Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

TeamSpeak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
TeamSpeak
Utgitt Oktober 1999
Nyeste versjon3.6.2 (21. september 2023)[1]
OperativsystemMicrosoft Windows Linux macOS iOS FreeBSD Android
Skrevet iC++
SkrivebordsmiljøQt
TypeIP-telefoni
LisensProprietær lisens
Nettstedwww.teamspeak.com

TeamSpeak er en proprietær Voice over IP programvare som lar brukerne snakke med hverandre over en chattekanal, ganske likt en telefonkonferanse. En bruker har vanligvis øretelefoner og mikrofon for å kommunisere med hjelp av TeamSpeak. En bruker som har TeamSpeak sin klient installert på sin maskin kan koble seg opp til en valgfri TeamSpeak tjener (server), og kan der koble seg til de forskjellige chattekanalene.

TeamSpeak vender seg i første rekke til gamere som blant annet kan bruke programvaren for å kommunisere med de andre spillerne i spillet. Kommunikasjon ved hjelp av TeamSpeak gir spillerne et fortrinn, da de kan snakke med hverandre uten å måtte ta hendene vekk fra tastatur eller mus.

TeamSpeak tjeneren støtter både Windows og Linux systemer, og bruker et web-basert eller telnet grensesnitt for å kontrollere tjener administrasjonen og innstillingene. Tjeneren kjører som en dedikert tjener separat fra klienten.

TeamSpeak 2 støtter virtuelle tjenere. Det betyr at du kan kjøre et ubegrenset antall av tjenere i kun en prosess på din tjener ved å la TeamSpeak virtuelt skape en ny prosess.

Brukstyper

[rediger | rediger kilde]

Når du logger deg inn på web-tjeneren er det to typer kontoer som kan gis tilgang til det administrative brukergrensesnittet; Tjeneradministratorer og super-tjeneradministratorer. Superadministratorene har full tilgang til alle virtuelle TeamSpeak tjenere som er tilgjengelige på den tjeneren (man kan ha flere TeamSpeak tjenere kjørende på en fysisk tjener). Tjeneradministratorene er begrenset til den virtuelle tjeneren deres konto er knyttet opp til.

Tillatelser

[rediger | rediger kilde]

De forskjellige tillatelsene deler brukerne opp i seks grupper; Tjeneradministratorer, kanaladministratorer, operatører, «voiced», registrerte brukere og anonyme brukere. Man kan sette forskjellige rettigheter og valgmuligheter til de forskjellige gruppene.

TeamSpeak sin EULA (End User License Agreement) for tjenere, tillater privatpersoner å opprette deres egne TeamSpeak tjenere gratis, så lenge det maksimale antallet TeamSpeak tjenere og slots på hver tjener ikke overskrider dette:

1 tjener, 32 slot

man kan søke etter Non-Profit License og få 2 tjenere med totalt bruke på 512 slot [2]

Om tjeneroperatørene generer en profitt fra TeamSpeak tjenesten, må man registrere seg som en «Autorisert TeamSpeak Vert Tilbyder» hos TeamSpeak sin offisielle salgs og lisens tilbyder Triton CI & Associates, LLC.

Den nyeste og mest oppdaterte EULA'en kan man alltid finne her.

TeamSpeak klienten blir brukt for å modifisere enkelte tjenerinnstillinger, som opprettelse og sletting av kanaler, samt registrering av brukere. Klientens primære bruksområde er likevel dens muligheter for stemmesamtaler. Klienten oppretter tilkoblinger til tjenerne ved hjelp av IP-adresser, eller ved hjelp av dens innebygde tjenerutforsker. Tjenerutforskeren kan finne ønsket tjener ved hjelp av de mange filterfunksjonene den har innebygd.

Ved hjelp av klienten kan man opprette et uendelig antall kanaler, om tjeneren er satt til å tillate at brukere oppretter kanaler. Det finnes fem typer kanaler; Registrerte, uregistrerte, modererte, underkanaler og standardkanaler. En hvilken som helst kanal kan beskyttes med et passord, slik at man unngår unødvendige forstyrrelser.

Registrerte/uregistrerte kanaler

[rediger | rediger kilde]

Registrerte kanaler vil finnes på tjeneren helt til de blir slettet. Uregistrerte kanaler vil forsvinne idet kanalen blir tom for brukere. Uregistrerte kanaler har også dårligere lydkvalitet.

Modererte kanaler

[rediger | rediger kilde]

I modererte kanaler har kanaladministratøren den meste kontrollen over kanalen. I modererte kanaler må operatøren eller administratøren gi «voice» til brukerne, før de kan snakke med de andre brukerne på kanalen. Dette er den eneste typen kanal som bruker «voiced» og operatør brukergruppene.

Underkanaler og standardkanaler

[rediger | rediger kilde]

Underkanaler er en del av et hierarkisk-system rundt andre kanaler. Standardkanal er den kanalen alle brukere vil komme inn på når de starter opp.

Registrering av brukere

[rediger | rediger kilde]

Brukere kan bli registrert for tjener enten ved hjelp av klienten eller fra telnet grensesnittet.

Utvikling av programvaren

[rediger | rediger kilde]

Utviklerne hos TeamSpeak holder på å utvikle TeamSpeak 3. Utviklerne har antydet at TeamSpeak 3 vil bli programmert ved hjelp av C++. Med en planlagt ny versjonen i C++, planlegges det også en offisiell Mac klient i tillegg til Windows og Linux klientene. TeamSpeak 3 vil også ha muligheten for flere faner, slik at man som bruker kan være tilknyttet flere forskjellige tjenere samtidig. Funksjonene rundt lynmeldingene får seg også en overhaling slik at den skal fungere på samme måte som under IRC og med andre populære lynmeldingsklienter. Med den nye versjonen av TeamSpeak får også tjeneren en oppdatering. Den nye tjeneren skal kunne konfigureres totalt fra klienten. Utviklerne har fortalt at tjeneren er veldig stabil allerede på dette stadiet av utviklingen.

TeamSpeak 3 skulle slippes i fjerde kvartal 2006, men dette har nå blitt utsatt til andre kvartal av 2007. TeamSpeak 3 ligger nå ute i en Alpha versjon, og den videre gangen forutsetter en lukket beta for testing. Etter dette vil den bli fulgt av en åpen beta for stresstesting, før den endelige versjonen blir sluppet.

Lignende programvare

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «TeamSpeak 3 Client 3.6.2». Besøkt 7. juli 2024. 
  2. ^ «Non-Profit License Registration». npl.teamspeakusa.com. Arkivert fra originalen 14. august 2016. Besøkt 10. august 2016. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata