Locul Turismului in Economia Portugaliei
Locul Turismului in Economia Portugaliei
Locul Turismului in Economia Portugaliei
In cadrul acestui proiect sunt evidentiate evidentiate elementale necesare pentru a determina locul pe care il ocupa turismul in economia Portugaliei.
Portugalia sau Republica Portugheza este unul dintre statele mici ale Europei. Ea ocupa partea de vest a Peninsulei Iberice ,astfel ca trasaturile mediului ei natural sunt cele ale peninsulei. Lisabona a devenit capitala Portugaliei acum 1200 de ani. Portugalia este o tara de pe tarm " acolo unde se sfarseste uscatul si incepe marea"dupa cum a afirmat poetul epic al secolului al XVI-lea ,Luis Vaz de Camoes. Situata la extremitatea vestica a Europei , Portugalia mai este inca prinsa intre obiceiurile traditionale -pescuitul si agicultura -si tehnologia , care a facut lumea mai mica , mai integrata , mai complexa. *Pozitia geografica Portugalia este o ara situata in extrema sud-vestica a Europei din Peninsula Iberica, avand granita cu Oceanul Atlantic, in vest si in sud, i cu Spania in nord si in est. Teritoriul portughez include doua grupuri de insule ale Atlanticului: Insula Azore(Aores) i Insulele Madeira. Datorita pozitiei lor geografice ,in evul mediu,Spania si Portugalia au devenit puterii maritime .Dorinta de cunoastere si nevoia de imbogatire a regilor lor au dus la descoperirea de noi teritorii , la descoperirea Lumii Noi .Rivalitatea dintre cele doua tari a stimulat si mai mult acest lucru.
Portugalia este o ar destul de omogen din punct de vedere lingvistic, etnic i religios. Portugheza este vorbit n ntreaga ar, existnd doar oraul Miranda de Douro n care este recunsocut dialectul asturian ca limb oficial. Minoritiile, ca i cele
formate din imigranii africani din fostele colonii, numr mai puin de 100,000 de oameni. Majoritatea populaiei portugheze este membr a Bisericii Romano-Catolice.
10 28 2 30 6
Putem observa n tabelul de mai sus c populaia Portugaliei analizat din punct de vedere al genului,este o populaie aproximativ echilibrat diferena fiind doar de 544.796 de femei.
Conform Recensamantului din anul 2001, structura religioasa din Portugalia este urmtoarea:
Religie Catolici Ortodocsi Evrei Musulmani Necrestini Fara religie Protestanti Alti crestini Populia (%) 92,93% 0,22% 0,02% 0,15% 0,18% 4,33% 0,61% 1,55%
Putem observa din acest tabel ca populatia Portugaliei din punct de vedere al religiei este adepta religiei catolice.
Limba Portugheza este o limba romanica originara din nord-vestul Peninsulei Iberice (Galicia i nordul Portugaliei de astazi). Este unica limba ofisciala in Angola, Brazilia, Capul Verde, GuineeaBissau, Mozambic, Portugalia si Sao Tome si Principe, iar in Macao s Timorul este co-oficiala cu chineza si, respectiv, tetum.Portugheza este oficiala si in Guineea Ecuatoriala impreuna cu limbile spaniola si franceza. n Galicia (Spania) limba portugheza este oficiala sub numele de "limba galiciana" i este scrisa, n varianta sa oficiala, cu ortografia spaniola. Exista, isa, o alta ortografie, comuna cu altele varietatile limbii portugheze, sustinuta de Academia Galiciana a Limbii Portugheze. Portugheza se claseaza a sasea intre limbile lumii n functie de numarul de vorbitori nativi (peste 200 de milioane) i prima pe continentul sud-american(186 de milioane, peste 51% din populatia continentului). Este de asemenea o importanta limba de circulatie in Africa. Religia Biserica si Statul s-au separat in mod formal in timpul Primei Republici Portugheze (1910-1926), o separare stabilit de constitutia portugheza din 1976. Portugalia este un stat laic. In afara de constitutie, cele mai importante documente care vorbesc despre libertatea religioasa sunt actul de Libertate Religioasa din 2001 i la Reconcilierea din 1940 (semanata in 1971) intre Portugalia si Sfnul Scaun, Societatea portugheza este catolica, 92,9% din populatie fiind de confesiune romano-catolica. . Majoritatea sarbatorilor, festivalurilor si traditii portugheze au o conotatie sau origine crestina. Chiar daca relatiile dintre statul portughez si Biserica Romano-Catolica au fost in general prietenoase i stabile de la nasterea poporului portughez pana in prezent, puterea relativa a bisericii a fluctuat. In secolele XIII si XIV, biserica poseda bogatii si avea o mare putere datorita rolului sau important in reconquista si a fost implicata cu totul in primele miscari nationale portugheze i in formarea sistemului educational portughez, fiind implicata si in crearea primei universitati din Portugalia, Universitatea din Coimbra. Cresterea imperiului maritim portughez a transformat misionarii in agenti importanti de colonizare cu importante roluri de evanghelizare in teritoriile nou descoperite. Tara are comunitati mici de protestanti, mormoni, musulmani, hindusi, ortodoxi si evrei. Mediul istoric dupa 1990 Impartirea naturala a Peninsulei Iberice nu este de la vest spre est, ci de la sud spre nord, separand cultura si climatul atlantic de cel mediteranean. Totusi, Portugalia cu granitele aproape stabilite in secolul al 13-lea, este una dintre cele mai vechi natiuni din Europa. A descoperit si a pierdut un imperiu, si-a abandonat si si-a recastigat autonomia, iar de la revolutia din 1974, care
a pus capat perioadelor dictatoriale, si-a format noi legaturi cu fostele sale posesiuni. Portugalia devine in 1986 membru al Uniunii Europene. Reflex al progresului economic il constituie organizarea la Lisabona, in 1998, a Expozitiei Universale, cu ocazia implinirii a 500 de ani de la descoperirea de catre Vasco da Gama a drumului spre India. Mediul politic dupa 1990 Portugalia este o democratie parlamentara.Este o Republica de tip semi presidential.In urma Revolutiei Garoafelor din 25 aprilie 1974 regimul democratic parlamentar portughez se bazeaza pe Constitutia din 21 februarie 1976,revizuita de mai multe ori. Presedintele Republicii: este seful statului ales prin sufragiu universal direct pentru un mandate de cinci ani,reinnoibil o singura data.Actualul Presedinte al Republicii,reales la 23 ianuarie 2011,este Anibal Cavaco Silva.A mai detinut functia de Prim-Ministru in perioada 1985-1995 ca lider PSD.Presedintele dispune de o putere de arbitraj,avand puterea sa dizolve Parlamentul si sa demita Guvernul in anumite conditii.
Adunarea Republicii: Puterea legislative este exercitata de un Parlament unicameral.Este formata din 230 de deputati,alesi prin sufragiu universal direct pt un mandat de patru ani.Ultimele alegeri legislative la termen au avut loc in 2009.Adunarea Republicii a fost dizolvata in urma demisiei Guvernului portughez ,la 23 martie 2011.Dupa alegerile legislative anticipate din 5 iunie 2006,exista 6 grupuri parlamentare in cea de a X11 a legislature a Adunarii Republicii: -PSD-108 deputati -PS-74 deputati -CDS-PP-24 deputati -PCP-14deputati -BE-8 deputati -PEV-2 deputati Doamna Assuncao Esteves implineste functia de Presedinte al Adunarii Republice(de la 22iunie 2011). Puterea executive apartine Guvernului format din:Prim ministru,ministrii,secretary de stat.Actualul Prim ministru este Pedro Passos Coelho,investit la 21 iunie 2011 pt un mandate de 4 ani. Organizarea administrative:Portugalia este impartita in 18 districte,subdiviziuni:308 cantoane si 4260 comune. Puterea locala: Fiecare district este divizat in cantoane,care la randul lor sunt divizate in commune,care poseda fiecare adunari si consilii alese. Mediul economic
Solul este acoperit cu peste 3 milioane hectare de padure(cca 35% din suprafata tarii)si 4,6 milioane hectare terenuri cultivabile(din care aproape 3 milioane ha slab productive).Arborii de pluta,vita de vie,pomii fructiferi,citricele si maslinii,alaturi de pini si eucalipti,constituie nota dominant a florei portugheze.Vecinatatea Oceanului Atlantic ofera Portugaliei accesul la importante resurse piscicole. In subsol sunt resurse de: uraniu,cupru,cositor,wolfram,sare,marmura,granit.
