De Tirreno-Adriatico 2013 was de 48e editie van deze Italiaanse etappekoers en maakte deel uit van de UCI World Tour 2013. De zeven etappes, met onder meer een ploegentijdrit en een individuele tijdrit, werden van 6 tot en met 12 maart verreden.
De Italiaan Vincenzo Nibali wist de vorige editie te winnen en wist zijn titel met succes te verdedigen. De Italiaan won ook de editie van 2013 voor de Brit Chris Froome. Derde werd de Spanjaard Alberto Contador. Wout Poels is met zijn tiende plaats de beste Nederlander en de Belg Greg Van Avermaet is met zijn 49e plaats de bestgeklasseerde Belg.
Alle negentien UCI World Tour-ploegen hadden het recht en de plicht om deel te nemen aan de Tirreno-Adriatico 2013. Daarnaast heeft de organisatie nog vier wildcards uitgedeeld aan MTN-Qhubeka, Team NetApp-Endura en Vini Fantini-Selle Italia. Een vierde wildcard werd uitgedeeld aan Katusha, maar deze ploeg werd na hoger beroep alsnog toegevoegd aan de World Tour en had zodoende geen wildcard nodig. De organisatie besloot om Katusha niet te vervangen.[1]
De eerste etappe was een ploegentijdrit van San Vincenzo naar Donoratico over een afstand van 16,9 kilometer. De volledige tijdrit werd geteisterd door regenval, maar dit speelde de equipe van Omega Pharma-Quickstep geen parten. De Belgische ploeg wist de tijdrit te winnen voor Team Movistar en BMC Racing Team.
Bij Omega Pharma-Quickstep kwam de Brit Mark Cavendish als eerste over de streep en zodoende mag hij de blauwe leiderstrui dragen in de tweede etappe. De beste Nederlander reed ook voor Omega Pharma-Quickstep. Niki Terpstra eindigde als vijfde renner van de ploeg. De beste Belg was Sep Vanmarcke, die rijdt voor het Nederlandse Blanco Pro Cycling.
De Pool Michał Kwiatkowski, wederom van Omega Pharma-Quickstep, nam de leidende positie van het jongerenklassement in beslag. In alle andere nevenklassementen werden nog geen punten uitgegeven en zodoende zijn hier nog geen standen van bekend.
De tweede etappe bracht het peloton van San Vincenzo naar Arezzo over een afstand van 232 kilometer. Een groep van vier renners ontsnapte vroeg in de etappe hieronder bevonden zich de twee Belgen Kevin Hulsmans en Guillaume Van Keirsbulck. Verschillende ploegen werkte gedurende de koers samen om de koplopers terug te pakken en dit lukte. Vervolgens werd de eindspurt gewonnen door de Australiër Matthew Goss, vóór de Italiaan Manuel Belletti en de Duitser Gerald Ciolek, die respectievelijk tweede en derde werden.
De stand in het algemeen klassement werd iets gewijzigd naar aanleiding van de verschillende volgorde bij de finish. Echter waren er weinig tijdsverschillen en dus blijf Omega Pharma-Quickstep met vijf renners voorop. De Brit mag dan ook de blauwe leiderstrui aan tijdens de derde etappe. Op de tweede plek staat de Pool Michał Kwiatkowski en de derde plaats wordt bezet door de Nederlander Niki Terpstra.
Naast de winst van de etappe pakte de Australiër Matthew Goss ook de leiding in het puntenklassement. Het bergklassement wordt geleid door de Spanjaard Garikoitz Bravo die tijdens zijn ontsnapping genoeg punten wist te vergaren. Het jongerenklassement wordt aangevoerd door de Pool Michał Kwiatkowski.
