Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

Pyridine-N-oxide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pyridine-N-oxide
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van pyridine-N-oxide
Structuurformule van pyridine-N-oxide
Algemeen
Molecuul­formule C5H5NO
IUPAC-naam pyridine-N-oxide
Andere namen pyridine-1-oxide
Molmassa 95,0993 g/mol
SMILES
C1=CC=[N+](C=C1)[O-]
InChI
1S/C5H5NO/c7-6-4-2-1-3-5-6/h1-5H
CAS-nummer 694-59-7
EG-nummer 211-774-6
PubChem 12753
Wikidata Q287787
Waarschuwingen en veiligheids­maatregelen
Schadelijk
Waarschuwing
H-zinnen H315 - H319 - H335
EUH-zinnen geen
P-zinnen P261 - P305+P351+P338
Fysische eigenschappen
Aggregatie­toestand vast
Kleur kleurloos
Smeltpunt 65-66 °C
Kookpunt 270 °C
Goed oplosbaar in water
Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Pyridine-N-oxide is een heterocyclische aromatische verbinding met als brutoformule C5H5NO. De stof komt voor als een kleurloze vaste stof, die zeer goed oplosbaar is in water. De structuur van pyridine-N-oxide is afgeleid van pyridine.

Pyridine-N-oxide kan worden bereid door de oxidatie van pyridine met een peroxycarbonzuur. Deze kunnen in situ bereid worden door een mengsel van een carbonzuur en waterstofperoxide te maken.[1] Een klassieke reactie is deze tussen pyridine en perazijnzuur bij 85°C:[2]

Synthese van pyridine-N-oxide
Synthese van pyridine-N-oxide

Een alternatieve oxidatiemethode is deze met peroxomonozwavelzuur.

Eigenschappen en reacties

[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het uitvoeren van een elektrofiele aromatische substitutie op de aromatische ring worden selectief de ortho- en para-posities ten opzichte van het stikstofatoom gederivatiseerd. Dat is te wijten aan de verhoogde elektronendichtheid op deze specifiek koolstofatomen. Het geoxideerde stikstofatoom, dat deel uitmaakt van de aromatische ring, verhoogt immers de elektronendichtheid in de ring zelf. In pyridine zelf treedt eerder reactie op de meta-positie op. Op deze manier kan pyridine-N-oxide dienen als tijdelijk intermediair voor de vorming van 2- of 4-gesubsituteerde pyridinederivaten.

Na afloop van de reacties kan het oxide gereduceerd worden (deoxygenering). Voor deze reductie worden driewaardige fosforverbindingen (zoals trifenylfosfine) of vijfwaarde zwavelverbindingen gebruikt. Verder kunnen ook samarium(II)jodide, zinkchloride en chroom(II)chloride ingezet worden bij de deoxygenering van pyridine-N-oxide of derivaten.[1] De reductie met ammoniumformiaat in aanwezigheid van palladium op koolstof leidt niet enkel tot een deoxygenering, maar tot verdere hydrogenering van de aromatische pyridinering, zodat derivaten van piperidine bekomen worden.[1] Dit is een variant op de klassieke Leuckart-Wallach-reactie.

Pyridine-N-oxide behoort tot de stofklasse der amineoxiden en wordt als zodanig in de organische synthese gebruikt als oxidator. Dit wordt echter niet zeer vaak gedaan, aangezien efficiëntere en goedkopere oxidatoren voorhanden zijn. Daarnaast kan pyridine-N-oxide ingezet worden als ligand in de coördinatiechemie.

[bewerken | brontekst bewerken]
  • (en) MSDS van pyridine-N-oxide
  • (en) Gegevens van pyridine-N-oxide in de GESTIS-stoffendatabank van het IFA