Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Tømmerbukker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Cerambycinae»)
Tømmerbukker
Nomenklatur
Cerambycinae
Latreille, 1802
Populærnavn
tømmerbukker
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
Økologi
Antall arter: ca. 6000, ca. 150 i Europa, 22 i Norge
Habitat: i eller ved skog, larvene i død ved
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i
  • Se Systematisk inndeling

Tømmerbukker (Cerambycinae) er en meget artsrik gruppe av biller som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). De er meget mangfoldige utseendemessig, men har vanligvis middels lange til lange antenner og slank kroppsbygning. Det er beskrevet omtrent 6000 arter, 22 er funnet i Norge.

Små til meget store (3–80 mm), vanligvis slanke trebukker. Mange er svarte eller brune, andre rødlige, gule og svarte (etterligner veps) eller metallfargede. Antennene er minst halvparten så lange som kroppen, ikke sjelden lenger enn kroppen. Hodet er vanligvis forholdsvis lite og rettet skrått fram- og nedover. Beina er lange og slanke hos de fleste artene.

De fleste av disse billene har larver i død ved, utviklingen tar gjerne flere år. De voksne billene av mange av artene besøker gjerne blomster.

Underfamilien omfatter noen arter som kan gjøre skade på bygningstømmer og hus, mest kjent og problematisk er husbukken (Hylotrupes bajulus). Men de fleste av artene er regnet som helt harmløse for mennesker, mange er derimot truet av menneskelig aktivitet, særlig moderne skogbruk som fjerner død ved og gamle trær fra skogen.

Systematisk inndeling / nordiske arter

[rediger | rediger kilde]
Molorchus umbellatarum
Cerambyx scopolii
Moskusbukk (Aromia moschata)
Husbukk (Hylotrupes bajulus)
Plagionotus arcuatus

Inndelingen følger Danilevsky (2006) og [1] (enkelte av gruppene forekommer bare i én av disse klassifikasjonene). Stammene står i alfabetisk rekkefølge.

Treliste

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata