Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Descoperiți milioane de cărți electronice, cărți audio și multe altele cu o perioadă de probă gratuită

De la $11.99/lună după perioada de încercare. Anulați oricând.

Paula, implinire tarzie: The Red Collection, #3
Paula, implinire tarzie: The Red Collection, #3
Paula, implinire tarzie: The Red Collection, #3
Cărți electronice332 pagini5 ore

Paula, implinire tarzie: The Red Collection, #3

Evaluare: 0 din 5 stele

()

Citiți previzualizarea

Informații despre cartea electronică

Romanul ''Paula împlinire târzie''  face parte din colecția ''Dragostea arzâ-o-ar focul '' (Colectia Rosie) în care  autoarea a ales să  dea romanelor  sale  titluri cu nume de femei  și pornind de la ideea că viața fiecăruia merită scrisă și a  scris  povești deosebite.

Și în acest roman este vorba de viața unei femei puternice și ambițioase , de această dată  este vorba de  Paula, care așa cum spune și  titlul romanului  trăiește  o ''Împlinire târzie''. Scriitoarea Mara Popescu-Vasilca  ne copleșește cu  scrisul său de o sinceritate absolută  cu personaje reale  și își arată fără teamă sensibilitatea sufletului dumneaei.

Autoarea Mara Popescu-Vasilca  prin stilul său de scriere, cursiv și ușor  creează o punte de legătură  între dumneaei și cititor  și în același timp  creează o simbioză  între  personajele  cărții sale și cititori care  se vor regăsi  prin viețile personajelor.

Se observă că aceste povești de viață  trăite de personaje, așa cum sunt ele,  cu tristeți  și bucurii cu deznădejde sau lacrimi de  fericire au fost scrise cu drag și pasiune de către scriitoarea Mara Popescu- Vasilca  care  a cuprins  probleme diverse și  importante de familie, de intimitate,  de fidelitate  și le-a legat într-o horă  a  vieții  plină de speranțe,  așteptări  și răspunsuri la întrebări.

Scrierile sale i-au dat mari satisfacții  și imense bucurii sufletești  deoarece  a făcut  posibil  ca poveștile cuprinse să fie foarte frumoase  și utile cititorilor. Prin acestea  autoarea Mara Popescu-Vasilca  dorește să mângâie  sufletele  celor care se află la  răscruce de drumuri și să le dea speranțe  ca să se bucure de viață.

LimbăRomână
Data lansării20 dec. 2023
ISBN9798215485699
Paula, implinire tarzie: The Red Collection, #3
Autor

MARA POPESCU-VASILCA

Mara Popescu-Vasilca este o scriitoare canadiana de origine romana care publica carti despre femei si pentru femei contemporane. Mara locuieste in Montreal, Quebec, si este casatorita cu George Vasilca. 

Legat de Paula, implinire tarzie

Titluri în această serie (7)

Vedeți mai mult

Cărți electronice asociate

Ficțiune psihologică pentru dvs.

Vedeți mai mult

Recenzii pentru Paula, implinire tarzie

Evaluare: 0 din 5 stele
0 evaluări

0 evaluări0 recenzii

Ce părere aveți?

Apăsați pentru evaluare

Recenzia trebuie să aibă cel puțin 10 cuvinte

    Previzualizare carte

    Paula, implinire tarzie - MARA POPESCU-VASILCA

    Paula,

    împlinire târzie

    Roman

    Capitolul 1

    ––––––––

    Pierduți printre străini,

    purtați printre ale vieții  

    valuri.

    ––––––––

    Claudiu

    Este primăvară, cel mai iubit și așteptat anotimp în care ne dezmorțim, alergăm și visăm. Razele de soare ne încălzesc, ne bucurăm îmbrăcați în haine de lumină ce ne dă din spiritul de tinerețe, voioșie, nerăbdare și parfumul florilor. Daaaa, este luna Mai. Victor Hugo spunea că, la fiecare strănut al primăverii apare o nouă floare. Eu aș spune că și un copil, așa cum a fost și când am apărut eu, Paula tot în luna Mai, ziua 10. O zi frumoasă de primăvară cum spune mama, tu ești ca o zi cu flori înflorite ca mrejele iubirii, ești tot ce mi-aș fi putut dori de la viață.  

