Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Tvillingbyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Dobbeltby»)
Denne artikkelen omhandler byer som er naboer eller har vokst sammen. For byer som har opprettet offisielle forbindelser, se Vennskapsby
Tvillingbyene Sankt Goarshausen (nærmest) og Sankt Goar ved Rhinen.

Tvillingbyer er uavhengige, men nærliggende byer. De kan være skilt av en elv, et sund eller en grense, eller har vokst sammen fra to ekspanderende steder. Tvillingbyer har vanligvis forskjellige navn og hver sin egen historie.

Kjente eksempler på tvillingbyer er Minneapolis og Saint Paul i Minnesota, Leeds og Bradford i Storbritannia og Ludwigshafen og Mannheim i Tyskland. Blant internasjonale tvillingbyer kan nevnes København i Danmark og Malmø i Sverige, samt Brazzaville i Republikken Kongo og Kinshasa i DR Kongo.

Dobbeltby/flerkjerneby

[rediger | rediger kilde]
Dobbeltbyen Bernkastel-Kues i Moseldalen ble én by etter at broforbindelsen kom.

Dobbeltby er resultatet av at to opprinnelig adskilte byer har vokst sammen til én større by. Fenomenet er kjent fra lang tid tilbake i Europa. Mest vanlig har vært at to byer vokste fram på hver sin side av en elv. Så ble det bygget bru, og de to byene vokste sammen til en by. I Moseldalen i Tyskland er mange eksempler på dobbeltbyer, f.eks. den kjente turistbyen Bernkastel-Kues. I Norge har de to gamle byene ved Drammenselva, Bragernes og Strømsø, vokst sammen og blitt Drammen. Buda og Pest vokste en gang sammen til det vi idag kjenner som Budapest. Dersom de opprinnelige byene har beholdt sine respektive bykjerner kalles dobbeltbyen også for en flerkjerneby.

På siste del av 1900-tallet har byene vokst sammen langs veiene. I dag betrakter SSB Fredrikstad/Sarpsborg, Porsgrunn/Skien og Stavanger/Sandnes som sammenvokste tettsteder.

Disse tettstedene er ikke føyd administrativt sammen som en kommune, men fysisk er det sammenhengende bebyggelse. De fungerer også som ett sammenhengende arbeidsmarked.

Autoritetsdata