Economia Portugaliei a devenit o una diversificata i n continu cretere, bazat pe servicii de la aderarea la Uniunea European n 1986. n ultima decad, guverne succesive au privatizat multe firme controlate de stat i au liberalizat zone cheie ale economiei, incluznd sectoarele financiar i telecomunicaii. ara s-a calificat pentru Uniunea Monetar European (EMU) n 1998 i a nceput s foloseasc noua sa deviz, euroul, pe 1 ianuarie, 2002 mpreun cu 11 alte economii membre UE. Creterea economic a fost deasupra mediei UE pentru marea majoritate a decadei trecute. Serviciile in ultimii ani au devenit sectorul cel mai dynamic al economiei portugheze,comertul,transporturile si telecomunicatiile,turismul si serviciile financiare,prezentand rate de crestere ridicate. Reteaua de infrastructuri: -Infrastructuri rutiere:Portugalia poseda o retea rutiera dezvoltata formata din autostrazi,itinerarii principale,intinerarii complementare si drumuri nationale. -Reteaua feroviera: Portugalia dispune de 2843 km cai ferate care asigura legatura Nord-Sud de-a lungul axei din litoralul continental portughez,precum si legaturi transversale. -Legaturi maritime:In Portugalia continental,exista noua porturi principale. -Reteaua aeriana: Exista 15 aeroporturi.Pe continent se gasesc aeroporturile Lisabona,Porto,Faro,aeroporturi international situate in zona de litoral.
Dei numrul turitilor strini a crescut spectaculos anul trecut, hotelierii din Portugalia au ncasat mai puini bani, deoarece criza economic i-a forat s reduc tarifele pentru a atrage clieni. Astfel, veniturile hotelierilor au sczut n 2012 cu circa 2%, la 1,86 miliarde euro, mai puin fa de pragul record nregistrat n 2008 de 1,96 miliarde euro.
-Braga
-Lisabona
-Estoril
Oferta turistica
Portugalia este o destinatie turistica ideala, este un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat. Capitala ei, Lisabona, este poate cel mai incantator si accesibil oras al Europei, cu o arhitectura fantastica, o populatie diversificata, mancaruri delicioase cu fructe de mare si localuri animate.
*Resurse naturale*
-Relieful Portugaliei are in general o inaltime mica,40% din teritoriu,aflandu-se la o altitudine mai mica de 200 m.Varfurile cele mai inalte se afla la nord de raul Tejo,evidentiindu-se Sierra de Estrella(1991m),Geres(1544m),Montezinho(1438m),Marao(1415m).Punctul cel mai inalt al teritoriului national este culmea Muntelui Pico(2351m) in insula Pico din Azore.
-Clima- temperata mediteraneana(Portugalia continentala si in Madeira) si temperate oceanica(Azore).Temperatura medie pe teritoriul continental al Portugaliei variaza intre 11 grade C iarna si 23 grade C vara.In Azore ,temperature oscileaza intre 11 si 22 grade C vara.In Madeira temperatura medie mai joasa este 13 grade C si media mai ridicata este de 26 grade. -Hidrografia- Raurile cele mai mari care traverseaza teritoriul portughez
izvorasc in Spania: Douro(322km Portugalia),Tejo(275km),Guadiana(260km),Minho(75km). in Cele care au toata reteaua hidrografica in Portugalia, de cea mai mare intindere sunt Montega, Vouga si Sado. La nord de Portugalia raurile sunt mai numeroase si au un debit mai mare decat cele din sud. Debitul raurilor variaza in functie de ploile din regiune. Coasta portugheza nu a avut intotdeauna forma pe care o are azi. In secolul al XIII-lea era mai dantelata si poseda mai multe porturi naturale, de asemenea, partea navigabila a raurilor era mai mare decat cea actuala.
Maslinul creste pe intreg teritoriul, dar in regiunule de centru si de sud este mai raspandit. Stejarul de pluta predomina peisajele din Alentejo. In Algarve, unde clima este evident mediteraneana, predomina speciile caracteristice regiunilor calde si uscate:migdalul, roscovul si smochinul. Terenurile necultivate, cu vegetatie salbatica, este alcatuit in mare parte din loandre In ceeea ce priveste culturile, ies in evidenta culturile intensive de porumb si cereale, in principal de secara, ca predomina in nord. In partea sudica a lantului muntos central predomina culturile extensive, mai ales graul. Vita de vie este cultivata aproape pe intreg teritoriul avand caracteristici speciale in anumite regiuni.
*Resurse antropice* Turnul Belem din Lisabona- Construit in anul 1515 ca o fortareata
cu rol de aparare la intrarea in portul Lisabona, Turnul Belem a fost punctul de plecare al multor expeditii iar pentru navigatori era ultimul lucru pe care-l vedeau de pe pamantul tarii mama pana la intoarcerea de pe mare. Turnul Belem este un monument inchinat Portugaliei din perioada epocii marilor descoperiri, fiind deseori folosit drept simbol al tarii. UNESCO a trecut Turnul Belem pe lista monumentelor ce fac parte din patrimoniul universal. Construit in stilul Manuelin, turnul are foarte multe motive specifice perioadei marilor descoperiri, lucrate in piatra. Aceste motive infatiseaza figuri istorice cum ar fi Sf Vincent si rinoceri exotici. Arhitectul, Francisco de Arruda, a lucrat la ridicarea unor fortificatii portugheze in Maroc de aceea exista si influente maure cum ar fi turnurile de observatie. In partea dinspre rau exista ferestre cu arcada, logii in stil venetian si o statuie a Fecioarei Maria, simbol al protectiei marinarilor in calatoriile lor. UNESCO a motivat inscrierea turnului Belem pe lista monumentelor din Patrimoniul Universal prin faptul ca acest turn aminteste de marile descoperiri maritime care au pus bazele lumii moderne.
Oceanarium Lisabona- Oceanarium din Lisabona este unul dintre cele mai mari aquariumuri din lume. Proiectat de arhitectul american Peter Chermeyeff, Oceanarium a
fost consturit chiar pe raul Tejo iar pentru a ajunge la el trebuie traversata o pasarela pietonala. Oceanarium Lisabona este o experienta in adancurile oceanului fara toate riscurile pe care le-ar implica o astfel de aventura. Aici se gasesc peste 25000 de pesti, pasari si mamifere marine. Exista un acvariu central urias care este cat patru bazine de dimensiune olimpica la un loc. Turistii se pot uita in acest acvariu de la mai multe niveluri si pot admira de aproape o gama variata de animale marine, inclusiv diferite specii de rechini. Oceanarium din Lisabona este deosebit in primul rand datorita designului si abia apoi din cauza dimensiunilor sale de invidiat. Este primul aquarium care a inclus habitate oceanice intr-un singur mediu controlat in care au fost recreate ecosisteme oceanice impresionante. Acvariul Antarctica contine pinguini in timp ce acvariul Pacific are vidre si alte animale care se joaca in bazine printre roci. Toate aceste acvarii sunt separate de acvariul principal prin pereti invizibili, dand senzatia ca toate animalele inoata si traiesc in acelasi spatiu. In Oceanarium exista dotari de ultima generatie si ecrane care explica dezvoltarea vietii oceanice.
Muzeul Calouste Gulbenkian din Lisabona -La nord est de parcul Eduardo
VII se gaseste muzeul Calouste Gulbenkian, unul dintre cele mai importante muzee din intreaga lume si una dintre comorile nepretuite ale Europei. Parte a Fundatiei Calouste Gulbenkian, muzeul gazduieste colectii de arta Egipteana, Greaca, Romana, Islamica, Asiatica si Europeana. In anul 2001 a
fost renovat si modernizat substantial - pe perioada lucrarilor de renovare multe dintre capodopere au fost expuse la Muzeul Metropolitan de Arta din New York. Muzeul Calouste Gulbenkian este un obiectiv turistic al Lisabonei ce nu poate fi ratat in vacanta la Lisabona. Este una dintre colectiile private cele mai mari din lume, colectie construita intr-o perioada de peste 40 de ani de catre Calouste Gulbenkian, un mare magnat al petrolului. Acesta a fost unul dintre cei mai bogati oameni ai secolului 20. In ultimii ani ai vietii acesta s-a stabilit in Portugalia si a donat intreaga sa comoara artistica tarii adoptive atunci cand a murit, in 1955 la varsta de 86 de ani.
Castelo de Sao Jorge din Lisabona - Castelul poate fi vazut din aproape orice punct al Lisabonei si este unul dintre obiectivele turistice majore. Cele mai vechi parti ale sale dateaza inca din secolul al VI-lea cand a fost fortificat de romani, vizigoti si in cele din urma de mauri.
Castelul a servit drept resedinta regala a maurilor pana cand primul rege al Portugaliei, Afonso Henriques l-a cucerit in anul 1147 cu ajutorul unor luptatori din nordul continentului ce se aflau in drum spre pamantul sfant pentru a participa la cruciade. De aceea a fost dedicat Sfantului George, sfantul patron al Angliei; astfel s-a comemorat si parctul englezo-portughez din anul 1371. Castelul a devenit resedinta regala pana cand alta a fost construita in Piata Comercio de astazi. Aceasta din urma resedinta regala a
fost distrusa de Marele Cutremur care a distrus aproape in totalitate Lisabona. In zilele noastre, Castelul Sao Jorge este o oaza de liniste si pace, dar chiar la intrare se gaseste o statuie a Regelui Afonso Henriques si cateva tunuri care amintesc de scopul initial al castelului. Din Palatul Alcacovas, unde regii medievali traiau, nu a mai ramas decat o cladire de piatra care gazduieste astazi un restaurant si o expozitie despre istoria Lisabonei numita Olissiponia. Spectacolul multimedia al acestei expozitii se desfasoara in trei camere subterane. In una dintre aceste camere, Vasco da Gama a fost primit de Regele Manuel. Expozitia include o simulare a cutremurului devastator din 1755 in care este exemplificata daramare bisericii Carmo si valul tsunami care a lovit portul Lisabona. Manastirea Jeronimo, se gaseste Monumentul Descoperirilor. Acesta a fost construit pe malul de nord al raului Tejo in anul 1960 pentru a comemora a 500-a aniversare de la moartea Printului Henric Navigatorul. Monumentul este un vas cu trei panze pregatit sa plece in voiaj, cu sculturi ale unor figuri istorice importante cum ar fi Regele Manuel I, poetul Camoes, Vasco da Gama, Magellan si alti exploratori, cruciati, calugari sau cartografi portughezi. Cu totii il urmeaza pe Printul Henric Navigatorul. Singura femeie reprezentata este regina, Felipa de Lancaster, mama lui Henric Navigatorul. In interiorul monumentului exista un spatiu expozitional cu expozitii temporare si un loc unde poate fi vazut un film interesant despre orasul Lisabona. De asemenea exista si un lift care poate duce turistii in varf pentru a adimira privelistea foarte frumoasa, peste Belem si monumentele sale. Pavajul din fata monumentului este decorat cu mozaic care a fost oferit de guvernul Africii de Sud in anul 1960, si care reprezinta un compas cu harta lumii si rutele pe care au mers exploratorii din Portugalia.
Ribeira - centrul istoric si cea mai pitoreasca zona a orasului Porto. Tot aici pot fi urmariti artizanii locali lucrand diverse obiecte in filigran.
Baza tehnico-materiala
Portugalia ofera turistilor o selectie minunata de hoteluri. Clasificarea hotelurilor din Portugalia este similara cu cea din Romania si din majoritatea tarilor europene. Cu toate acestea sunt foarte multe unitati de cazare clasificate superior pentru dotarile hotelului (piscina, sala conferinte, etc) si mai putin pentru confortul camerelor. Oraele cu cele mai importante uniti de cazare din Portugalia sunt: Lisabona,Porto,Albufeira,Praia da Rocha,Algarve. Porto- este al doilea ora n mrime i importan din Portugalia. Este situat n nordul rii, la nord de rul Douro, aproape de coasta Oceanului Atlantic. ara i vinul de Porto (portughez: Vinho do Porto) i-au luat numele de la oraul Porto. Locuitorii Porto-ului i-au spus tripeiros, nume care este n uz i astzi. Albufeira- este un oras in Portugalia, centrul municipalitatii cu acelasi nume. Este o importanta destinatie turistica datorita amplasarii sale in zona de coasta. Orasul are o populatie de 13.646 locuitori si se situeaza la 250 km de Lisabona si este foarte aproape de Castelul Paderne Praia da Rocha- este doar una (desi cea mai mare) dintre statiunile dealungul coastei Portimao. Se afla in imediata apropriere a portului din Portimao. Statiunea ofera o minunata plaja, laudandu-se cu nisipul ei auriu pe care te astepti sa il gasesti pe orice plaja din zona Algarve. Algarve- Supranumita Pamantul Eternei Primaveri, zona Algarve este o destinatie preferata de turisti pentru plajele curate, apele nepoluate si clima placuta in orice anotimp. Algarve se afla in sudul Portugaliei si cuprinde, de la capul Cabo de Sao Vicente pana la granita cu Spania, aproximativ 200 km de tarm. Zona este atractiva pentru persoane care nu iubesc turismul de masa si prefera statiunile cochete cu turisti mai selectivi. Se estimeaz c n 2010 circa 51,5 % din populaia UE-27 a participat la turism, cu alte cuvinte a efectuat cel puin o cltorie cu cel puin patru nopi de cazare n cursul anului respectiv. i n aceast privin se observ diferene mari, ntruct rata participrii a variat de la 5,3 % n Bulgaria la 87,8 % n Cipru (a se vedea Tabelul 2).
n ceea ce privete oferta, se estimeaz c n 2010 existau aproape 204 000 de hoteluri i uniti similare active n UE-27, precum i peste 256 000 de alte tipuri de structuri de cazare turistic colectiv (precum campingurile i locuinele de vacan). In tabelul de mai jos este prezentat numarul de hoteluri inregistrate de a lungul a trei ani neconsecutivi in Portugalia.
Zona Lisabona Porto Centru Nord Algarve Alentejo Funchal Total
3500 3000 2500 2000 1500 1000 500 0
3 500 3 000 2 500 2 000 1 500 1 000 50 0 0 Anul Grad de confort 5* 4* 3* 2* 1* Neclas ificate Total
Gastronomie
Fiind nrudit cu buctria mediteranean, gastronomia portughez tradiional este n mod notabil influenat de marea varietate de condimente folosite la pregtirea specialitilor tipice, un obicei care a devenit tradiie nc din epoca colonial, cnd Prinul Henry Navigatorul a ordonat navelor sale s aduc napoi n ar ct mai multe fructe i legume exotice din Lumea Nou. De fapt, dac e s pstrm n minte acest aspect, gastronomia portughez este una dintre cele mai influente buctrii din Europa: foarte puini tiu c portughezii au fost cei care au adus i au popularizat n Europa tomatele i cartofii, i chiar i ceaiul. Pe de alt parte, buctria portughez tradiional este cel mai bine cunoscut pentru aplecarea pe care o are pentru ingrediente precum piri-piri (ardei foarte iui) sau piper negru, scorioar i ofran. Se poate spune, fr a exagera, c portughezii sunt ndrgostii de aceste ingrediente, precum i de uleiul de msline, pe care l folosesc fie pentru a aroma mncrurile, fie pentru a le gti. Orice strin i poate face o idee despre gastronomia tradiional portughez dac studiaz orarul meselor. Dac micul dejun const doar din cafea i pine (uns cu unt sau gem, sau cu o felie de unc), prnzul poate dura chiar i dou ore, n vreme ce cina ncepe ntotdeauna dup ora 8. Potrivit acestor obiceiuri, se poate constata c portughezii nu glumesc atunci cnd vine vorba de mncare. Desigur, buctria portughez variaz de la o regiune la alta a rii, ns se poate constata prezena invariabil a petelui i a fructelor de mare. De aceea, nu este de mirare c specialitatea naional este reprezentat de
