Paranoia
- «Paranoid» har flere betydninger.
Paranoid er en paranoid tilstand[1]; hvor en paranoid tilstand er en tilstand preget av vrangforestillinger om forfølgelse eller storhetsideer som ikke er like systematiserte og detaljerte som ved en vrangforestillingslidelse eller like bisarre som ved paranoid schizofreni. Også kalt paranoid betingelse[2]
Etymologi
Ordet paranoia kommer fra gresk i betydningen «galskap» (fra para, «bortenfor, hinsides» og noos, «sinn»),[3][4] og ble opprinnelig brukt i en bredere betydning enn i nyere tid. I sin opprinnelige klassifikasjon brukte Emil Kraepelin begrepet «ren paranoia» for å beskrive en tilstand med vrangforestillinger, men uten noen åpenbar svikt i intellektuelle evner, og uten noen av de andre kjennetegnene ved «demens praecox», tilstanden som senere har blitt omdøpt til schizofreni.
Sykdomsparanoia
Denne formen for paranoia er også kjent som en form for hypokondri. Den paranoide tror at han er syk eller infisert av ulike (fysiske) sykdommer, og søker derfor hjelp for disse innbilte sykdommene, iblant flere ganger i uken. Hypokondri kan dog ha flere årsaker, og derfor er schizofren paranoia ikke den vanligste årsaken til hypokondri.
Patologisk sjalusi
Sjalusi, eller svartsyke, klassifiseres noen ganger som en form for paranoid sykdom, og uttrykker seg ved at den syke er helt overbevist om at partneren er eller vil være seksuelt utro. I ekstreme tilfeller tar sjalusien uttrykk i form av notorisk overbeskyttelse, overvåkning og forfølgelse av partneren. Forfølgelse foreligger virkelig, men det er den syke som forfølger, og som ikke oppfatter det som sykelig å for eksempel skysse kona til jobben om morgenen, og sitte og vente i bilen til det er på tide å kjøre henne hjem igjen på ettermiddagen.
Diagnose
Siden mennesker har ulike livserfaringer, kan mennesker bli diagnostisert som paranoide selv om de er aldri så sunne. Dette er påvist av psykologen Ståle Einarsen, som har forsket på mobbeofre i arbeidslivet som ofte ikke blir trodd av psykiatrien når de forteller om det de har opplevd.
Referanser
- ^ «APA Dictionary of Psychology». dictionary.apa.org (på engelsk). Besøkt 13. juni 2024.
- ^ «APA Dictionary of Psychology». dictionary.apa.org (på engelsk). Besøkt 13. juni 2024.
- ^ «paranoia», Bokmålsordboka
- ^ «paranoia», Online Etymology Dictionary