Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Gresslette

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Prærie i South Dakota, USA.
Den eurasiske steppen i Indre Mongolia

Gresslette[1] eller grasland[2] er betegnelsen på land, gjerne åpne, flate områder som er enten sådd eller naturlig preget av ulike plantearter i grasfamilien (Poaceae).

Naturlige gressletter finnes på alle kontinenter, unntatt Antarktis, og i de fleste av verdens økoregioner.[3] Eksempler på slike områder er præriene i Nord-Amerika og savannene i Afrika. Det finnes to hovedtyper; tropiske gressletter og tempererte gressletter. I varmere klima utgjør årlige arter den største bestanddelen av gresslettene, mens i tempererte strøk, slik som i Norge, er disse slettene dominert av flerårige planter som tåler varme somre og kalde vintre.

Gressletter antas ofte å ha oppstått og oppstår i stor grad på grunn av dyreadferd og dyrs bevegelser,[4][5] noen eksempler på dette er migrerende flokker av antiloper som tråkker vegetasjon og savannelefanter som spiser unge akasieplanter før de rekker å vokse opp til en modent tre. Gressletter er som regel svært varierte. Vegetasjonen kan være kort, slik som i kritt- og gresskledde bakker – hvor vegetasjonen kan være lavere enn 30 cm i høyde, eller høy – som er tilfellet i søramerikanske gressletter og afrikanske savanner. Fra India er det også kjent at gress på enkelte steder kan gro til høyder som skjuler fullvoksne elefanter. Den eurasiske steppen regnes som den største forekomsten av gressletter i verden.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «gress-slette / gresslette», NAOB
  2. ^ «gressland», NAOB
  3. ^ «The grassland biome», University of California Museum of Paleontology.
  4. ^ Keppel, Wilma (2010): «How can grazing heal land?», Managingwholes.com. Arkivert fra originalen den 3. januar 2013
  5. ^ Watkinson, A. (2001): «Grasslands, grazing and biodiversity: editors’ introduction» (PDF), Journal of Applied Ecology. Arkivert fra originalen den 1 mars 2006

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]