Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Broen (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Broen
orig. Die Brücke
Generell informasjon
SjangerKrig
Utgivelsesår22. oktober 1959
Prod.landVest-Tyskland
Lengde105 min.
SpråkTysk
Bak kamera
RegiBernhard Wicki
ProdusentHermann Schwerin
Jochen Schwerin
ManusforfatterManfred Gregor (roman)
Karl-Wilhelm Vivier
Bernhard Wicki
MusikkHans-Martin Majewski
SjeffotografGerd von Bonin
Foran kamera
MedvirkendeFolker Bohnet
Fritz Wepper
Eksterne lenker

Broen[1] (tysk originaltittel: Die Brücke) er en vesttysk film fra 1959 av den østerrikske regissøren Bernhard Wicki. Filmen er basert på en roman fra 1958 med samme navn, av forfatteren Gregor Dorfmeister (utgitt under pseudonymet Manfred Gregor) som er skrevet med en virkelig hendelse fra slutten av andre verdenskrig som bakgrunn.

I løpet av de siste dagene av andre verdenskrig rykker det amerikanske militæret frem mot en liten tysk by. Ved byens skole går det syv gutter, ca. 16 år gamle, som ikke er klar over krigens alvor og farer. De lever livet sitt så normalt de klarer, men opplever også flere personlige problemer. Guttene rekrutteres til en lokal militær enhet, og rett etterpå får de beskjed om at amerikanerne nærmer seg. Ungdommene plasseres i forsvar av en lokal bro, frem til broen blir ødelagt i forsøk på å skåne byen for de direkte virkningene av krigen. Deres nærmeste offiser blir forvekslet med en desertør og får panikk. Han forsøker å flykte, blir skutt, og ungdommene står alene igjen ved broen og uten kontakt med resten av enheten sin.

Ettersom guttene aldri har mottatt noen ordre om å trekke seg tilbake, bestemmer de seg for å beholde sin posisjon. Et amerikansk jagerfly skyter med maskingevær, og dreper den yngste av ungdommene, Sigi, som nektet å søke dekning fordi han tidligere hadde blitt ertet for sin påståtte mangel på tapperhet. Sjokkert over dødsfallet inntar guttene sine stillinger, for å forsvare området mot amerikanske stridsvogner og deres infanteri-støtte. Men en etter en blir guttene drept, og de gjenlevende kameratene opplever krigens redsler på virkelig nært hold.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Manfred Gregor: Die Brücke, Verlag Kurt Desch, München 1958
  • Manfred Gregor: Broen, H. Aschehoug & Co, Oslo 1959

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «'Broen' på Store norske leksikon» (på norsk). Besøkt 6. januar 2016. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]