Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

Portaal:Nederlands

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Welkom op het portaal Nederlands!  
INLEIDING

Het Nederlands is een Indo-Europese en Germaanse, West-Germaanse, Nederduitse, Nederfrankische taal. Nederlands is de moedertaal van ruim 22 miljoen mensen. Binnen de Europese Unie (EU) nam het op een bepaald moment een zevende plaats in qua grootte van de talen van de EU. Het Nederlands wordt voornamelijk gesproken in Nederland, België (in de Vlaamse Gemeenschap) en Suriname. Ook op Aruba en op de Nederlandse Antillen (onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden) en voorts in de Franse Westhoek (het uiterste noorden van Frankrijk, onderdeel van Frans-Vlaanderen) en in (kleine) delen van Duitsland (veelal aan de westgrens) spreekt en leert men Nederlands. In het geval van de drie in de eerste alinea genoemde landen spreekt de Nederlandse Taalunie (NTU) sinds 1980 ook wel van Noord-Nederlands, Belgisch-Nederlands en Surinaams-Nederlands. In Zuid-Afrika en Indonesië (ofwel het voormalige Nederlands-Indië) wordt het Nederlands nog veel als bronnentaal gebruikt. Oude documenten en wetteksten zijn vaak opgesteld in het Nederlands. Ruim tienduizend studenten aldaar kunnen dan ook Nederlands lezen. In 2005 werd er in 40 landen aan ruim 220 universiteiten door 500 docenten Nederlands gedoceerd, Duitsland voorop met 30 vakgroepen, gevolgd door de Verenigde Staten van Amerika en Frankrijk met 20 universiteiten. 0,7 % van de Nieuw-Zeelanders zegt dat hun huistaal Nederlands is.

ARTIKEL VAN DE MAAND PRIMA ARTIKELS

Het Genootschap Onze Taal is een vereniging voor taalliefhebbers. De bekendste uiting van het genootschap is het tijdschrift Onze Taal. Een belangrijk onderdeel van Onze Taal is verder de Taaladviesdienst. Ook geeft het genootschap informatie over de Nederlandse taal door middel van een website, de elektronische nieuwsbrief Taalpost, boeken (bijvoorbeeld het Witte Boekje) en het tweejaarlijkse Onze Taal-congres.

De vereniging 'Genootschap Onze Taal' werd op 16 mei 1931 door dertig taalpuristen opgericht. Zij maakten zich zorgen over het groeiende aantal germanismen in het Nederlands. Vanaf de jaren vijftig kregen andere onderwerpen steeds meer aandacht. Van een vereniging voor taalpuristen werd het Genootschap Onze Taal een podium voor taalliefhebbers. Het is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft voor taal, niet alleen deskundigen. Het genootschap heeft bijna 40.000 leden, die allen tien keer per jaar het tijdschrift Onze Taal ontvangen. In 2007 wordt het 75-jarig jubileum van het tijdschrift en het genootschap gevierd.

Meer...

Vorige en toekomstige artikels...

DIALECT VAN DE MAAND WIST JE DAT?

Het Harlingers is het stadsdialect van de Nederlandse stad Harlingen.

Het Harlingers behoort tot het Stadsfries: een groep Nederlandse dialecten met sterke Friese invloeden. Die invloeden uiten zich in de grammatica, in de woordenschat en in de uitspraak (herkenbaar als een "Fries accent"; zie voorts het hoofdartikel). Twee stopwoordjes die als typisch Harlings worden gezien zijn juh en seun, wat vaak aan een zin wordt toegevoegd.

Sommige zinnen zijn typisch streekgebonden. Zo wordt iemand die voor gek wordt verklaard, spottend gevraagd of hij uit Franeker komt of daar heen zou moeten gaan, aangezien daar de instellingen zijn voor mensen met psychische aandoeningen.

Hieronder enkele voorbeeldzinnen met veel Harlinger woordjes:

Nederlands Harlingers
Waar ga je heen? Waa gaast heen (jûh/seun)?
Je moet naar school jongen. Dou must naar skool jonge.
Dat is mijn moeder. Dat i mien moeke.

Meer...

Vorige en toekomstige dialecten...

Buste van Van Dale in Sluis
OVERZICHT SPELLING

HULP GEVRAAGD AANVERWANTE PORTALEN


Portaal:België

Portaal:Nederland

Portaal:Suriname

Portaal:Gesproken Wikipedia

Subportalen van Taal

Engels · Esperanto · Frans · Latijn · Nederlands · Scandinavische talen · Spaans · West-Slavische talen