Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Mandsjukuo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mandsjukuo
ᠮᠠᠨᠵᡠ ᡤᡠᡵᡠᠨ

Flagg

Våpen

FlaggRiksvåpen
Grunnlagt1. mars 1932
Opphørt18. august 1945
Oppkalt etterMandsjuria
HovedstadHsinking
Areal1 554 000 kvadratkilometer

Mandsjukuo (kinesisk: 满洲国, 滿洲國, Mănzhōu Guó, Man-chou-kuo; japansk: 満州国 Manshū koku «Riket Mandsju» (1932-1934) og senere kalt; kinesisk: 大满洲帝国, 大滿洲帝國, Dà Mǎnzhōu Dìguó, Ta Man-chou Ti-kuo; japansk: Manshū teikoku (满洲帝國), «Keiserriket Mandsju» eller «Det store keiserriket Mandsju» (1934-1945)) var en marionettstat opprettet av Keiserriket Japan i det historiske Mandsjuria i Kina, nå i moderne tid kalt Dongbei. Den bestod fra 1. mars 1932 til 15. august 1945. Herskeren var Puyi (1906–1967), den tidligere keiseren av Kina (1908–1912). Han hadde fra 1932 rang som president av Mandsjukuo, men ble i 1934 keiser.

Forhistorie

[rediger | rediger kilde]
Mandsjukuo

Keiserriket Japan hadde etter den første japansk-kinesiske krig Korea innenfor sin innflytelsessfære og interesserte seg sterkt for råstofftilgangene fra Mandsjuria. Men frem til 1900 var området okkupert av Russland. Det kom til stadig større spenninger mellom Japan og Russland, dog i 1903 krevde den japanske ambassadør at de russiske tropper ble trukket ut av Mandsjuria og at russerne anerkjente Japans interesser i Russland. Dette kravet tilspisset situasjonen, og i 1904 brøt den russisk-japanske krig ut, som Japan vant. Dette tvang russerne til retrett fra Mandsjuria, som da offisielt ble gjenforent med Kina.

Japan sikret seg imidlertid stor innflytelse og bygde den sørmandsjuriske jernbane, slik at råvarer lettere kunne fraktes til Korea og derfra utskipes til Japan. Jernbanen ble beskyttet av den japanske Guandonghæren. Med årene økte Japans appetitt etter enda sterkere innflytelse i Mandsjuria.

Mellom 1916 og 1928 satt krigsherren Zhāng Zuòlín (張作霖) ved makten, slik at Mandsjuria var uavhengig av Kina. Men Zhāng ble drept ved et bombeanslag forøvet av oberst Daisaku Kōmoto i Guandong-hæren. Deretter kunne Kuomintang under Chiang Kai-shek gjenerobre området for Kina.

Okkupasjon og statsgrunnleggelse

[rediger | rediger kilde]

Mukdenhendelsen i 1931, som antagelig var iscenesatt av japanerne selv, førte til Mandsjuriakrisen, og Guandong-hæren, som opererte nokså uavhengig av instrukser fra regjeringen i Tokyo, overtok styringen. Japanerne opprettet så marionettstaten Mandsjukuo, mot internasjonale protester fra USA og Folkeforbundet. Hovedstad var Hsinking (Xinjing, kinesisk 新京). Mandsjukuo ble anerkjent av bl.a. Kina, Japan, Tyskland, Italia, Den Hellige Stol og andre, men Folkeforbundets manglende anerkjennelse førte til at Japan meldte seg ut av forbundet i 1934.

Japanerne forsøke å knytte området til seg kulturelt og få mest mulig ut av landets rike råvareressurser. Man innførte det japanske språk og gjorde shintoismen til statsreligion. I Mandsjukuo var også den japanske hærens Enhet 731 stasjonert, og den bedrev grusomme menneskeforsøk for å utvikle effektive biologiske og kjemiske stridsmidler.

I 1938 og 1939 kom det til grensetrefninger langs grensen til Sovjetunionen, som følge av japanske fremstøt for å utvide marionettstaten mot nord. Da de sovjetiske tropper klarte å hindre dette, forsøkte japanerne i stedet å utvide Mandsjuoko mot sør.

Annen verdenskrig og Mandsjukuos endelikt

[rediger | rediger kilde]

Under annen verdenskrig var Mandsjukuo en av aksemaktene. I 1945 ble landet erobret av sovjetiske tropper under Operasjon Auguststorm, og i 1946 ble området gitt tilbake til Republikken Kina.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]