De derde etappe was net als de tweede etappe een rit voor de sprinters. Het peloton koerste van Arezzo naar Narni over een afstand van 190 kilometer. Twee van de vier ontsnappers uit de tweede etappe vormde wederom een kopgroep. Samen met de Italiaan Francesco Failli reden Cesare Benedetti (Italië) en Garikoitz Bravo (Spanje) naar de enige klim van de dag. Op deze klim moest Bravo lossen en hij werd als eerste van de drie ingerekend door het peloton. De overige twee vluchters werden op ruim twintig kilometer voor de streep terug gepakt waarna de sprinters zich opmaakte voor een eindspurt. Deze werd gewonnen door de Slowaak Peter Sagan voor de Brit Mark Cavendish en de Duitser André Greipel die respectievelijk tweede en derde werden.
Door de tweede plaats van Cavendish pakte hij extra bonificatieseconden en daarmee wist hij zijn leidende positie in het algemeen klassement te verstevigen. Op de tweede plek staat nog altijd de jonge Pool Michał Kwiatkowski en de derde plaats wordt in beslag genomen door de Nederlander Niki Terpstra. De best geklasseerde Belg is Sep Vanmarcke. Hij staat op de 45 plaats met een achterstand van 39 seconden.
Naast de leidende positie in het algemeen klassement pakte Cavendish met zijn tweede plaats ook genoeg punten om de leider te worden in het Puntenklassement. Hij verwees de Australiër Matthew Goss naar de tweede plaats. De Italiaanse vluchter Cesare Benedetti nam met de extra vijf punten gedurende de etappe de leiding in het bergklassement over van de Spanjaard Garikoitz Bravo. Het jongerenklassement wordt nog altijd aangevoerd door de Pool Michał Kwiatkowski.
De vierde etappe was de eerste bergrit en bracht het peloton van Narni naar Prati di Tivo over 173 kilometer. Met een slotklim was dit een van de etappes voor de klassementsrenners. Vroeg in de etappe nam een groep van vier renners afstand op het peloton maar deze werden tijdens de laatste klim weer bijgelopen. Hierna plaatste in eerste instantie de Spanjaard Alberto Contador een aanval en hij kreeg de twee Italianen Mauro Santambrogio en Vincenzo Nibali mee. De Brit Chris Froome zette de achtervolging in en ging de volledige groep voorbij en won zo de etappe. Op de tweede plaats eindigde Santambrogio met een achterstand van zes seconden en derde werd Nibali met een achterstand van elf seconden.
De Pool Michał Kwiatkowski eindigde op dertien seconden van de winnaar maar wist desalniettemin de leidende positie in het algemeen klassement te bemachtigen. Hij staat nu vier seconden voor op de nummer twee, de Brit Chris Froome en hij heeft zestien seconden voorsprong op de Italiaan Vincenzo Nibali. De beste Nederlander is Wout Poels die ook in de top tien van de etappe eindigde. Hij staat veertiende met een achterstand van één minuut en 36 seconden. De hoogstgeklasseerde renner voor België is Sep Vanmarcke. Hij staat op een 54 plaats met een achterstand van meer dan tien minuten.
De leiding in het puntenklassement blijft bij de Brit Mark Cavendish. De leiding in het bergklassement werd overgenomen door de Italiaan Francesco Failli die als vluchter veel punten wist te pakken. Kwiatkowski is naast leider in het algemeen klassement ook leider in het jongeren klassement.
De vijfde etappe leidde het peloton van Ortona naar Chieti over een afstand van 230 kilometer. Stijn Devolder (België), Valerio Agnoli (Italië), Juan Antonio Flecha (Spanje) en Damiano Cunego (Italië) vormden de kopgroep van de dag. Cunego reed op de laatste en zwaarste klim van de dag weg van zijn medevluchters, maar ook hij hield geen stand tegen de groep klassementsrenners. Vervolgens ontsnapte de Spanjaard Joaquim Rodríguez uit het peloton om vervolgens solo over de finish te komen. De sprint om de tweede plaats werd gewonnen door de Nederlander Bauke Mollema. Op de derde plaats eindigde de SpanjaardAlberto Contador.
