Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Treriksrøys

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Treriksrøysen ved grensepunktet på 69°03′35″N 20°32′56″Ø der Norge, Sverige og Finland møtes er verdens nordligste.
Nederland/Tyskland/Belgia
Italia/Slovenia/Østerrike
Treriksrøysen ved grensepunktet på 69°03′06,9″N 28°55′45,5″Ø der Norge, Russland og Finland møtes.

Treriksrøys er en varde av stein som markerer punktet der grensene for tre land møtes. Det eneste som skiller denne spesielle grenserøysen ved en treriksgrense fra en ordinær grenserøys er at tre lands riksgrenser møtes i dette punktet og at denne grenserøysen derfor tilhører tre land i stedet for to, og derfor vil bære tre lands symboler. Derav betegnesen Treriksrøys.

Norge/Norden

[rediger | rediger kilde]
Fire menn på Treriksrøysen mellom Norge, Finland og Russland.

I Norden finnes det to treriksrøyser, og begge ligger langs Norges riksgrense, henholdsvis grensepunktet mellom Norge, Sverige og Finland (sørøst for Skibotn i Troms), og mellom Norge, Finland og Russland (vest for Grensefoss i Pasvikdalen i Finnmark).

Ved treriksrøysen Norge/Finland/Russland (69°03′06,9″N 28°55′45,5″Ø[1]) er det forbudt å bevege seg rundt røysen da kryssing både av Russlands grense og Schengenområdets ytre grense[2] kun er tillatt ved en grensekontroll. Det finnes norske og russiske vakter som overvåker grensen. Det er videre forbudt å fotografere russisk personell eller militært utstyr, eller med teleobjektiver med brennvidde på mer enn 200 mm over grensen. På norsk side blir fotturister som regel fulgt til røysen av grensejegere, for å forhindre ulovlig kryssing av grensen til Russland.

Treriksrøysen ved Skibotn ligger på 69°03′35,9″N 20°32′55,1″Ø[3], og ligger følgelig 900 meter lenger mot nord enn treriksrøysen ved Grensefoss. Røysen ved Skibotn ble bygget i 1926.

Andre land

[rediger | rediger kilde]

De fleste andre land markerer treriksgrenser på land med grensestener, ofte midtmerker, men noen ganger også med spesiallagete monumenter. Det er ikke kjent at det finnes grenserøyser av en type som ligner på den norske ved andre lands grenser.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata