Mihai Eminescu
Mihai Eminescu
Mihai Eminescu
Prinii
Mihai Eminescu este al aptelea dintre cei unsprezece copii ai cminarului Gheorghe Eminovici, provenit dintr-o familie de rani romni din nordul Moldovei, i al Raluci Eminovici, nscut Juracu, fiic de stolnic din Joldeti.
Copilria poetului
Copilria a petrecut-o la Botoani i Ipoteti, n casa printeasc i prin mprejurimi, ntr-o total libertate de micare i de contact cu oamenii i cu natura, stare evocat cu adnc nostalgie n poezia de mai trziu (Fiind biet sau O, rmi). ntre 1858 i 1866, a urmat cu intermitene coala la Cernui.
Botoani
Ipoteti
Fiind biet
Fiind biet pduri cutreieram i m culcam ades lng izvor, Iar braul drept sub cap eu mi-l puneam S-aud cum apa sun-ncetior: Un freamt lin trecea din ram n ram i un miros venea adormitor. Astfel ades eu nopi ntregi am mas, Blnd ngnat de-al valurilor glas.
Studii
A urmat cursurle colii din Cernui n perioada 1858-1866, dar cu intermitene. A prsit trei ani coala, timp n care a lucrat ca funcionar public. Din 1866 pn n 1869 a pribegit pe traseul Cernui-Blaj-Sibiu-Giurgiu-Bucureti. ntre 1869-1872 a studiat la Viena. ntre 1872-1874 studiaz la Berlin.
Debutul n literatur
n 1866 debuteaz cu poezia La mormntul lui Aron Pumnul. n acelai an public pentru prima dat n revista Familia, a societii Junimea, poezia De-a avea. Prima carte de poezii a lui Eminescu apare n 1833, intitulat simplu Poezii. Aceasta a fost singura sa carte publict n timpul vieii.
Marea dragoste
Marea dragoste a lui Eminescu a fost Veronica Micle pe care a cunoscut-o la Viena. El i-a nchinat majoritatea creaiilor dragostei pentru ea.
Tu eti aa de alb ca floarea de cirei i soarta mea te puse n calea mea s iei, S treci ca o uoar crias din poveti, C-o singur privire s-mi spui ce dulce eti, Cci dulce eti! De-atuncea, eu te visez mereu Tu ginga mireas a sufletului meu.
Critici literari
Pe ct se poate omenete prevedea, literatura poetic romn va ncepe secolul al 20-lea sub auspiciile geniului lui, i forma limbii naionale, care i-a gsit n poetul Eminescu cea mai frumoas nfptuire pn astzi, va fi punctul de plecare pentru toat dezvoltarea viitoare a vestmntului cugetrii romneti Titu Maiorescu "Eminescu este nu numai cel mai mare scriitor romn. El este o apariie aproape neexplicabil n literatura noastr. El a czut n srmana noastr literatur de la 1870 ca un meteor din alte lumi. Garabet Ibrileanu
Moartea poetului
n data de 13 iunie 1889, n jurul orei 3 dimineaa, poetul a murit n sanatoriul doctorului uu din Bucureti. Ziarul Romnul anuna ziua urmtoare la tiri: Eminescu nu mai este. n 17 iunie Eminescu a fost nmormntat la umbra unui tei din Cimitirul Belu. Sicriul a fost dus pe umeri de elevi de la coala Normal de Institutori din Bucureti.