Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Right To Play

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Right To Play
Org.formStiftelse
Org.nummer980453154
Stiftet1992
LandNorge
HovedkontorToronto
Grunnlegger(e)Johann Olav Koss
MottoProtect. Educate. Empower.
Nettstedrighttoplay.com (en)
righttoplay.no (no)

Right To Play er en internasjonal organisasjon som ble etablert 29. november 2000 etter initiativ fra nordmannen Johan Olav Koss, for å styrke sårbare barns rett til lek. Organisasjonen skal bruke lek som verktøy for å beskytte, utdanne og styrke barn i utviklingsland.

Om formålet

[rediger | rediger kilde]

Organisasjonen ble etablert 29. november 2000 i forlengelsen av Olympic Aid. Organisasjonen har hatt prosjekter i Afrika, Asia og Midtøsten. Hovedkontoret ligger i Canada, og har lokale kontorer i Canada, England, Nederland, Norge, Sveits, Sverige, Tyskland og USA.

Organisasjonen oppgir å ha «forpliktet seg til artikkel 31 i FNs barnekonvensjon, med særlig fokus på barns rett til lek».[1]

Økonomisk støtte fra Norge

[rediger | rediger kilde]

Right To Play inngikk en fireårig samarbeidsavtale med det norske direktoratet Norad for perioden 2016–2019, der Norad støttet prosjekter i Jordan, Libanon, Palestina, Etiopia, Mosambik og Tanzania.[trenger referanse] I tillegg til avtalen med Norad samarbeidet Right To Play i samme periode med en rekke bedriftspartnere, idrettsarrangement, skoler, idrettslag og toppidrettsutøvere.[trenger referanse]

Kontroverser om pengebruk og samarbeidsavtaler

[rediger | rediger kilde]

I 2021 meldte TV 2 at norske myndigheter hadde bedt Right To Play om å forklare hvorfor organisasjonen hadde inngått økonomiske avtaler med gruveselskaper som var blitt beskyldt for grove brudd på menneskerettighetene.[2][3]

Sommeren 2022 publiserte TV 2 nye innslag og artikler om organisasjonens pengebruk.[4]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Mer enn sport | Den livsviktige leken». righttoplay.no. Right To Play. Besøkt 30. april 2023. «Vi har forpliktet oss til artikkel 31 i FNs Barnekonvensjon, med særlig fokus på barns rett til lek. Denne rettigheten omfatter alle barn uansett bakgrunn, etnisitet, kjønn eller status. Lek er livsviktig for barns trivsel, helse og utvikling. For barn som er rammet av krise og konflikt, gir leken rom til å bearbeide opplevelser og normalisering av hverdagen. Lek er også et viktig middel for læring og motivasjon, noe som resulterer i at flere barn går på skole. Når barn deltar i lek får de bedre selvtillit og styrket evne til å utøve sine rettigheter. Lek gir trygghet, skaper glede og samhold. Det er derfor vi kaller det for den livsviktige leken.» 
  2. ^ «Koss-stiftelse knyttet til omstridte selskaper». Spesialer (på norsk). 5. juni 2021. Besøkt 30. april 2023. «Under ledelse av Johann Olav Koss inngikk den humanitære organisasjonen Right To Play samarbeid med gruveselskaper anklaget for alvorlige brudd på menneskerettigheter. | Gruveselskapene beskyldes blant annet for baby-dødsfall, overgrep, barnearbeid og omfattende miljøskader.» 
  3. ^ «Koss-stiftelse: Fikk 28 millioner kroner fra omstridte gruveselskaper». TV 2 (på norsk). 10. juni 2021. Besøkt 30. april 2023. «Nå har norske myndigheter bedt om en forklaring på samarbeidet mellom Right To Play og gruveindustrien.» 
  4. ^ «Koss-stiftelse har brukt norske bistandspenger på luksushotell og alkohol». TV 2 (på norsk). 6. juni 2022. Besøkt 30. april 2023. «TV 2 har gjennomgått reiseregninger for RTP Norge og lest organisasjonens sluttrapporter for prosjekter som er støttet med norske skattekroner. (---) Totalt 445 millioner kroner - nærmere en halv milliard - har Right To Play-systemet fått fra den norske stat, viser overføringer fra myndighetene. | Norske skattekroner har vært, og er, den viktigste inntektskilden for Right To Play Norge.» 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]