Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

Kasteel De Ehze

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Ehze
De Ehze in 1743 door Jan de Beijer.
De Ehze in 1743 door Jan de Beijer.
Locatie Almen (Lochem), Nederland
Algemeen
Kasteeltype landhuis
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar Het Geldersch Landschap
Gebouwd in voor 1300
Gebouwd door Frederick de Hekere
Gesloopt in 1816
Herbouwd in 1919
De Ehze aan de Hogenkampsweg in 1995

De Ehze is een voormalig kasteel, nu een villa in Engelse landhuisstijl met landgoed gelegen aan de Hogenkampsweg ten oosten van het dorp Almen in de gemeente Lochem, in de Nederlandse provincie Gelderland. Huis Ehze is een van de 36 erkende havezaten van het voormalige Kwartier van Zutphen. Het huidige huis dateert van 1919.

Rond 1300 moet hier al een kasteel hebben gestaan, dat was gebouwd door Frederick de Hekere. Het was het hoofdkwartier van de Van Heeckerens bij de strijd tussen de Heeckerens en Bronckhorsten. In 1597 erfde Evert van Lintelo het huis samen met kasteel de Marsch. De schade die in de Tachtigjarige Oorlog aan het huis was aangericht, werd door de Van Lintelo's hersteld en zij breidden het ook aanzienlijk uit. In die tijd schreef men over het resultaat: wegens zijne weytsheid meer gelijkend op een vorstelijke dan op een edelmanswoning.

Sloop en nieuwbouw

[bewerken | brontekst bewerken]

Na een groot aantal wisselingen van eigenaar werd het huis in 1816 voor het grootste deel gesloopt door Jan Derk Langenberg. Het overgebleven deel werd in 1905 ingrijpend verbouwd, maar vervolgens in 1919 alsnog gesloopt. In dat jaar bouwde het echtpaar Van der Harst-Janssen het huidige landhuis naar een ontwerp van architect A.J. Jansen[1] uit Eefde. Mogelijk zijn de kelders nog 16de-eeuws. Het landgoed werd in 1921 opgedeeld. In 1935 werd de 17e-eeuwse tuin gewijzigd in een Engelse tuin ontworpen door J.D. Zocher. De laatste particuliere eigenaar, T.T. van Ewijck van de Bilt-Vellinga, schonk huis met gronden in 1986 aan Het Geldersch Landschap. Het landgoed is toegankelijk voor het publiek, behalve het huis en directe omgeving.