Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Provinsen Hohenzollern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Hohenzollernsche Lande
Provinsen Hohenzollern
Prøyssisk provins

 

1850–1946

Flagget til Hohenzollern

Flagg

Plasseringa til Hohenzollern
Plasseringa til Hohenzollern
Provinsen Hohenzollern (rødt) innen kongeriket Preussen (blått), innen det tyske rike
Hovedstad Sigmaringen
Språk Tysk
Styreform Monarki
Historie
 - Grunnlagt 1850
 - Opphørte 1946
Areal
 - 1939 1 142 km²
Innbyggere
 - 1939 est. 73 844 
     Befolkningstetthet 64,7 /km² 
I dag en del av Baden-Württemberg

Hohenzollern (fullt tysk navn: Hohenzollernsche Lande) var en provins innen kongeriket Preussen, og senere Fristaten Preussen. Provinsen blei oppretta i 1850 ved samlinga av de to fyrstedømma Hohenzollern-Sigmaringen og Hohenzollern-Hechingen etter at begge disse selvstendige statene la seg under Preussens suverenitet. Fyrstedømma ble styrt av den protestantiske greina av Huset Hohenzollern.

Hohenzollern besto av et enkelt distrikt, Regierungsbezirk Sigmaringen. Den siste folketellinga i 1939 viste at provinsen da hadde 74 000 innbyggere; hovedstaden var Sigmaringen. Selv om Hohenzollern hadde alle de rettene en vanlig prøyssisk provins skulle ha, inkludert seter i det prøyssiske parlamentet, hadde Rhinprovinsen ansvaret for det militært anliggende. Regierungsbezirk Sigmaringen var videre delt opp i sju Oberamtsbezirke, selv om bare fire av disse gjensto etter 1925 da de blei omorganisert som følge av nye inndelinger i landkreise.

I 1946 ble Hohenzollern innlemmet i Württemberg-Hohenzollern av den franske militæradministrasjonen. Siden 1952 har den tidligere prøyssiske provinsen vært en del av den føderale tyske delstaten Baden-Württemberg.

Etter regionale reformer gjennomført i 1973 blei Hohenzollerns grenser endelig utsletta; regionen blei en del av distriktene Sigmaringen og Zollernalbkreis som også innehar områder som tidligere ikke var en del av Hohenzollern.

Kart over provinsen i 1930

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]