Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Stipiturus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stipiturus
Krattemusmett (S. malachurus)
Nomenklatur
Stipiturus
Lesson, 1831
Synonymi
Stipiturini
Populærnavn
(emusmetter)
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
OrdenSpurvefugler
FamilieAlvesmettfamilien
UnderfamilieAlvesmetter
Økologi
Antall arter: 3
Habitat: savanne, tørr og semitørr krattskog og ørken
Utbredelse: endemisk for Australia
Inndelt i

Stipiturus (emusmetter) er en slekt i alvesmettfamilien (Maluridae) og tilhører gruppen av sangfugler (Passeri), som er spurvefugler (Passeriformes). Slekten sorterer i underfamilien Malurinae og blir av og til inkludert i et tribus (Stipiturini) for seg selv. Den inkluderer tre arter med små insektetende fugler med lange ben og lang stjert. Stjerten har kun seks halefjær som er løst formet. Artene er endemiske for Australia. Slekten er én av seks slekter i alvesmettfamilien, som deles inn i to underfamilier.

Inndeling

[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger HBW Alive og er i henhold til Rowley & Russell (2017).[1] Norske navn på artene følger Norsk navnekomité for fugl og er i henhold til Syvertsen et al. (2008).[2] Norske navn i parentes er ikke offisielle navn, men kun en foreløpig beskrivelse på en art eller gruppe som ikke har blitt offisielt navngitt enda.

Treliste

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Rowley, I. & Russell, E. (2017). Fairy-wrens (Maluridae). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. (retrieved from http://www.hbw.com/node/52335 on 16 September 2017).
  2. ^ Syvertsen, P. O., Ree, V., Hansen, O. B., Syvertsen, Ø., Bergan, M., Kvam, H., Viker, M. & Axelsen, T. 2008. Virksomheten til Norsk navnekomité for fugl (NNKF) 1990-2008. Norske navn på verdens fugler. Norsk Ornitologisk Forening. www.birdlife.no (publisert 22.5.2008). Besøkt 2016-08-07

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]