Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Den dansk-tyske grense

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grensestein mellom Danmark og Tyskland.
Resultater fra avstemningen i 1920.

Den dansk-tyske grense er 68 km lang, og adskiller Danmark og Tyskland.

Ved en traktat i 811 ble elva Ejderen anerkjent som grense mellom Danmark og Frankerriket. Ejderen forble opp til 1864 grenseelv mellom Sønderjylland eller Hertugdømmet Slesvig (som dansk rikslen) og Hertugdømmet Holstein (som tysk-romersk rikslen, fra 1815 medlem av det tyske forbund). Språkgrensen lå omtrent mellom Egernførde og Husum, men vandret etterhvert mot nord. Under helstaten ble både Slesvig og Holstein regjert av den danske konge, og helstatens sørgrense lå for det meste langs elva Elben og litt nord for Hamburg.

Der kan imidlertid oppstå uenighet når man vil definere grensen juridisk og historisk under helstaten. Grensen mellom kongeriket og hertugdømmene gikk ved Kongeåen, den statsrettslige grense mellom Slesvig som dansk og Holstein som tysk lensområde gikk ved Ejderen og sørgrense for den danske helstat gikk ved Elben.

I 1864 ble hertugdømmene Slesvig og Holstein erobret av kongeriket Preussen, og deretter ble det etablert en internasjonal grense mellom Danmark og Slesvig-Holstein. Der ble lagt 5 km sør for Ribe, og gikk deretter i en kurve mot nord 5 km fra Ribe, hvor den traff Kongeå, som den fulgte til sør for Vamdrup. Her fortsatte den mot øst til Lillebælt, like nord for Christiansfeld.

I 1920 ble grensen flyttet 50 km mot sør til dens nåværende plassering, etter at befolkningen hadde stemt om tilhørighetsforholdet ved en folkeavstemning i 1920. Denne følger dessuten den litt vanskelig definerbare språkgrense. I perioden 1920–1945 krevde tyske nordslesvigere en grenseflytting mot nord. På samme måte kom det etter andre verdenskrig krav om å flytte grensen mot sør. Den danske regjering erklærte imidlertid den 9. mai 1945 at grensen ligger fast. Dette ble bekreftet i et svar på britenes septembernote høsten 1946.

I 2001 ble all grensekontroll fjernet som følge av Schengen-avtalen.

I kjølvannet av den svenske og norske grensekontroll i forbindelse med den europeiske migrasjonskrisen i 2015, innførte den danske regjering den 4. januar 2016 midlertidig grensekontroll mellom Danmark og Tyskland fra kl. 12 samme dag.[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata