Sansebedrag
Referanseløs: Denne artikkelen inneholder en liste over kilder, litteratur eller eksterne lenker, men enkeltopplysninger lar seg ikke verifisere fordi det mangler konkrete kildehenvisninger i form av fotnotebaserte referanser. Du kan hjelpe til med å sjekke opplysningene mot kildemateriale og legge inn referanser. Opplysninger uten kildehenvisning i form av referanser kan bli fjernet. |
Sansebedrag kan dreie seg om enten hallusinasjoner eller ved at sansene oppfatter signaler de ikke kan tolke – og tyr til tidligere kjente mønstre som gir feil resultat i forhold til det som virkelig finnes.
Fantomsmerter er en egen variant: Personer som har mistet et lem kan oppleve smerter i de ytterste leddene som mangler. Trebeinet som verker når det ventes storm, er en kjent litterær klisje fra ungdomslitteratur fra tidligere tider.
Det kan dreie seg om lydsekvenser som tolkes til noe annet enn det som kan registreres. Synsinntrykk i form av figurer eller streker, der en enten skal bestemme størrelse eller retning, er velkjent som psykologieksperimenter, og brukes for å finne ut av hvordan bevisstheten bearbeider sansninger. De enkleste går igjen som selskapsleker.
Mye av det vi kaller kunst, kan også beskrives som sansebedrag som går ut på å få publikum med på en skapt illusjon. Denne siden av kunstfenomenet ble skarpt påpekt i René Magrittes «Dette er ingen pipe»- bilde.