    Născută în zi de primăvară, cum soarele ne iubește în toate anotimpurile draga mami. Primăvara este mai mult decât un anotimp, este o stare de spirit, de trezire la viață, de veselie, flori și lumină, ciripit de păsărele, mireasma pământului și ale copacilor înfloriți. Te-ai născut într-o lună când natura îmbracă haină de sărbătoare, este un moment de un nou început, să nu uiți asta Paula îmi spuse cu șoapte de iubire de mamă.

    Astăzi este ziua mea de naștere, sunt fericită, am dorințe înflorite. Bucuria clipelor petreceute în familie este ca o poveste cu oameni buni. Numai că eu visez la clipe de iubire pe ascuns, când sunt singură, numai eu știu ce simt, cum îl caut cu ochii minții prin focul încins al imaginației pe el, un el pe care să-l vreau, să-l rog să mă iubească în fiecare clipă.

    -Bună dimineața! Unde este sărbătorita?

    Este fratele meu Valentin, a venit devreme să mă felicite. Așa e el, nerăbdător, nu vrea să fie ultimul.

    -Mai încet, încă nu s-a trezit.

    O aud pe mama spunându-i în șoaptă. Sunt cu toții în holul de la intrare, se aude la mine în dormitor. Sunt bucuroasă, Simt că astăzi o să fie o zi specială. Mă întind, casc și cobor direct în papucii de casă. Pe hol nu mai era nimeni s-au dus în sufragerie, îi văd pe geamul de la ușa care deși avea perdea dantelată lasă ochiului posibilitatea să vadă ce fac ei acolo, cum se agită. Par din poveste, printre florile și modelul perdelei. După ce am ieșit din baie am intrat tip-til în camera mea bucurosă și nerăbdătoare să mă prezint în rochia nouă în sufragerie. Rochia pe care mama a pregătit-o pe umeraș. Știu de ea pentru că am fost împreună la croitoreasă ca să-mi ia măsurile și să o probez. Îi spunea croitoresei că trebuie să fie gata până pe data de 10 mai, de ziua mea, și că ăsta este cadoul din partea ei. Cine știe cu ce sacrificii a făcut-o. Dar eu nu mă gândesc decât că astăzi trebuie să mă bucur. Aaa, am uitat să vă spun că e albă cu crizanteme mari, albastre. Nu știu de ce albastre, dar era un albastru frumos, precum cerul. Modelul? La gât, bărcuță, cu mânecile bufante pe două rânduri de elastic, cu talie joasă, și cloș deasupra genunchiului, deși se purta mini. Dar juponul era minunat, larg, alb, cu dantelă la poală, care ieșea puțin de sub rochie, se vedea puțin dantela, stătea înfoiat, ca și mine, astăzi. Parcă sunt o regină, adică o regină mai mică, una ca multe alte regine care nu știm ce ne așteaptă în viață. Visăm, visăm, visăm...

    -Bună dimineațaaa, sărut mânaaaa!

    Spuneam învârtindu-mă printre ei sărutându-i și îmbrățișându-i fără să mai știu dacă nu cumva o mai făcusem o dată.

    - Vă mulțumesc!

    Le spun, plimbându-mă cu buchetul de flori printre ei de parcă ar fi trebuit să mă mărit, nu alta, visul fiecărei fete de vârsta mea. Primesc cadourile, un buchet de flori, flori de câmp, foarte frumos colorat, ambalat în celofan și legat cu o fundă mică, albă. O cutie cu ciocolată, Kandia, făcută la Timișoara. Pe cutie scria Ciocolată fină, AMBASADOR. Am mai primit și o pereche de ciorapi de mătase cu talon, fini, o pereche de pantofi, tip, balerină, Doamne ce frumoși sunt și ce mirosuri de lucruri noi. Gata, sunt domnișoară de acum. Dar cadourile care m-au impresionat cel mai mult, au fost fețele lor fericite. Da, erau așa de bucuroși, nu mai știau cum să mă laude și să mă încurajeze, cu sfaturi pe care eu nu numai că nu le auzeam dar nici nu aveam de gând să le urmez. Ăsta e defectul meu, sunt încăpățânată și vreau să fac numai ce vreau, nu ascult de nimeni, vreau să am propria mea experiență, cred că este un drept al fiecăruia.

