og religioner. I noen religioner er djevelen guds motstander og menneskenes fiende.

Djevelen kan også være selve ondskapen fremstilt som et levende vesen. Slik er det blant annet i kristendommen og islam. I jødedommen har ikke denne forestillingen fått like stor betydning.

Kristendom

Fresken viser en naken mann og en naken dame som står foran et tre. På treet er det en stor slange som kveiler seg rundt treet.

I Det gamle testamentet står det at djevelen bruker en slange til å friste de første menneskene, Adam og Eva, til å være ulydige.

I Det gamle testamentet står det at djevelen bruker en slange til å friste de første menneskene mens de lever i Paradis. Slangen lurer Adam og Eva til å spise frukt fra kunnskapens tre. De spiser frukten, selv om Gud har sagt at det er forbudt. Etter at de har spist av eplet, kaster Gud dem ut av Paradis. Dette kalles syndefallet.

I Det nye testamentet blir djevelen beskrevet som selve ondskapen. Han hersker over alle onde makter og demoner, og fremkaller skade, sykdom og død. Djevelen blir også beskrevet som en løgner og en som frister menneskene til å gjøre gale ting.

Ifølge kristendommen vil Jesus vinne over djevelen når han kommer tilbake til Jorden.

Djevelen har mange navn i kristendommen, for eksempel:

  • Satan (et hebraisk ord som betyr 'motstander')
  • Lucifer
  • Beelzebub
  • Den onde

Islam

I Koranen står det at djevelen var en engel som nektet å ære gud. Han ville heller ikke ære mennesket som Gud hadde skapt. Fordi djevelen nektet å gjøre som Gud vil, ble han det motsatte av det Islam beskriver som riktig og godt.

Ifølge Koranen lar Gud djevelen friste og lure menneskene fram til Dommens dag. Da skal djevelen bli kastet i ilden i helvete, som er et grusomt sted.

I islam har djevelen flere navn, for eksempel:

  • Iblis
  • Al-shaytan

Jødedom

I jødedommen dukker djevelen (Satan), opp som en ond skikkelse. Han kan lure og friste menneskene, men Gud passer på at han ikke får for mye makt.

I eventyr og sagn

Det finnes mange gamle eventyr og sagn om djevelen. Han har flere forskjellige navn, som Fanden og Gamle-Erik.

I eventyrene er djevelen mindre farlig og mektig. Mange eventyr handler om at djevelen blir lurt av smarte mennesker.

Banning

Forskjellige varianter av djevelens kallenavn blir brukt som banneord. For eksempel:

  • faen, fanden, farsken
  • jævel, jævlig, jæklig

Ordet djevel kan brukes for å si at noen er veldig slem, man kan for eksempel si at noen «var en skikkelig djevel».

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Berit S. Thorbjørnsrud
Professor, Universitetet i Oslo