Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Olsenbanden tar gull

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olsenbanden tar gull
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår1972
Prod.landNorsk
Lengde93 min.
Aldersgrense7 år. (Norge)
Bak kamera
RegiKnut Bohwim
ProdusentLiz Hillkirk
ManusforfatterErik Balling, Henning Bahs
MusikkBent Fabricius-Bjerre
SjeffotografMattis Mathiesen
KlippLeif Erlsboe
Foran kamera
MedvirkendeArve Opsahl
Carsten Byhring
Sverre Holm
Aud Schønemann
Harald Heide-Steen jr.
Ole-Jørgen Nilsen
Prod.selskapTeamfilm AS
Eksterne lenker

Olsenbanden tar gull (Dansk originalmanus Olsen-banden i Jylland) er en film fra 1972, regissert av Knut Bohwim. Filmen hadde sin premiere 9. august 1972.[1]

I filmen blir Egon, Kjell og Benny nesten knust av et lodd som var beregnet til å knuse biler flate. Filmen ble innspilt i Stavern, og da Olsenbanden i en scene skulle få loddet til å falle ned rett bak der de sto, så var det en bonde i nærheten som fikk jobben med å slippe dette loddet. Men hver gang Knut Bohwim ropte «kamera går», bjeffet bikkja til denne bonden.

Bohwim ba ham om å få den til å bli stille, sånn at de kunne bli ferdige med innspillingen før kvelden. Mannen gikk bort til bikkja og skjelte den ut. Etterpå kom han tilbake for å slippe ned bilen. Men atter en gang bjeffet bikkja da Bohwim ropte «kamera går». Til slutt gikk bonden inn i huset, kom ut igjen med et haglegevær og skjøt bikkja. Etter at han hadde gjort det, sa han: «Nå er'a rolig». Men da ble Sverre Holm skeptisk etter at han hadde hørt at det var bonden som skulle slippe loddet. Ifølge Arve Opsahl sa han dette: «Jeg har kone og barn. Jeg kan ikke gjøre dette her.» Carsten Byhring sa: «Ta det rolig. Det er bare å gå et skritt fram.»[trenger referanse]

Arve Opsahl, her fotografert i 1963, spiller Egon Olsen i Olsenbanden-filmene.

Egon kommer ut av fengsel, men denne gang med noe annet enn en pakke med selvspikka trehester. Han har med seg et kart som han har kjøpt for en Blue Master og to og en halv Eksport. Kartet viser veien til en skatt som befinner seg på Sørlandet. Skatten skal befinne seg ved sjøen på Sørlandet, i en militær-overvåket, gammel bunker. Skatten skal bestå av en koffert med dollar-sedler og et stort pengeskap som inneholder gullbarrer. Når de møtes og gjør seg klare, påstår Egon at han er den eneste som vet hvor denne skatten er. Samtidig allierer en lokal jente og smed-datter, Karin, seg med en internasjonal smugler som er etterlyst av Interpol. Karin påstår hun også kjenner til bunkerens plassering, fordi faren hennes var med på å bygge den. Skurken, Rico (spilt av Ole-Jørgen Nilsen) blir sett kjørende rundt i en Toyota Celica ST 2000. Smugleren påstår at han skal dele skatten med henne, så lenge hun viser ham hvor den befinner seg.

Olsen-banden stjeler en rød Ford Transit og reiser til Sørlandet. Men underveis går varebilen i stykker, og de må selge bilen til en skraphandler som svindler dem. Olsen-banen låner deretter skrap-selgerens Toyota Crown. Når de endelig kommer frem oppdager de at en korridor ned til bunkeren er fylt med vann, og de trenger dermed utstyr til dykking. De kjøper dykke-utstyret med pengene de fikk fra skrap-selgeren da de solgte varebilen, og de er igjen fullstendig blakke. De lokaliserer den riktige bunkeren, men den er forseglet med en tykk vegg betong. Dynamitt lager ikke ett eneste hull i veggen, så de forsøker å hakke seg gjennom med en hakke som tidligere tilhørte en gruvearbeider. Skurken er imidlertid bevæpnet med en harpun, og han forsøker å skyte dem. Men han blir ved et uhell slått ut av et av Olsen-bandens medlemmer. Deretter gjengjelder skurken ved å kidnappe Basse, sønnen til Kjell. Men den smarte gutten klarer å stikke av. Gjengen forsøker å få tak i en drill. Men de store vibrasjonene fra boret utløser en hemmelig forsvarsmekanisme satt opp av tyskerne 30 år før filmen finner sted (i 1972)

Denne granaten går langs skinner i taket, før den ødelegger hele betong-veggen. Benny og Egon, opptatt med å holde boret stødig, klarer ikke å høre eller se granaten gli over hodet på dem. Men Kjell forsøker å advare dem, uten hell. Drillen går endelig tom for bensin, og de hører endelig støyen fra granaten. De hopper inn i den vannfylte korridoren for å søke dekning. Granaten treffer veggen og lager et stort hull. Men denne eksplosjonen fører også til at den norske hæren oppdager nøyaktig hvor bunkeren sprenges. Dette skremmer også en løytnant som står på en nærliggende brygge, og får ham til å falle i vannet.

Inne i bunkeren oppdager gjengen et maleri av Adolf Hitler og et dekket bord med sølv-gafler og kniver, sammen med andre nazi-symboler, og selvfølgelig hvelvet som inneholder gullet og pengene. De kommer seg unna, men blir innhentet av Rico i en båt. Han får imidlertid motor-problemer før han når land og blir forsinket. Olsen-banden, nå på fastlandet igjen, finner igjen bilen sin. Men de oppdager at Kjells kone, Valborg (spilt av Aud Schønemann) er savnet, selv om planen egentlig var at hun skulle vente på dem inni bilen. Plutselig dukker Rico opp igjen, og det blir en vill bil-jakt gjennom hele byen. Men til slutt blir Rico sittende fast i en sølepytt.

Gjengen setter deretter kursen mot flyplassen for å reise til Mallorca på ferie. Men 17 minutter før avgang, og fremdeles 13 kilometer unna flyplassen, går bilen deres tom for bensin. Deretter dukker den samme skrap-selgeren opp igjen, for å taue dem tilbake til bedriften hans - hvor Valborg og sønnen Basse allerede sitter. Egon reiser deretter til nærmeste bank for å veksle dollar de hadde stjålet til norske kroner. Samtidig feirer resten av gjengen med kake på en restaurant. Men når Basse ved et uhell søler brus på en dollar-seddel som ligger på bordet, oppdager de at alle pengene var falske. I bakgrunnen høres en politibil med den pågrepne Egon som ble arrestert etter å ha forsøkt å veksle inn falske penger. Resten av Olsen-banden reiser deretter tilbake til Oslo, like fattige som de var før de gjennomførte kuppet.

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]
Rolle Skuespiller
Egon Olsen Arve Opsahl
Kjell Jensen Carsten Byhring
Benny Fransen Sverre Holm
Valborg Jensen Aud Schønemann
Basse Jensen Pål Johannessen
Rico Ole-Jørgen Nilsen
Carina Anne-Lise Tangstad
Løytnant Per Theodor Haugen
Mats Matsen Henry Nyrén
Lillegutt Harald Heide-Steen jr.
Menig 91 Andreas Diesen
Bensinmann #1 Svein Byhring
Bensinmann #2 Kåre Zakariassen
Dame på stranden Ingeborg Cook
Dame på stranden Synnøve Strigen
Sjåfør Jon Berle
Dagmann Terje Marthinusen
Soldat Dagfinn Kleppan
Soldat Per Engebretsen
Frisør i byen Kirsten Kaurin Bohwim
  • Den fiktive byen Kløvstad, hvor deler av handlingen utspiller seg, er virkelighetens Stavern. I filmen heter det at Kløvstad ligger på Sørlandet, mens Stavern ligger i Vestfold fylke på Østlandet.
  • Den eneste karakteren i filmen som dialektmessig bygger opp under at de virkelig befinner seg på Sørlandet, er bensinmannen, som spilles av Kåre Zakariassen. Zakariassen var fra Kristiansand.
  • På veggen i hytta til løytnanten er det et bilde av Rolf Stranger i uniform.
  • Ulf Kittelsen fra Larvik var stuntmann for løytnanten (spilt av Per Theodor Haugen) i scenen hvor bilen hans kjører utfor Damskipsbrygga med en militærjeep.
  • I slutten av denne filmen oppdager Valborg, Kjell og Benny at pengene de har er falske. I den senere filmen Olsenbanden møter Kongen og Knekten er Valborg bekymret for at pengene de har stjålet er falske og uttaler før hun blir avbrutt: "Jeg glemmer aldri den gangen...". Det er legitimt å tro at det hun viser til er den nevnte hendelsen fra denne filmen.
  • Dette er den første filmen av den «originale versjonen» av Olsenbanden. I Olsenbanden-operasjon Egon har Kjell tre barn, Benny er forlovet og skal ha barn mens Egon har noen venninner. Men i Olsenbanden og Dynamitt-Harry er Benny singel, og Kjell har bare ett barn. I Olsenbanden og Dynamitt-Harry heter han ikke Basse, men Birger.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Olsenbanden tar gull 1972» (på norsk). Norsk filmografi, Nasjonalbiblioteket. udatert. Besøkt 6. januar 2018. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata