Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Szekler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Szeklernes tradisjonelle flagg med solen og månen.

Szekler (ungarsk: Székely, rumensk: Secui, tysk: Szekler) er en ungarsk folkegruppe som hovedsakelig lever i Transilvania i Romania og enkelte områder i Vojvodina i Serbia.

Szekler oppdelt på fylker
Fylke Antall Andel
Hargita 275 841 84,61%
Kovászna 164 055 73,81%
Mureș 227 673 39,26%

Til forskjell fra de fleste andre etniske minoritetene i Romania er szeklerne konsentrert i ètt geografisk område som kalles for Székelyföld (Szeklernes land). Ifølge gjeldende rumensk statistikk bor det omkring 670 000 szekler i hovedsak i fylkene Hargita, Kovászna og deler av Mureș. Szeklerne utgjør en vesentlig del av den ungarske minoriteten i Romania. Det har vært diskusjoner om å danne en autonom region av Székelyföld.

Den ungarsken som szeklerne snakker er noe forskjellig fra standardungarsk, både hva gjelder ordforråd, grammatikk og intonasjon. I visse tilfeller har szeklerne bevart hva som i dagens standardungarsk er arkaismer. Dette er enda tydeligere i Romania enn i Serbia, ettersom standardungarsk i høy grad har blitt påvirket av slaviske språk.

Under middelalderen var szeklerne del av Unio Trium Nationum ("De tre folkenes union"); en koalisjon av de tre transilvanske stendene, hvilket unntatt szeklerne bestod av den (hovedsakelig ungerske) adelen og de saksiske (det vil si tyske) borgerne. Disse tre folkeslagene styrte Transilvania, enten i samforståelse eller konflikt med hverandre. De rumenske innbyggerne var i hovedsak livegne, som selv mange ungarere var. De rumenerne som var ortodokse hadde ikke noen politiske rettigheter.

Den meste omfattende beskrivelsen av szeklernes land og tradisjoner ble skrevet mellom 1859-1868 av Balázs Orbán i verket "Székelyföld leírása" (En beskrivelse av szeklernes land).

Genetikk: Moderne genetisk forskning tyder på at ungarerne til en viss del stammer fra hunerne.[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ (på engelsk). 2018-01-19. doi:10.1101/250688 https://www.biorxiv.org/content/early/2018/01/19/250688. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]