Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

Wikipedia:Flow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flow
Flow på bokmålsutgaven
Flow on Mediawiki
Dette er en lokal beskrivelse av diskusjonssystemet mw:Flow, og hvordan vi bruker systemet. Foreløpig vil du få mer utfyllende hjelp på de sentrale sidene inne på MediaWiki, ikke minst på siden Hjelp:Flow. Hvis du ønsker en rask introduksjon, prøv Hjelp:Flow/Rask tur, hvis du vil teste kan du bruke Wikipedia:Flow/sandkasse.

Flow er en programvare lagd av the Collaboration team hos Wikimedia Foundation, for å få en moderne diskusjonssystem for alle prosjektene under Wikimedia-paraplyen. Flow vil etter hvert erstatte alle Wikipedias nåværende diskusjonssider. Diskusjonssystemet vil tilby funksjoner som finnes på de fleste moderne nettsteder, men som nå mangler i wikitekst på dagens diskusjonssider. For eksempel signerer Flow innlegg, lager sammenheng i sakene, og varsler de involverte om nye innlegg i en sak.

Hovedformålet med Flow er

  • å gjøre diskusjoner enklere og mer tilgjengelig for nye brukere
  • å gjøre diskusjoner mer effektive for erfarne brukere
  • å oppmuntre til meningsfulle diskusjoner som støtter samarbeide

Forsøkene på dette prosjektet

[rediger kilde]

Forsøkene med Flow på Wikipedia for bokmål og riksmål er foreløpig (12. mai 2016) begrenset til brukeres diskusjonssider og sandkassen. Det er mulig å få en oversikt over konverterte brukersider på brukerloggen til Flow talk page manager og se etter sammendraget til«Denne siden har blitt konvertert til en Flow-tavle». Noen av brukerne kan både ha konvertert til Flow og fra Flow, noen også flere ganger, så ikke bli overrasket om du kommer til en ordinær diskusjonsside.

Merk at om du får problemer med konvertering av en side så kan grunnen være uavsluttede tagger. Dette er nokså vanlig i wikitekst, og nettstedet er nokså tilgivende med dette. Under konvertering går det en kontroll som forsøker å se om alt gikk greit. Denne vil oppdage at noe er galt i wikiteksten og rulle tilbake den foregående diskusjonssiden. For å få alt på plass kan du spørre the Collaboration team om hjelp via Talk:Flow, eller på IRC i kanalen #wikimedia-collaboration.

Hvordan Flow fungerer

[rediger kilde]

Flow er basert på samme form for redigering som VisualEditor, som betyr at du ikke behøver å skrive wikitekst. Hvis du vil kan du imidlertid skifte til wikitekst, og du kan også skifte tilbake igjen. Hvis du vil skifte så bruker du knappen [[]] nede til høyre i redigeringsruta.

De forskjellige sakene og innleggene har en trippelpunktmeny ute til høyre. Der er det blant annet valg for å redigere dem, men også andre valg som bestemmes av typen innlegg og hvorvidt saken er løst.

Innlegg har også en hurtigmeny nede til venstre, under innlegget, hvor det er valg for å svare på et spesifikt innlegg og for å takke for innlegget.

Det blir lagd en innholdsliste over saker på en Flow-tavle. Denne kan nås via «Bla gjennom saker» oppe til venstre.

Oppe til høyre finnes en annen meny som angir hvordan sakene sorteres. Denne kan vise «Nyeste saker» eller «Saker med nylig aktivitet». Klikker du på den får du en meny hvor du kan skifte sorteringsorden.

For å skape nye saker klikker du i tekstruta hvor det står «Skap en ny sak», og deretter lager du en beskrivende tittel for saken som du vil diskutere.

En sak kan settes på overvåking ved å klikke på stjernen til høyre for saken. Da får du en beskjed hver gang noen skriver et nytt innlegg på saken. Det er ikke nok å ha en diskusjonsside (en Flow-tavle) på overvåking for å få beskjed om innlegg i en sak, er kun diskusjonssiden på overvåking får du kun beskjed om nye saker.

I toppen av saken er det angitt hvor mange kommentarer som finnes og når den siste ble skrevet.

Sammendrag

[rediger kilde]

En sak kan gis et sammendrag, slik at nye lesere slipper å lese hele tråden for å forstå hva den handler om. Du kan redigere et sammendrag ved å klikke på trippelpunktene ute til høyre og velge «Redigere sakssammendraget».

