Himmelens tempel
Himmelens Tempel (forenklet kinesisk: 天坛; tradisjonell kinesisk: 天壇; pinyin: Tiāntán; mandsju: Abkai mukdehun) i Beijing står på en forhøyning av hvit marmor og er et sirkelformelt tempel som ble bygget fra 1406 til 1420 e.Kr. og er laget i tre, uten spiker. Kuppelen har heller ingen tverrbjelker som støtter kuppelen.
The Hall of Prayer for Good Harvests er rundt med en diameter på 36 meter og en høyde på 38 meter. Den regnes for å være en av de vakreste bygningene i Kina.[1]
Tempelet er utformet som et møtested mellom himmel og jord – den menneskelige verden og gudenes verden. Forhøyningen tempelet sto på, hadde fire kanter som skulle symbolisere de fire verdenshjørnene, mens tempelet var rundt og skulle symbolisere himmelen.
Bindeleddet mellom himmelen og jorden var keiseren av Kina, for han var himmelens sønn. To ganger i året gjennom fem hundre år ble keiseren båret fra Den forbudte by, i bærestol på en vei bestrødd med gul sand til tempelet for å faste og be i tre dager til himmelens makter, for å sikre det enorme Kina gode avlinger i det kommende året.
Himmelens tempel ble innskrevet som et UNESCOs verdensarvliste i 1998 og ble beskrevet som "et mesterverk av arkitektur og landskapsdesign som enkelt og grafisk illustrerer en kosmogoni av stor betydning for utviklingen av en av verdens store sivilisasjoner ..." som den "symbolske utformingen og utformingen av Himmelens tempel hadde en dyp innflytelse på arkitektur og planlegging i Fjernøsten gjennom mange århundrer."[2]
I disse dager er den store Tiantan-parken (totalt 267 hektar) som omgir Himmelens Tempel med gamle furutrær svært populær blant byens befolkning. Her driver de med morgengymmnastikk, spiller badminton, domino, danser, går på turer med fugler i bur, sender opp drager, eller rett og slett sitter på plenen og drikker medbragt te.
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ «Temple of Heaven | building complex, Beijing, China». Encyclopedia Britannica (på engelsk). Besøkt 10. juni 2021.
- ^ Centre, UNESCO World Heritage. «Temple of Heaven: an Imperial Sacrificial Altar in Beijing». UNESCO World Heritage Centre (på engelsk). Besøkt 10. juni 2021.