    O să plec odată cu gândul hoinar, să caut drum cu mireasmă de flori de nu mă uita, să privesc Luna și să-i spun gândul meu ascuns. Și ea, Luna, să-mi umple ochii de lumină, să alunge din sufletul meu deznădejdea, să mă trimită să caut, până când, în zori, mă voi trezi cu un sărut pe buze, să-l simt ca roua dimineții pe-o floare. Ahhh, ce bine e să visezi...

    Paula, Catia și Claudiu

    Destinul hotărâse ca Paula să-l cunoscă pe bărbatul care îi va fi soț chiar în ziua în care împlinise optâsprezece ani. Era o după amiază frumosă de vară. Vântul în acea zi îi mângâie fața, părea că o pregătește pentru primul sărut.

    Se ducea cu vecina şi prietena ei Catia în centrul orașului. S-au plimbat mai întâi prin parc apoi au traversat bulevardul din fața magazinului Universal. Au intrat ca să mai piardă timpul la răcoare. Aveau aceeași vârstă. Catia nu era prea vorbăreaţă. Şi nici nu povestea nimic despre familia ei. De multe ori era absentă atunci când Paula povestea câte ceva din casă.

    Uneori visau, povesteau cum ar vrea să fie îmbrăcate atunci când se vor căsători şi vor fi mirese. Catia visa o rochie albă, largă jos. Bustul şi mânecile din dantelă căptuşită doar până deasupra pieptului. Buchetul să fie din trandafiri roz. Voalul prins la spate. Când povestea, închidea ochii. Era serioasă. La urmă ofta, voia să vadă ce spune Paula, dar mai ales dacă i-a plăcut visul ei de adolescentă.

    După ce termina Catia, începea Paula să spună că ea nu se mărită dacă nu are rochie cu trenă, cu voal scurt, care să-i acopere faţa şi care să fie ridicat de cel care va fi soţul ei doar în biserică, atunci când preotul o să le spună că sunt soţ și soţie şi că au să se poată săruta. Numai că le trecea repede și începeau să râdă, se întrebau dacă o să le ia cineva de soţii, și dacă visele se împlinesc. Uneori când mergeau pe stradă se uitau la băieții care se plimbau și ei în grupuri mici, uitându-se după fete, abia așteptau să intre în vorbă. Da ele erau prea mici, se vedea că sunt verzături pentru că nu se lua nimeni de ele deși frumoase erau, elegante erau, nu știau de ce ei, preferă fetele mature, cu care puteau să facă și altceva decât să se plimbe de mână prin oraș, așa pe uscat...

    În Magazinul Universal se găseau de toate, metraje, încălțăminte, parfumuri, eșarfe, oale, farfurii, ce mai...de toate pentru toți. Se opresc în fața galantarului cu ciocolată. Erau niște ciocolate mici, Ciocolata Pitic, mai jos scria: Ciocolata Pitic te face voinic.

    Se tot uitau prin rafuri de parcă ar fi vrut să cumpere ceva. În magazin era un singur client. Unul înalt, tânăr, care se tot plimba prin fața galantarului uitându-se la aparatele de radio marca București 500. Trebuie să vă spun că era în anul 1962, nu era concurență cu mărcile străine, nici vorbă. Până și parfumul se chema tot București 500. Atât, toții miroseam la fel. Era un parfum care mirosea a capitală, eleganță sau poate o floare pe care Paula nu o știa.

    Curioase, fetele s-au apropiat de clientul care se uita la aparatele de radio. Sunt două culori, negre și bej, unele cu pik-ap, altele fără, toate la fel, nu știa pe care să-l aleagă. Auzindu-le vorbind și râzând, se apropiase de ele și intră în vorbă.

    -Fetelor, vreţi să mă ajutaţi să aleg un aparat de radio?

    -Da, spuse Catia. Cu pick-up sau fără?

    -Fără, spuse Claudiu. 

    Paula intră şi ea în vorbă.

    -Ia unul cu pick-up, diferenţa de preţ e mică. 

    -Ai dreptate, spuse. Care e mai frumos? 

    -Cel negru cu margine aurie, spuse Catia.

    -Mie îmi place mai mult cel deschis la culoare, e mai elegant, și nu se vede praful, adaugă izbucnind cu toții în râs.

    -Ai dreptate Paula.

    -Sunteți căsătorit domnule, are cine să vă șteargă praful acasă?

    -Nu, nu sunt căsătorit, chiar caut pe cineva care ar vrea să o facă. Eu sunt Claudiu.

    - Pe mine mă cheamă Catia, se grăbi să se prezinte.

    -Și pe tine cum te cheamă?

    -Pe mine? Paula. Da eu nu știu să fac curat și nici să gătesc. Acasă la noi mama face tot, pe mine mă lasă să studiez, să citesc, să ascult muzică.

    -Și ce fel de muzică asculți?

    -Aaa, tot felul. Fratele meu are o adevărată colecție de discuri cu romanțe, muzică ușoară românească și străină, romanțe, astea îi plac lui cel mai mult și mai are și opere celebre, cu interpreți celebri, discuri cu arii din operele cele mai cunoscute. Și știi ce mai are?

    -Ce?

    -Două discuri cu cele două rapsodii române ale lui George Enescu.

    Catia nu se mira pentru că Paula de multe ori o plictisea cu cunoștințele ei literare și muzicale, uneori îi vorbea și despre niște pictori despre care nu auzise de prin Anglia, Olanda, Italia.

    -Și ce știi tu despre aceste lucrări? întreabă neîncrezător, voind să o pună la probă.

    -Cum ce știu? Știu că 1903 la București, la Ateneul Român a fost prima audiție, și mai știu că sunt miniaturi simfonice bazate pe folclor și prezentate într-un grupaj de melodii tip potpuriu.

    -Bine, bine, spuse Catia, în timp ce se uită la Claudiu crezând că și el este convins de cunoștințele ei muzicale.

    -Să înțeleg că fratele tău are un rol important în orientarea ta educativă. Mă bucur, cine știe, poate că o să am prilejul să-l și cunosc domnișoara Paula. Ea se uita la el, a remarcat culoarea ochilor albaștri ca marea și cum e îmbrăcat. Avea o cămașă modernă, un albastru strălucitor care îi dădea un aspect dinamic, careurile mai aveau o combinație de culori frumos armonizate. Pe mână purta un ceas mare frumos, cadranul era auriu. Ea văzuse doar ceasurile pe care le avea tatăl ei și fratele mai mare, marca Pobeda. Notase că nu avea verighetă deși se vedea că e mai mare decât ele. S-au tot foit şi uitat până când s-a făcut târziu. Paula le spune că era târziu și că ar vrea să plece. Claudiu se oferi să le conducă până acasă.

    -Bine, fetelor, unde locuiți? Vă conduc.

    -Noi, la blocurile din cartierul U.R.A.

    -Ce cartier e ăsta? Unde e?

    -Dacă vii cu noi, spuse Catia, ai să vezi. Este un cartier de blocuri aproape de Uzina de Reparat Avioane în care locuiesc în mare majoritate persoanele care lucrează acolo, inclusiv părinții noștri.

    Catia se uita curioasă la el, voia să înțeleagă dacă nu cumva este aşa cum visa Paula, înțelesese că se plăceau, încerca să-și amintească dacă aspectul fizic al lui Claudiu ar fi fost descris de ea vreodată când povesteau.

    Catia, locuia la primul bloc din stânga de la strada care despărțea cartierul în două părți principale și care era perpendiculară pe Strada Republicii. Au mai stat de vorba, s-au salutat și au rămas singuri. Claudiu o luă de mână, alături de el pașii erau ușori ca un vis adus de vântul cald de primăvară pe aleiele dintre blocuri, cineva se juca cu mintea ei. Spune-mi că-ți place de mine Claudiu, își spunea în gândul, în timp ce inima începuse să-i bată a dorință. Ca răspuns el, o apropie de pieptul lui, o cuprinde într-o îmbrățișare neașteptată. Privirile lor s-au întâlnit, fețele au prins culoarea trandafirului. Paula se prinde de gâtul lui în timp ce el se apropie cu dorință de foc să-i atingă buzele uscate. Timpul s-a oprit în loc, erau singuri, ei și gândurile lor, dorința primului sărut nu le dădea pace, au prins curaj, s-au sărutat, un sărut destul de timid dar era un început de ceva, nu știau ce va urma. În fața scării au încercat din nou. De data asta au găsit drumul spre locul unde poți lăsa dorința primei simțiri. Sărutul era atât de lung încât buzele lor au avut timp să lase binecuvântare și bucurie așteptând fericirea, punând primul sărut la început de poveste, de viață.

    Așa speranța a înmugurit în mințile lor. În acea seară frumosă, caldă, de neuitat, au pornit împreună într-o lungă și grea călătorie prin lume și prin viață.

    Claudiu îi propusese o întâlnire chiar a doua zi în oraș. Paula a acceptat bucuroasă, era sub efectul devastator al primului sărut.

    Se simțeau bine împreună, ea frumoasă, elegantă, inteligentă și glumeață. El singur, liber, tânăr care-și căuta soarta. Nu știa bine cine este acesl tânăr necunoscut și nici dacă are nevoie de iubirea lui, dar nu a refuzat propunerea. Ba mai mult hotărâse să-i spună că este ziua ei de naștere.

    -Astăzi, îmi caut fericirea Claudiu, te rog frumos să nu mă oprești.

    -Mă uimești Paula, cum să te opresc? Adică cum? Ce vrei să spui?

    -Este ziua mea de naștere.

    -Chiar e ziua ta?

    -Da, astăzi am împlinit optsprezece ani. Și iată că soarta a vrut ca noi să ne întâlnim. O fi un dar de sus, sau o simplă întâmplare? Claudiu o luă de mână, o îmbrățișă și îi făcu o urare simplă, La mulți ani, Paula! O sărută pe obraz, poate că era el, destinul sau poate soarta. O fi vreo diferență?

    -Ați sărbătorit în familie?

    -Da, îi răspund.

    -Paula, vrei să sărbătorim și noi, mâine?

    -Numai noi doi?

    -Da, de ce vrei să inviți pe cineva?

    -Nu, da știi... eu nu am mai fost niciodată singură, cu un băiat.

    -Nu-i nimic, ai să fii mâine, cu mine.

    Ca să fie sigură paula că el nu vrea doar o cunoștință pentru timpul cât vor dura lucrările pe șantier, Paula abordează subiectul direct avertizându-l că nu vrea doar o prietenie, vrea ceva serios. Necunoscând situația lui începe o discuție din care să înțeleagă dacă e cazul să piardă timpul cu el.

    -Claudiu, poate că ar fi bine ca nici tu să nu-ți pierzi vremea cu mine, poate că nu ai avut destul timp ca să înțelegi ce drum să alegi în viață. Sau, poate că în viața ta este o altă femeie care te așteaptă sau i-ai promis dragostea ta?

    -Paula, nu e nimeni, îți jur, sunt singur. Vreau ca noi să trăim aceste momente, acum. Poate că nu o să mai avem această ocazie să o facem dacă nu o să vrem să ne cunoaștem.

    -Ai dreptate, acum e timpul nostru, suntem tineri.

    -Hai să nu ne oprim din căutare, cine știe? Tu ce crezi trebuie să mai căutăm Claudiu?

    Paula se uită insistent în ochii lui albaştri, îl pusese în încurcătură. Aștepta un răspuns serios, să nu mintă sau să inventeze povești. El era un tânăr inginer stagiar, unul ca mulți alții, încă nu ştia dacă va avea o carieră de succes. Uneori spunea că este un tip căruia nu-i place să facă planuri de viitor, că preferă să-și trăiască vița așa cum a planificat-o soarta pentru el. Răaspunsul ăsta pe ea nu o satisfăcea.  Ea crede că un tânăr trebuie să aibă o dorință, o direcție, să vrea, dar mai ales să știe precis ce vrea. Altfel rătăcește.

    Paula, abia ieşită în lume, nu știa cum trebuie să fie o relaţie de prietenie cu un bărbat mai mare, cu un caracter rezervat și destul de ciudat. Dar nu știa cum să facă să-l înțeleagă. Ea făcuse primii paşi de adolescentă pe lângă familie unde fusese îndrumată și sfătuită pe parcursul creșterii.

    Și iată că în acea zi specială a descoperit cu plăcere că era atrasă de el când îl văzuse pentru prima oară în magazin. Asta nu i se mai întâmplase niciodată deși mai avusese prietni de vârsta ei. Când fusese sărutată de Claudiu, a prins curaj și a început să discute cu el despre viață, despre ei, despre familiile lor. Așa că a planificat o întâlnire și cu părinții ei...

    La bibliotecă

    Și pentru că voia să se documenteze, să afle, să știe ce are de făcut, dar mai ales dacă sunt lucruri pe care ea nu le știe într-o relație dintre ea, o fată tânără și el, un bărbat cu șapte ani mai mare. Dar asta numai în cazul în care o ia de nevastă. Singurul loc de informare era biblioteca orăşenească. Așa că, se hotărăște să intre în acel loc în care va afla multe despre subiectul care o frământa. Deschise imensa poartă spre cunoaștere, cu emoție, locul în care cu siguranță va avea un răspuns. Făcea primul pas în lumea cărților. Este un spațiul imens al bibliotecilor care ne apropie de lectură, ne ajută la formarea deprinderii de a citi. Este locul și timpul să se descopere pe sine, să învețe și să cunoască universul uman. Din fericire fusese fratele său cel care o îndrumase să citească din noi arii de interes și care îi pusese la dispoziție biblioteca personală la care ținea foarte mult.

    Fusesem imediat transportată într-o atmosferă liniștitoare, se discuta în șoaptă cu doamna de la informații. Mesele erau așezate ca la școală ca băncile, pe rănduri. Fiecare avea o lampă de citit de aceiași mărime și model. De jur împrejur, biblioteci imense până în tavan. Câteva scări mobile, pe una stătea un domn cu niște cărți sub braț pe care le reașeza la locul lor. Paula pășea cu grijă să nu deranjeze uitându-se pe sus uimită de tot ce vedea.

    Apoi, se oprise lângă o masă la care, o doamnă distinsă, îmbrăcată elegant, potrivit cu vârsta, era concentrată asupra unei pagini din care citea. Paula luă o carte la întâmplare, Armonii de toamnă. Apoi se apropie, ceru voie să se aşeze pe locul liber. O salută, se prezentă, Paula. Doamna o privi cu drag, îi întinse mâna și spuse numele de familie, Vasilescu, apoi pe cel de botez, Marta. Paula înțelesese că așa trebuie să te prezinți. Doamna Vasilescu o şi întrebă cum de nu este și ea prin parc, aşa cum sunt mai toţi cei de vârsta ei. Dar, Paula abia aştepta să vorbească cu dânsa despre ea și Claudiu. Începuse să-i povestească, cum că are un prieten mai mare cu șapte ani, şi că ar vrea să știe ce probleme ar putea întâmpina în cazul în care ar lua-o de soție. Privirile doamnei Vasilescu erau atente la ce povestea Paula dar mai ales mirate de faptul că ea era prudentă. Că nu vrea să se angajeze într-o relație fără să știe ce-i așteaptă.

    -Draga mea, vezi tu, aceasta poate fi o prblemă dar, la fel de bine poate să nu fie. Depinde de persoanele care sunt angajate într-o asemenea relație complicată.

    -Este complicat să fii căsătorit?

    -Este foarte complicată, draga mea Paula. Ca să înțelegi mai bine o sa-ți spun care sunt bazele unei relații de căsătorie reușite. Vrei?

    -Vă rog să mă scuzați, pot să vă întreb ceva?

    -Te rog.

    -Este la nivel personal, dacă nu doriți, puteți să nu-mi răspundeți.

    -Am înțeles.

    -Dumneavoastră doriți să-mi spuneți că sunt anumite reguli. Sunt din experiența dumneavoastră proprie sau sunteți un psiholog și le cunoașteți din acest punct de vedere, al psihologului.

    -Draga mea, foarte pe scurt, mai întâi doresc să-ți spun că sunt uimită de faptul că tu, deși ești atât de tânără, ești atât de inteligentă. Modul la care ai formulat întrebarea, interesul tău pentru acest subiect care ține direct de viitorul tău, poate al vostru, mă face să cred că tu în viață vei fi o persoană cu multă stabilitate, care, cu siguranță pe unde va trece va lăsa o impresie foarte bună. Te felicit.

    -Vă mulțumesc, știți eu chiar vreau să știu acum ce mă așteaptă sau cel puțin să pot să-mi fac o imagine asupra unei eventuale căsătorii. În fapt, noi suntem doi străini. Eu nu știu cum să mă comport. Ce știu este că îmi place, și dacă așa se manifestă iubirea cu fluturi în stomac, atunci pot să vă spun că-l iubesc. Este oare suficient să iubim ca să putem conviețui împreună?

    -La baza unei căsătorii ar trebui să fie în clar două lucruri importante. Primul ar fi, un calcul, o analiză, așa ca la un proiect pentru o casă adevărată. Deci trebuie să aibă mai întâi fundație. Ar însemna că trebuie să vedeți ce aveți, ce vă mai trebuie, și în cât timp reușiți să o aveți ce vă lipsește. După aceea trebuie să știți că la baza acestei fundații trebuie să fie sentimentele voastre și dorința de a fi împreună. Să fiți conștienți că veți avea și greutăți. Să vă propuneți să nu vă abandonați în acest caz. Apoi după căsătorie construiți primul nivel. Cuibul vostru, dar să nu vă opriți aici, trebuie neapărat să stabiliți ca nivelul să fie înalt, chiar foarte înalt și că voi veți ajunge acolo sus. Ai înțeles?

    -Da, că cei care își doresc mai mult, primesc mai mult, spre deosebire de cei care au așteptări puține și care ajung repede la neânțelegeri, fără șanse de viitor.

    -Bine, văd că ai înțeles. Acum ca să pricepi și mai bine un aspect cu care ai putea să te confrunți în viață, o să-ți recomand și alte modele pentru a înțelege puțin câte ceva despre mentalități, sinceritate și mai ales interes. Nu uita, orice acțiune este bazată pe interes, fie că este vorba despre partea sentimentală sau materială, îmi spune în timp ce se îndreaptă spre un raft tixit cu cărți și de unde luase una.

    -Uite Paula aici sunt comentarii şi păreri ale unor consilieri relaţionali şi terapeuţi sexuali. Rămân uimită. O deschide şi îmi spune să citesc ce spune doamna Julia Cole.

    "O femeie tânără, care alege un bărbat mai în vârstă o face mai ales motivat pentru securitate. Ea vede în el un om care o poate creşte şi direcţiona în viaţă, el fiind adesea realizat şi cu o situaţie financiară. El va fi mentorul ei, o va educa, îi va pune în faţă oportunităţi de care altfel nu s-ar mai fi bucurat, îndeosebi în perspectiva dezvoltării profesionale şi sociale. Problema e când creşte şi capătă, în timp, tot mai multă experienţă. Când va fi matură, va simți că nu mai are nevoie de el. Protecţiile lui vor părea mai târziu dominante şi chiar sufocante."

    Paula citise de mai multe ori pentru că voia să înţeleagă despre ce este vorba. Era surprinsă și intrigată de textul pe care-l citise.

    -Cum adică? După ce se femeia se maturizează și e direcționată în viață de propriul ei soț, să-l abandoneze? Întrebarea e dacă l-a iubit, sau avea nevoie de el? Cum se poate amesteca interesul cu dragostea? Cred că aici e vorba doar despre persoane care au o anumită experiență de viață și știu precis ce caută. Nu e valabil pentru mine.

    Se făcuse târziu, trebuia să plece. Îi mulțumesc doamnei Vasilescu și plec cu mii de gânduri, eram mai preocupată acum, mă întrebam dacă am găsit răspuns întrebărilor.

    Deci Claudiu nu avea nici carieră şi nici bani, nu avea nimic, dar asta nu o descuraja, era și el la început de drum...

    Ziua cea mai grea

    Și iată că a venit și ziua cea mare. Era tot în septembrie, o zi ploioasă de parcă ar fi plâns cerul și ar fi vrut să-l oprească. Dar cum nu știm cum să interpretăm semnele care vin din cer, din natură, ascultăm numai glasul inimii atunci când credem că suntem îndrăgostiți, și gata, sperăm și ne așteptăm ca viața să fie bună cu noi.

    Claudiu era la noi în vizită, stăteam cu toții la masă. Sigur că au început să-l întrebe despre el, despre familie și mai ales dacă dorește să o cunoască pe Paula în vederea unei relații serioase, o căsătorie sau dacă are nevoie doar de o prietenie dezinteresată.

    Numai că, înainte să vină dumnealui, au început să mă întrebe pe mine.

    -Cum e, știi cine este, unde v-ați cunoscut?  mă întrebase mama.

    Le povestisem tot ce știam.

    -Îl cheamă Claudiu, e înalt, interesant, este inginer constructor stagiar pe şantierul viitoarei Fabrici de izolatoare...

    La drept vorbind asta era ziua de care mă temeam cel mai mult. Îmi era teamă că nu o să le placă. Mă întrebam ce o să fac în cazul ăsta. Aveam și răspunsul pregătit. Treaba lor. Eu tot o nu-l las.

    Venise cu flori pentru mama, o sticlă cu vin pentru tata și pentru mine, cu o păpușă mare cu păr, deschidea și închidea ochii, și pe deasupra mai spunea și mama când o culca-i pe spate. A înțeles Paula că o consideră încă o copilă, ar fi putut să-i dăruiască o carte, flori sau altceva. După acea vizită Claudiu fusese invitat la masă la sfârşit de săptămână. Familia căpătase încredere în el, așa că fuseseră de acord în unanimitate ca după ce servesv masa să iasă în oraș la blimbare împreună pin parc. 

    S-au plimbat ce s-au plimbat, era tot în septembrie, o zi însorită și destul de călduroasă, după care, Claudiu o invită la el în garsonieră ca să vadă, spusese el cum este. Cum intrase, Paula părea că o aude pe maică-sa spunându-i să fie atentă la ce face și unde se duce. Claudiu își scoate canadiana, apoi o dezbracă și pe ea de jachetă, le așează pe cuier si se apucă de treabă prin micuțul loc amenajat pentru gătit. Pe masa unde erau farfuriile, pâinea, tacâmurile şi şerveţelele pregătite pentru ei, vezi Doamne că doar o invitase la masă, erau și niște flori într-o mică vază.

    -Ţi-e foame Paula? o întrebă privind-o de parcă aştepta să spună că nu.

    Da răspunse, dând din cap în semn afirmativ uitându-se la patul din colţul camerei, cu cearşafuri albe, cu o plapumă roşie înfățată cu un cearşaf plic cu nasturi. Începuse să-i numere, oricum nu avea ce să facă, era musafir. Dar, ceva o neliniștea, simțea ceva ciudat, radioul nou cânta în surdină, el se ocupa să pregătească așa zisa masă și ea simțea cum camera devenea din ce în ce mai ciudată, un loc necunoscut, avea impresia că este prizonieră dar nu îi era teamă. Claudiu adusese şniţele şi chiftele pe o farfurie caldă. S-au aşezat la masă. Pusese un păhar mic cu ţuică, aşa, ca să meargă mai bine, să le deschidă apetitul. Se priveau ciudat, sutele de întrebări ce le treceau prin minte erau fără răspuns, amândoi se grăbeau să mănânce de parcă se grăbeau, le era teamă că nu au timp, dar ea sigur nu știa de ce simte asta, timp pentru ce? A înțeles, Claudiu planificase această invitație ca să o cunoască mai bine, acum erau singuri pentru prima oară. Atmosfera devenise tensionată, privirile lui erau din ce în ce mai nerăbdătoare să facă ceva ce avusese el în minte când o adusese acasă la el. Au ciocnit primul pahar, au început să povestească dar se vedea că nu erau interesați de acele subiecte banale. Paula nu mai băuse țuică, la primul pahar simți efectul, se împrăștiase peste tot. A prins curaj și au ciocnit, până când sticla cu ţuică se golise, era una mică, așa cum sunt cele de suc. Paula se ridică, ia un pahar cu apă, nu era ameţită, ţuica era slabă, o primise el de la un muncitor de pe şantier, cine ştie, poate că a mai tras şi el o duşcă până să i-o dea domnului inginer, după care completase cu apă. Se apropie de masă cu paharul din care abia apucase să ia o înghiţitură. El, un bărbat înalt, sportiv, care jucase în echipa de baschet a facultăţii, bărbat în toată firea, cu ochi luminoşi, nasul acvilat, buze frumos conturate, cu dinţi albi, strălucitori, stătea ca un vultur gata să înhațe prada. Atunci a înțeles și ea că o dorește, se lasă trasă spre el, o cuprinse într-o îmbrăţişare de unde ea nu ar fi reușit să iasă. Poate că nici nu voia, nu mai avu timp să se ferească de acest moment că dumnealui își lipi buzele de ale ei, dar nu o sărută. A înțeles că vrea să se joace cu ea, așa cum face pisica cu șoarecele. O fixă cu privirea și începu să le plimbe de la stânga la dreapta şi invers, aşa ca să vadă cum sunt. Paula ţinea gura închisă, dinţii strânşi, nu ştia ce să facă, nu mai fusese într-o astfel de situaţie. Simţi bătăile inimii din

    Îți este utilă previzualizarea?
    Pagina 1 din 1