Hvis en sak merkes som «løst» så dukker det opp en hake til venstre for tittelen, og alle innlegg skjules slik at kun sammendraget blir vist. Når en sak merkes som løst blir du spurt om sammendraget for det er viktig at dette er klart og tydelig i og med at dette skal vise hva som kom ut av diskusjonen.

Innlegg

[rediger kilde]

En skriver nye innlegg i saken ved å sette markøren i den store nederste tekstruta og deretter skrive innlegget. Teksten kan skrives enten som i VisualEditor eller som wikitekst. Når teksten redigeres i visuell modus merkes lenker og så gjøres de til lenker ved å klikke på symbolet under tekstruta. På samme vis kan det legges til lenker til andre brukere. Når en annen bruker blir navngitt i teksten så vil vedkommende bli varslet via beskjedverktøyet. Under tekstruta finnes det også fet og kursiv stil. Alle innlegg merkes automatisk med brukeren som skrev det, så det er ikke nødvendig å signere innleggene.

Om en vil bruke wikitekst går det bra. Da klikker en på knappen [[]] i nedre høyre hjørne av tekstruta. Klikkes det en gang til så er en tilbake til visuell redigering.

Hvis en skal svare på et tidligere innlegg så kan en gjøre det ved å klikke på lenka «svare» under innlegget. For å legge inn en kommentar til selve saken klikker en på «Svar på sak» under emnets siste innlegg. Om det finnes innlegg nedenfor får innlegget et innrykk slik at deres orden blir tydelig.

Når pekeren plasseres på et brukernavn i lista over innlegg i en sak vises lenker til brukerens diskusjonsside og bidragslista. Om en er administrator vises det også en blokkeringslenke.

Feilrapportering

[rediger kilde]

Flow er et nytt system og feil kan derfor forekomme. Det er viktig å rette disse, så derfor er det fint å få gode og nøyaktige feilrapporter.

Det finnes to måter å rapportere programvarefeil. Den ene (se Phabricator nedenfor) sendes direkte til utviklerne, mens den andre (se På denna wikien nedenfor) blir på Wikipedia på bokmål og riksmål. Rapporter som sendes rett til utviklerne har større sjanse for å bli avgjørende, men om du er ubekvem med å skrive på engelsk kan du skrive på norsk og få hjelp av andre wikipedianere til å skrive en task på Phabricator.

For at det skal være mulig å løse feilen du har funnet må du oppgi tilstrekkelig informasjon

  1. Hva forsøkte du å gjøre? Beskriv kort og generelt hva du forsøkte å gjøre.
  2. Hvordan gjorde du dette? Hva trykte du på, og hva skreiv du for å få til dette. (Bruk gjerne formen nedenfor!)
    Engelsk
    • Given that something exist like so…
    • And so…
    • When I did like so…
    • And so…
    • Then I expected the result to be like so…
    • And so…
    Norsk
    • Gitt at dette finnes sånn…
    • Og slik…
    • Når jeg gjorde sånn…
    • Og slik…
    • Da skal resultatet være sånn…
    • Og slik…
  3. Hva er feil med resultatet? Det er lett å tro at feilen er opplagt, skriv klart og tydelig hva som er feil!
  4. ta også med hva slags nettleser og operativsystem du brukte, og om du har prøvd andre.

Phabricator

[rediger kilde]
  1. Gå til phabricator.org
    1. Trykk på ikonet oppe til høgre. (direkte).
    2. Trykk på den hvite ruta i nedre del av skjermen under der det bes om brukernavn og passord. Login or Register - MediaWiki.
    3. Trykk på «Tillat» eller «Allow» (språkinnstillinger gjør at teksten kan bli annerledes, de følger innstillingene på MediaWiki)
  2. Trykk på + i øvre høyre hjørnet og velg Task. (direkte)
  3. Fyll inn en passende tittel på feilen du har oppdaget i feltet Task. (Direktlänk)
  4. I feltet Projects skriver du «Flow» og velg det første alternativet som duker opp i lista.
  5. Fyll inn en beskrivelse av problemet du har oppdaget, med lenker til saker og innlegg, forskjeller mellom innlegg, skjermdump, og annet som kan hjelpe utviklerne med å verifisere problemet.
  6. Trykk på Create Task.

Legg merke til at utviklerne iblant kan stille spørsmål for å forstå hva problemet bedre.

På denne wikien

[rediger kilde]

Bruk denne sidens diskusjonsside for å rapportere feil. Om de skrives slik at de er forståelige og kan reproduseres av andre brukere så kan disse hjelpe til med å rapporter feilene i Phabricator.

Se også

[rediger kilde]