Dalgona
Dalgona of ppopgi (Koreaans: 뽑기) is Koreaans suikerwerk dat gemaakt wordt met gesmolten suiker en baksoda.[1]
Het snoepgoed was populair in de jaren 1970 en 1980, en te koop bij straathandelaren. Het wordt nog steeds wel gegeten als retrosnoep. In de verschillende regio's van Korea is het onder meerdere namen bekend.
Bereiding en serveren
[bewerken | brontekst bewerken]Dalgona wordt gemaakt door een snufje baksoda te mengen met gesmolten suiker. Door de warmte van de gesmolten suiker wordt het bakpoeder ontleed (thermolyse) en ontstaat er koolstofdioxide, die ervoor zorgt dat de gesmolten suiker gaat schuimen. Wanneer het geheel is afgekoeld, resteert een krokant en lichtgewicht stuk snoepgoed.[2]
Voordat de romige beige vloeistof is uitgehard, wordt het uitgegoten op een glad oppervlak en platgedrukt, en wordt er een figuurtje in gestanst. Volgens de oorspronkelijke traditie is het de bedoeling dat de eters van het snoepgoed eerst het snoepgoed rondom het figuurtje opeten, zonder daarbij het gestanste figuurtje te breken.[2] Als dat lukt, krijgt de eter gratis een tweede dalgona.
In de media
[bewerken | brontekst bewerken]- Tijdens de verplichte thuisquarantaine als gevolg van de coronapandemie werd het thuis maken van dalgona populair op sociale media. De New York Times en de BBC prezen het maken van "K-dalgona" met grote koppen in de krant aan.
- In de Zuid-Koreaanse dramaserie Squid Game (2021) was het ongeschonden verwijderen van het gestanste figuurtje het tweede van de zes spellen die kandidaten moesten zien te overleven voor een grote geldprijs.[3]
Zie ook
[bewerken | brontekst bewerken]- Borstplaat, middelhard suikerwerk dat in de regel geserveerd wordt rond Sinterklaastijd
- Fudge, zacht suikerwerk afkomstig uit de Verenigde Staten
- Toffee, taai suikerwerk dat vervaardigd wordt uit karamel
- Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Honeycomb toffee op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
- Voetnoten
- ↑ Cho, Chung-un, "(Eye Plus) Forgotten past relived at Tongin Market", The Korea Herald, 24 februari 2017. Gearchiveerd op 19 oktober 2021. Geraadpleegd op 3 oktober 2021.
- ↑ a b Sohn, Ji-young, "Creative, eye-catching goods available at Seoul Design Market", The Korea Herald, 3 december 2015. Gearchiveerd op 26 oktober 2021. Geraadpleegd op 3 oktober 2021.
- ↑ Bas Robben, Zo maak je ppopgi, het levensgevaarlijke snoepje uit Squid Game, zelf. Trouw (8 oktober 2021). Geraadpleegd op 12 oktober 2021.