Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Rapunsel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Illustrasjon av Johnny Gruelle

Rapunsel (originaltittel: Rapunzel) er et tysk eventyr samlet av brødrene Grimm, første gang utgitt i Kinder- und Haus-Märchen fra 1812. Brødrene Grimms historie er basert på eventyret Rapunzel av Friedrich Schulz utgitt i 1790.[1] Schulz sin versjon er basert på Persinette av Charlotte-Rose de Caumont de La Force først publisert i 1698.[2] I den internasjonale typekatalogen for folkeeventyr, Aarne–Thompson-Uther, ATU er eventyret type nr. 310 («jomfru i tårnet»).

Eventyret handler om en jente i et høyt tårn, og den eneste måten man kan komme opp er ved å klatre opp hennes lange hår. En prins finner tårnet og forsøker å redde henne.

Et fattig ektepar ønsker seg barn og bor rett ved en heks. Og når kvinnen endelig blir gravid får hun så fryktelig lyst på rapunsel (vårsalat) fra heksens hage. Mannen sniker seg inn og henter rapunsel til henne. Men andre natten blir han avslørt av heksen, og gjør en avtale om at hun kan få barnet hvis han får lov til å plukke rapunsel. Når kvinnen har født kommer heksen, tar barnet og gir henne navnet Rapunsel.

Jenta er svært vakker, og når hun er 12 år plasserer heksen henne i et høyt tårn, uten trapper eller dører. Når heksen skal klatre opp roper hun "Rapunsel! Rapunsel! Slipp håret ned herunder!", og klatrer opp jentas lange gyldne hår.

Omsider kommer en prins, og han hører Rapunsel synge. Han blir svært betatt, og prøver å komme inn i tårnet. Da dette ikke lar seg gjøre kommer han tilbake flere ganger, i håp om å få treffe henne. Da ser han en dag heksen klatre opp hennes hår, og når heksen har dratt gjør han det samme. Han snakker med Rapunsel og ber henne om å bli hans kone. Rapunsel blir først redd, men ser at han ønsker henne vel. Hun takker ja, og ber ham komme tilbake hver kveld etter at heksen har dratt, og ta med et silkenøste slik at hun kan lage seg en stige for å komme ut.

Heksen vet ikke noe, men en dag forsnakker Rapunsel seg og nevner prinsen. Heksen blir så sint at hun klipper av håret til Rapunsel og sender henne langt ut i en ørken. Når prinsen kommer og roper, fester heksen håret i vinduskroken og slipper det ned slik at prinsen kan klatre opp. Når han kommer opp og forstår hva som har skjedd, blir han så fortvilet at han kaster seg ut av tårnet. Han overlever, men stikker begge sine øye på tornebuskene.

(I førsteutgaven av eventyret oppdager heksen hva som foregår fordi Rapunsel, i all uskyld, sier at kjolen begynner å bli stram om livet, noe som indikerer at hun er gravid.)

I mange år vandrer han blind rundt i skogen, til en dag han kommer over ørkenen. Der treffer han Rapunsel, som i mellomtiden har født tvillinger, og hun kjenner ham igjen. De omfavner hverandre, og Rapunsels tårer helbreder hans øyne. Han tar henne og barna med tilbake til sitt kongerike, og de lever lykkelig til sine dagers ende.

Eldre varianter

[rediger | rediger kilde]

Historien om Rapunsel har også store likheter med den persiske fortellingen om Rudāba, som finnes i det episke diktet Shahnameh av Ferdowsi og som ble til i det 10. århundre. Rudāba tilbyr å slippe ned håret fra sitt tårn slik at hennes elsker Zāl kan klatre opp til henne.[3] Noen elementer fra eventyret kan også være basert på fortellingen om Sankta Barbara som skal ha blitt låst inn i et tårn av sin far.[4]

Yngre versjoner

[rediger | rediger kilde]

Disneys 50. animerte klassiker To på rømmen fra 2011 er løst basert på eventyret.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Oliver Loo (2015) Rapunzel 1790 A New Translation of the Tale by Friedrich Schulz, Amazon, ISBN 978-1507639566. ASIN: B00T27QFRO
  2. ^ Jack Zipes (1991) Spells of Enchantment: The Wondrous Fairy Tales of Western Culture, Viking, s. 794, ISBN 0670830534.
  3. ^ Rapunzal? iranian.com, 9 November 2009.
  4. ^ A Day to Honor Saint Barbara. Folkstory.com (30 November 1997). Hentet 6 April 2013.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Wikisource (en) Rapunzel – originaltekster fra den engelskspråklige Wikikilden