Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Stephen Gray

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stephen Gray
Fødtdesember 1666Rediger på Wikidata
Englands flagg Canterbury, England
Død7. feb. 1736[1]Rediger på Wikidata
London
BeskjeftigelseAstronom, fysiker, kjemiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetKongeriket Storbritannia
Medlem avRoyal Society
UtmerkelserFellow of the Royal Society
Copleymedaljen (1731)[2]
Copleymedaljen (1732)[2]

Stephen Gray (født desember 1666 i Canterbury i England, død 7. februar 1736, var en engelsk amatørastronom og var den første til systematisk å eksperimentere med elektrisk ledningsevne i stedet for undersøkelser av statiske elektriske fenomen.

Tidlig liv

[rediger | rediger kilde]

Gray ble født i Canterbury, og ble lært opp av sin far og eldre bror i farging av klær, men hans interesse var innenfor vitenskap og spesielt astronomi, og han lykkes med å utdanne seg selv innen disse emnene, først og fremst gjennom rike venner som lot ham benytte deres bibliotek og instrumenter. Han laget sine egne linser og konstruerte sitt eget teleskop, som han gjorde noen mindre oppdagelser med, ikke minst når det gjaldt solflekker, og skaffet seg et rykte for å gjøre nøyaktige observasjoner. Noen av hans rapporter ble publisert av Royal Society gjennom en venn, Henry Hunt. Seinere i livet arbeidet han på observatoriet i Cambridge, men på grunn av andre som hadde misskjøtt observatoriet ble Gray tvungen å flytte tilbake til Canterbury for å fortsette jobbe innen klefargingsbransjen. Han flyttet allikevel snart til London og var assistent til John Desaguilers, som var selger for Royal Society. Seinere i livet ble Gray rammet av fattigdom og fikk gjennom innsats av John Flamsteed og Hans Sloane en plass på London Charterhouse (et hus for fattige gentlemen som hadde tjent sitt land). Det var under denne perioden Gray gjorde sine oppdagelser innenfor elektrisitetsledning.

Oppdagelser

[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen eksperimenterte Gray bare med statisk elektrisitet og benyttet en glasstube som friksjonsgenerator. I enden av denne glasstuben hadde han en kork for å holde fukt ute. Han merket allikevel at korken tiltrakk seg små papirbiter, samt at også en pinne som ble satt i korken tiltrakk små saker. Han fulgte opp dette med lengre og lengre pinner og tilslutt også med tråder. Dette ble seinere fulgt opp med eksperiment når Gray var på besøk hos sine venner, med trådlengder opp til 800 fot, da viktigheten av å isolere tråden ble oppdagets. Gray viste ikke om at metall leder elektrisitet best, men benyttet i stedet hampetråd som leder og silke som isolator. I 1731 fikk Stephen Gray den første og i 1732 den andre Copleymedaljen.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Gran Enciclopèdia Catalana, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0031016[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Royal Society, «Award winners : Copley Medal», verkets språk engelsk, besøkt 30. desember 2018[Hentet fra Wikidata]