Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Kornellfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kornellfamilien
Skrubbær (Cornus suecica)
Nomenklatur
Cornaceae
Bercht. & J. Presl
Populærnavn
kornellfamilien
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenkornellordenen
Økologi
Antall arter: 85
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle verdensdeler, men vanligst på den nordlige halvkule
Inndelt i

Kornellfamilien (Cornaceae) er en plantefamilie i kornellordenen (Cornales).

Antall arter og slekter varierer mye hos ulike forfattere. Dette avhenger særlig av om sumptrefamilien (Nyssaceae) oppfattes som en underfamilie, eller egen familie. I APG III-systemet ble den regnet som en underfamilie av kornellfamilien, men i APG IV-systemet er den igjen en egen familie. Slekta Alangium med omtrent 24 arter er ofte blitt plassert i en egen familie, Alangiaceae, men regnes nå til Cornaceae.

Dette innebærer at familien nå omfatter omtrent 85 arter fordelt på 2 slekter, Cornus og Alangium. Norsk litteratur, som Norsk flora, 7. utg og Artsdatabanken, splitter den store og uensartete slekta Cornus i flere slekter,[1][2] men spesielt i amerikansk litteratur er det fortsatt vanlig å opprettholde Cornus i vid forstand.[3]

De fleste artene er busker eller trær, men det er også noen urter med jordstengel. Bladene er hele med buete nerver; de sitter spredt eller motsatt og er helrandete. Blomstene er firtallige, og frukten er en steinfrukt. Cornus er utbredt i de tempererte strøkene på den nordlige halvkule og har også én art i Andesfjellene i Sør-Amerika og én i Øst-Afrika. Alangium er utbredt i tropiske og subtropiske deler av Afrika, Asia, Australia og stillehavsøyene.

I Norge er kun skrubbær (Cornus suecica [Chamaepericlymenum suecicum]) og villkornell (Cornus sanguinea [Swida sanguinea]) opprinnelig viltvoksende, men flere hagearter er forvillet og delvis naturalisert.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Lid, J. og D.T. Lid 2005. Norsk flora, 7. utg., redaktør: R. Elven, Samlaget, Oslo.
  2. ^ Kornellfamilien i Artsdatabanken. Besøkt 1. juli 2017.
  3. ^ R.H. Eyde (1987). «The case for keeping Cornus in the broad Linnaean sense». Syst. Bot. 12 (4): 505–518. ISSN 1548-2324. JSTOR 2418886. doi:10.2307/2418886. 

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]