Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

The National Archives

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hovedkontoret i Kew, London

The National Archives (TNA, kalles ofte bare National Archives, men fra offisielt hold legges det vekt på å få med artikkelen) er en britisk etat med ansvar for å ivareta offentlige arkiver. Det har ansvar for England og Wales og den britiske stat, mens Skottland og Nord-Irland har egne nasjonalarkiver.

TNA hevder å ha en av de største arkivsamlinger i verden, som dekker over tusen år av britisk historie. Et av de meste berømte dokumentene er originalmanuskriptet til Domesday Book fra 1086.

Hovedkontoret ligger i Kew i London. I tillegg eier TNA Family Records Centre i Islington. Begge er åpne for publikum.

National Archives ble opprettet i 2003, ved at Public Record Office og Historical Manuscripts Commission ble slått sammen. De to eldre enhetene omtales ofte separat av forskere, selv om de offisielt ikke eksisterer som selvstendige enheter lenger.

Blant dokumentene som oppbevares av TNA finner man:

TNA har også et museum, hvor en del historiske dokumenter er utstilt på rullerende basis.

Tidlig i 2005 avslørte avisen The Daily Telegraph at flere dokumenter knyttet til Heinrich Himmlers død var falske. TNA satte igang en intern granskning, og fant at fem dokumenter var falske. Som en følge av dette ble det satt igang utvikling av nye sikkerhetsrutiner for å hindre gjentagelser.

Office of Public Sector Information, en myndighet som har ansvar for publikasjon av offentlige dokumenter, inngår i TNA.

Adgang til arkivene

[rediger | rediger kilde]

Tidligere ble de fleste av PROs dokumenter klausulert i tretti år. Dette endret seg da Freedom of Information Act trådte i kraft i 2000. Trettiårsregelen ble avskaffet, og dokumentene blir i stedet vurdert enkeltvis. Enkelte blir klausulert for lengre perioder, som for eksempel hundre år for individuelle svar på folketellinger. I 2001 ble svarene fra folketellingen i 1901 frigitt, og PRO gjorde dem tilgjengelig på internett. Folketellingen fra 1911 vil bli lagt ut på internett første arbeidsdag i 2011[1]

Alle som er over 14 har rett til adgang til dokumentene i arkivet, etter å ha vist legitimasjon (to typer og helst også bevis for adresse)[2] og blitt registrert og tildelt en gratis Reader's Ticket. I lesesalen er det terminaler hvor man kan søke opp dokumenter og bestille dem opp fra arkivet ved hjelp av referansenummeret.

Dokumenter som oppbevares i Kew vil normalt være hentet frem til leseren i løpet av en halvtime; gjennomsnittet ligger i 2006 på 17 minutter. Enkelte dokumenter oppbevares i et eksternt lager, kalt «Deep Store», en tidligere saltgruve i Cheshire.

En del dokumenter som ofte er etterspurt er overført til mikrofilm. Det gjelder for eksempel dokumentene om Edvard VIIIs abdikasjon[3], og dokumenter om to millioner britiske soldater som gjorde tjeneste under andre verdenskrig. Sistnevnte dokumentsamling er bare delvis bevart, ettersom fire millioner dokumenter ble ødelagt av en bombe under krigen; resten ble lagt på mikrofilm med økonomisk støtte fra Heritage Lottery Fund.

Referansenumre

[rediger | rediger kilde]

Alle dokumenter har et referansenummer, som har tre deler: En avdelingskode, for eksempel WO for War Office; en kategorikode som normalt har tre sifre og et individuelt nummer som normalt har fire eller fem sifre. Eldre dokumenter kan avvike i antall sifre.

Eksempler

[rediger | rediger kilde]
  • PROB 1/4
    • PROB: Prerogative Court of Canterbury
    • PROB 1: Prerogative Court of Canterbury: Testementene til utvalgte, kjente personer
    • PROB 1/4: William Shakespearestestamente[4]

Skottland og Nord-Irland

[rediger | rediger kilde]

Det finnes mange dokumenter som berører Skottland og Nord-Irland hos TNA, da alt fra sentralregjeringen og departementene havner der. Dokumenter fra lokale myndigheter blir ikke sendt til TNA, men i stedet til henholdsvis National Archives of Scotland og Public Record Office of Northern Ireland.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]