Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Peters korsfestelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Peters korsfestelse
KunstnerCaravaggio
Sjangerreligiøs kunst
År 1600
Dimensjoner230 × 175 cm
PlasseringSanta Maria del Popolo
Material(er)oljemaling, lerret
Bestilt avTiberio Cerasi

Peters korsfestelse (italiensk: Crocifissione di san Pietro) er et maleri av Michelangelo Merisi da Caravaggio, fra 1600/01. Det ble bestilt av en Tiberio Cerasi for å utsmykke det som nå er kjent som Cerasikapellet i kirken Santa Maria del Popolo i Roma.[1][2] Cerasi bestilte samtidig et annet maleri av Caravaggio: Paulus' omvendelse, og et maleri av Antonio Carracci: Jomfru Marias himmelfart.[3]

Alle tre malerier henger fremdeles på sine opprinnelige plasser. Carraccis maleri er altertavle, mens Peters korsfestelse henger på kirkeskipets venstre side, og Peters omvendelse på høyre side. Det er forhold ved bildene som best kommer til sin rett i rommet. Begge bildene av Caravaggio er malt for å kunne sees fra siden, og i begge bildene er lysets retning og hovedpersonenes blikkretning med på å bygge opp under Maria som kirkerommets hovedperson og troens retning.

Bildet bygger på den kristne legenden om disippelen Peters martyrdød i Roma, slik det er fortalt i det apokryfe skriftet Peters gjerninger. Han skal ha bedt om å bli kortfestet med hodet ned, da han ikke følte seg verdig til å dø på samme måte som sin mester, Jesus Kristus.

Motivet viser en person, Peter, festet til et korset som er i ferd med å bli reist. I tillegg til Peter og korset er det tre personer i bildet. Disse tre personene er bødler, som har til oppgave å reise korset. Bildet er konsentrert om de konkrete og rent fysiske sidene ved korsfestelsen.[4] Av redskaper knyttet til oppgave ser vi et rep som brukes for å dra korset opp i loddrett stilling, og en spade, som kan ha vært brukt til å grave et hull til korset. Tidspunktet for motivet er etter at Peter er festet til korset med nagler, og mens korset er i ferd med å bli reist til oppreist stilling, foreløpig står det i ca. 35-40º vinkel.

Bildet er malt fra en halvnær posisjon, og bildeutsnittet er gjort slik at vi verken ser hele korstreet eller hele kledet nede til høyre. Synsvinkelen er fra normalhøyde, eller noe lavere. Betrakteren står til høyre for korstreets vippeakse. Lyset faller inn i bilder fra en posisjon til venstre bak betrakteren. Lyset fremhever Peters ansikt, overkropp og nærmeste arm. De tre bødlene er delvis skjult i skygge, og bare en av dem viser ansiktet. Bakgrunnen er mørk, uspesifisert. Bildet er i høydeformat.

Maleriet gjengir teksturen i de ulike materialene i motivet: tre, hud, stoff, lær, metall og jord/stein. Bevegelseselementene i bildet bygger opp under den vekten som Peter utgjør: han er en gammel mann, men ser likevel ut til å være forholdsvis sterk i kroppen. De tre mennene bruker tilsynelatende mye krefter for å reise korset.

Det er tre retninger som er tydelige i bildet: En diagonal bevegelse opp mot høyre som følger repet som drar korset i stilling, denne går fra midt på maleriets venstre side, og opp mot høyre hjørne. Denne underbygges av ryggen til den øverste av bødlene. En motsvarende diagonal følger korsets stamme og går fra om lag samme punkt på venstre side og ned mot høyre hjørne.[5] Denne underbygges av blikkretningen til den midterste av bødlene, den eneste vi ser ansiktet til. Den tredje retningen i bildet følger Peters blikk, overkroppens vridning og hans venstre arm. Denne går dels i retning av naglen i hans venstre hånd – som for å underbygge drama i korsfestelsen, og dels går blikket ut av bildet – en retning som i kirkerommet peker mot Maria.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Caravaggio: Martyrdom of St. Peter Arkivert 10. august 2007 hos Wayback Machine. hos bc.edu, Boston College
  2. ^ Michael Glover Great Works: Crucifixion of St Peter, 1601, Caravaggio, The Independent, 11.11.2011
  3. ^ Santa Maria del Popolo, Rome hos sacred-destinations.com
  4. ^ Corine B. Erlandson Caravaggio: Artist and Scoundrel hos catholicculture.org
  5. ^ Kunstreisen: Caravaggio, hos nrk.no

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata