Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Velkommen til Koreaportalen!
환영합니다!

  rediger Introduksjon

Korea.
Korea.
Satellittfoto.
Satellittfoto.
Korea er en halvøy og en nasjon, som siden andre verdenskrig er delt i to stater; Republikken Korea (Sør-Korea) og Den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea). Befolkningen er en homogen etnisk folkegruppe som snakker et eget språk og benytter sitt eget alfabet. I Sør-Korea og Nord-Korea refereres det til henholdsvis Hanguk og Chosŏn for å beskrive den koreanske nasjonen. Navnet Korea benyttes i internasjonale sammenhenger og er avledet av navnet på det tidligere kongedømmet Goguryeo.

Historisk har nasjonen blitt sterkest påvirket av Kina, men etter flere kriger mot nabostatene stod Japan fram som en regional stormakt på begynnelsen av 1900-tallet, noe som resulterte i en kolonialisering av Korea mellom 1910 og 1945.

Koreakrigen brøt ut i 1950 og har satt dype spor i det koreanske samfunnet. Krigen befestet også delingen av Korea.

Etter Koreakrigen har Sør-Korea utviklet seg kapitalistisk og vestlig-orientert. Landet har oppnådd status som i-land etter å ha blitt Asias tredje største og verdens 12. største økonomi, og det referes gjerne til «Mirakelet ved Hanelva» for å beskrive landets utvikling. Sør-Korea har som en følge av dette engasjert seg stadig sterkere internasjonalt, blant annet som G20-, WHO og OECD-medlem og som arrangør av Sommer-OL i 1988 og VM i fotball 2002.

Nord-Korea har på sin side utviklet seg i stalinistisk og isolasjonistisk retning, basert på den politiske ideologien Juche og i nyere tid Songun, politisk og økonomisk støttet av Sovjetunionen fram til 1990, deretter Kina, men uten å ha oppnådd verken Kinas eller Sør-Koreas økonomiske eller politiske utvikling.

De to koreanske statene hevder begge at koreansk gjenforening er sitt politiske mål. Mer om Korea...

  rediger Korea i dag
torsdag
2.
januar

  rediger Ukas Korea-artikkel
Gammelt japansk kart fra 1929 over det da okkuperte Korea, komplett med japanske navn på koreanske byer og steder.
Japans kolonialisering av Korea henviser til en periode i Koreas historie som varte fra 22. august 1910 til 15. august 1945, der Korea ble annektert og styrt som en del av Keiserriket Japan.

Det japanske styret under kolonitiden har til den dag i dag kastet en skygge over de koreansk-japanske forholdene i etterkrigstiden, særlig som en følge av de påtvugne traktatene som tvang Korea til å åpne landet for handel, samt utenlandsk politisk og kulturell påvirkning. Selv om den japanske kolonimakten bygde fabrikker, veier og jernbane var livet for den jevne koreaner under okkupasjonen hard. Koreanere ble blant annet tvunget til å bruke japansk språk, og ta japanske navn.

  rediger Ukas biografi
Roh Moo-hyun (født 6. august 1946 i Gimhae i Sør-Korea, død 23. mai 2009 i Busan) var en sørkoreansk politiker. Han var president i Sør-Korea mellom 25. februar 2003 og 25. februar 2008. Hans politiske karriere var preget av dramatiske begivenheter, blant annet forsøk på å bekjempe regionalismen i Sør-Koreas politiske liv. Rohs politiske høydepunkter inkluderte en upopulær beslutning om å sende koreanske tropper til Irak og et mislykket forsøk på at flytte hovedstaden fra Seoul til Chungcheong-regionen. Akkurat som forgjengeren Kim Dae-jung var han katolikk. Man han frafalt kirken mot slutten.
   Utvalgt sted
Seoul sett fra lufta mot nordvest i juni 2008. Tydelig sees Hanelva som deler byen i en nordlig og en sørlig del.

Seoul er hovedstaden i Sør-Korea. Byen har 10,4 millioner innbyggere, men med forsteder i provinsene Incheon og Gyeonggi er byen det største byområde i Asia etter Tokyo med vel 24,5 millioner innbyggere og det sjuende mest befolkede byområde i verden. Dette betyr også at halvparten av den sørkoreanske befolkningen bor i eller rundt byen. Dette bidrar til å gjøre byen til landets desiderte tyngdepunkt innenfor politikk, økonomi, kultur. Seoul ligger ved Hanelva og har vært koreansk hovedstad siden 1394 under ulike kongedømmer og herskere.

Les mer

  rediger Visste du at…
Fil:GWANGJU-W1.jpg
Guus Hiddink Stadium.
  rediger Utvalgt artikkel fra koreansk wikipedia
옌스 스톨텐베르그 (노르웨이어: Jens Stoltenberg, 1959년 3월 15일 ~ )는 노르웨이의 정치인이다. 노동당 소속으로 2000년부터 2001년 사이에 총리를 지냈고, 2005년 총선에서 승리하여 다시 총리로 재직하고 있다.
  rediger Utmerkede og anbefalte artikler
  rediger Kategoritrær
  rediger Eksterne lenker