De leider in het algemeen klassement, de Pool Michał Kwiatkowski, verloor veel tijd in de laatste klim. Zodoende verloor hij zijn leidende positie die werd overgenomen door de Brit Chris Froome. De tweede plek wordt ingenomen door de Spanjaard Alberto Contador en de derde plek door de Italiaan Vincenzo Nibali, allebei hebben ze een achterstand van twintig seconden.
Door de punten die Contador greep met zijn derde plaats in de etappe wist hij de leidende positie in het puntenklassement over te nemen van de Brit Mark Cavendish. De leider in het bergklassement, de Italiaan Francesco Failli, moest opgeven gedurende de etappe en zodoende nam een andere Italiaan, Cesare Benedetti, de trui weer over. Ondanks het tijdverlies van de Pool Michał Kwiatkowski wist hij wel de leiding in het jongerenklassement te behalen.
De zesde etappe was een heuvel etappe van Porto Sant'Elpidio naar Porto Sant'Elpidio over 209 kilometer. Aan het begin van de etappe ontstond er een grote kopgroep waar onder andere de Nederlanders Lars Boom en Tom Dumoulin deel van uitmaakte. Deze kopgroep werd echter in het laatste heuvelgebied ingelopen na een aanval van de Italiaan Vincenzo Nibali. Nibali kreeg in zijn aanval de Spanjaard Joaquim Rodríguez en de Slowaakse niet-klimmer Peter Sagan mee. Uiteindelijk was de sprinter Sagan beide klassementsrenners te snel af voor de dagzege. Nibali en Rodríguez werden tweede en derde. De laatste klim zorgde ook voor het uitvallen van de Brit Mark Cavendish, de Luxemburger Andy Schleck en de Nederlanders Koen de Kort en Niki Terpstra.
Door de aanval van de Italiaan Vincenzo Nibali wist hij de leidende positie in het algemeen klassement over te nemen van de Brit Chris Froome. Froome staat nu op de tweede plaats met een achterstand van 34 seconden. De Spanjaard Joaquim Rodríguez neemt de derde plek in beslag met een achterstand van de 37 seconden. De Nederlander Wout Poels wist zich weer terug te rijden in de top tien. Hij staat nu met een achterstand van drie minuten en acht seconden op de tiende plaats. De beste Belg is Greg Van Avermaet die op de negenenveertigste plaats staat met een achterstand van 29 minuten en 17 seconden.
De Spanjaard Alberto Contador wist de leiding te behouden in het puntenklassement. Dit mede door het afstappen van de nummer twee, de Brit Mark Cavendish. In het bergklassement wist de Italiaan de leidende positie te veroveren door tijdens de ontsnapping punten te pakken. In het jongerenklassement gaat nog altijd de Pool Michał Kwiatkowski.
De zevende etappe was een individuele tijdrit over 9,2 kilometer in San Benedetto del Tronto. De winst in de afsluitende tijdrit ging naar de Duitser Tony Martin. Hij legde de 9,2 kilometer in iets meer dan tien minuten af. Gevolgd werd hij door de Italiaan Adriano Malori op zes seconden en door de Costa Ricaan Andrey Amador op tien seconden. De Nederlander Tom Dumoulin werd elfde op de tijdrit.
De leidende positie van de Italiaan Vincenzo Nibali kwam niet meer in gevaar gedurende de afsluitende tijdrit. Op de tweede plaats is de Brit Chris Froome geëindigd. De nummer drie na de zesde etappe, de Spanjaard Joaquim Rodríguez, verloor wel tijd in de afsluitende race tegen de klok. Hij verloor zijn derde plek aan een andere Spanjaard, Alberto Contador. Wout Poels is met zijn tiende plaats de beste Nederlander en de Belg Greg Van Avermaet is met zijn 49e plaats de bestgeklasseerde Belg.