Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

Gewone eikvaren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is de huidige versie van de pagina Gewone eikvaren voor het laatst bewerkt door Citrina (overleg | bijdragen) op 11 apr 2024 20:46. Deze URL is een permanente link naar deze versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Gewone eikvaren
Gewone eikvaren
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Clade:Tracheophyta
Clade:Euphyllophyta
Clade:Monilophyta
Klasse:Polypodiopsida
Orde:Polypodiales
Familie:Polypodiaceae (Eikvarenfamilie)
Geslacht:Polypodium (Eikvaren)
Soort
Polypodium vulgare
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gewone eikvaren op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De gewone eikvaren (Polypodium vulgare) is een plant uit de eikvarenfamilie (Polypodiaceae). De varen komt in Nederland vrij algemeen voor, met name in de duinen, in bossen op zandgronden, op muren en aan de voet van eiken.

De schubbige, kruipende wortelstok komt vaak aan de oppervlakte. De wortelstok is dicht met bruine schubben bezet, dik en enigszins vlezig is. De bladen zijn vrij dik en kunnen tot 45 cm lang worden. Zij overwinteren. Er zijn tot vijfentwintig bladslippen, die meestal stomp zijn en onderaan niet merkbaar langer zijn dan bovenaan. De sporenhoopjes (sori) zijn rond, naakt en hebben een doorsnede van 1-3 mm. Er zijn twee rijen aan beide kanten van de middennerf.

microscopische kenmerken

Het sporenkapsel is in het begin geel en wordt later donkerbruin. De rand (annulus) er van heeft meestal 10-14 verdikte cellen en is door een onverdikte cel gescheiden van de steel.

De varen komt voor in West-Europa en Noord-Afrika. In Frankrijk komt hij algemeen voor en groeit er tot op een hoogte van 2000 meter. Ook in Nederland en België is de plant algemeen. Hij is vrij algemeen in Scandinavië en de Karpaten. Na introductie in Nieuw-Zeeland gedraagt de soort zich in het wild invasief.

Sporenhoopjes op blad
Zie de categorie Polypodium vulgare van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.