Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Sutlej

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sutlej
Satluj
Sutlejdalen fra Rampur ca. 1857
LandIndia, Pakistan
Lengde1 450 km
Nedbørfelt395 000 km²
Middelvannføring500 /s
StartLengst vest i Tibet
MunningSamløp med Chenab
SideelverBeas
Kart
Sutlej
30°50′39″N 81°12′17″Ø

Indus og dens sideelver, hvorav Sutlej (Satluj)

Sutlej (også skrevet Satluj, panjabi: ਸਤਲੁਜ, sanskrit: शतद्रु eller सुतुद्री – IAST: Suṭudri, urdu: ستلج og hindi: सतलुज) er ei elv i det nordlige India og Pakistan. Den er 1 450 kilometer lang, og er den lengste av de fem elvene som renner gjennom den historiske regionen Punjab. Elva har utspring lengst vest i Tibet med om lag 500 km under navnet Xiangguan He, og renner gjennom Himalaya og derfra i sørvestlig retning gjennom Punjab til samløpet med elva Chenab i Pakistan.

Elva springer ut fra innsjøen Rakshastal (La'nga Co) i Tibet, like vest for fjellet Kailasha, hvor den kalles Langqên. Den renner herfra mot vest og krysser grensa til India gjennom Shipki La-passet i delstaten Himachal Pradesh, hvor den snur mot sørvest og faller gjennom fjellene i Himalaya. Den øvre delen av elva er uten veiforbindelser, og ble først utforsket med elvekajakker og flåter av russiske og tyske lag i 2004.[1]

Ute av Himalaya passerer elva Bhakra-demningen, og renner deretter fra Himachal Pradesh og ut på slettelandet i delstaten Punjab, hvor den passerer byen Ludhiana. Den løper sammen med elva Beas ved Hari-Ke-Patan sør for Amritsar, og fortsetter sørvestover inn i den pakistanske Punjab-regionen. Sutlej ender ved samløpet med Chenab, og de to elvene danner sammen elva Panjnad, som munner ut i Indus ved Mithankot.

Sutlej er den østligste av elvene i Punjab, og i den tørre regionen sør og øst for elva ligger Thar-ørkenen.

Vannet i Sutlej er allokert til India i henhold til en avtale mellom India og Pakistan om fordeling av vannet i Indus og sideelvene, og store deler blir avledet til irrigasjonskanaler i India. Den enorme Bhakra-demningen ved byen Nangal, med tilhørende kraftverk og irrigasjonskanaler, er bygget av den indiske staten. Det er også flere andre store vannkraftprosjekter langs Sutlej, som for eksempel kraftverket Karcham-Wangtoo på 1000 MW. Det har også vært foreslått å bygge en 214 km lang kanal, kalt Sutlej-Yamuna Link i India for å knytte sammen elvene Sutlej og Yamuna.[2] Forslaget har imidlertid møtt motstand og er henvist til landets høyesterett.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «First descents of the Sutlej in Tibet.». Arkivert fra originalen 25. mai 2015. Besøkt 9. april 2009. 
  2. ^ Sutlej-Yamuna Link