codul srat i uscat, un fel de mncare numit bacalhau. Acest fel de mncare este popular nc din epoca descoperirilor, cnd navigatorii prindeau petele, l srau i l uscau pentru a-l face s dureze pe parcursul lungilor cltorii dintre continente. De fapt, exist 365 de modaliti de a pregti bacalhau: cte una pentru fiecare zi a anului, ca s spunem aa. Pe de alt parte, dac turitii nu au neaprat o aplecare pentru pete i fructele de mare, pot ncerca o alt specialitate naional, o tocan groas de legume i carne numit cozido a portuguesa. n partea de nord a rii, porcuorul de lapte, "leitao assado", este foarte popular, precum i linguica i chorico, crnaii portughezi. Specialitati: Caldeirada este un alt fel de mncare tradiionala, i se refer n principiu la o tocan fcute din diverse specii de pete, fructe de mare i legume. Secretul acestei specialiti este, dup cte se pare, adaosul mic de vin alb i de ulei de msline i, desigur, condimentele folosite la gtirea sa: piri-piri, piper negru, ghimbir, usturoi, toate combinate pentru a crea o arom original ce poate face din acest fel de mncare sursa unei experiene i mai tentante. Caldeirada se servete cel mai bine cu pine uor prjit. Alcatra este un fel de mncare tradiional care const din felii de carne destul de costisitoare. ns aceast specialitate mai are i alte caracteristici. Este foarte popular n arhipelagul Azore, unde este cunoscut ca fiind carnea ce poate fi mncat fr a fi tiat cu cuitul alcatra este att de fraged nct se topete n gur. Cele mai vizitate orase din Portugalia:
Zona Lisabona Portugalia de Nord Centru Algarve Alentejo Porto Madeira Total Nr. restaurante 273 249 191 131 77 44 33 998
Cele mai importante restaurante din Portugalia: Tronco,Casa Transmontana,PikNik,Tendinha,Olivier,Il Lamparo,Sabores de Monsaraz,Doca do,Maria Laranja,Mercado de Marisco,O Sueste,Duna Beach,Suntory,Tako,etc. Cu toate c nu se observ chiar de la prima vedere, Portugalia este o ar a adevrailor cunosctori de mncruri rafinate. Buctria portughez este influenat mai ales de cea italian (roman) i arab, precum i de gastronomia francez i spaniol. Ingredientul de baz al mncrurilor din nordul i centrul rii l constituie carnea de porc, ca garnitur servindu-se cartofi, leguminoase i varz. n sud i n zonele de coast se consum n principal pete i fructe de mare, iar ca garnituri orez, cartofi i salate de
legume cu ulei de msline. i supele i ciorbele se bucur de o mare apreciere. Dintre speciile de pete, cea mai des consumat este bacahau (codul). Alte feluri de mncare foarte rspndite sunt Pescada grelhado - merlucius la grtar i Bif de atm - file de ton prjit. Mncarea cea mai "de rnd" o constituie sardinele la grtar Sardinhas assadas. O specialitate rafinat, dar foarte scump, e Arroz de Marico, orez fiert n abur, cu fructe de mare. Specialitatea culinar specific regiunii Algrave este Cataplana - scoici gtite nbuit cu ulei de msline ntro tigaie special, mpreun cu ardei grai, ceap, roii i diverse condimente. n ceea ce privete buturile, n orice restaurant putei comanda ap mineral (plat sau gazoas), precum i o mare varietate de buturi nealcoolice. Dac dorii cafea, cerei "um caf" i vei primi o ceac de espresso extrem de tare (atenie, poate cauza palpitaii!). Vinul este unul dintre simbolurile naionale n Portugalia, fapt dovedit i de multitudinea de crame de toate felurile - vinho da casa. Instalatii de agrement Calheta este un ora situat n nord-vestul insulei Madeira, Portugalia. Are o populaie de circa 3000 locuitori. Orasul dispune de un port de agrement si o plaja artificiala, cu nisip auriu ( adus din Maroc si Portugalia Continentala), cu diverse facilitati: baruri, vestiare, instalatii de prim ajutor . Va sunt oferite o gama larga de activitati nautice : canotaj, windsurf, catamaran. Pe bulevardul principal care va poarta pasii spre plaja ve-ti gasi restaurante bune care servesc peste cataplanas , fructe de mare si alte specialitati locale. In Portugalia ve-ti gasi cateva plaje de vis ,de o ambianta tropical: - Prainha-pe ingusta Prainha sunt satisfacute, in egala masura, nevoile iubitorilor de soare dar si ale inotatorilor. Accesul spre strand este oarecum neobisnuit: pe stancile abrupte se coboara cel mai bine cu ascensorul. -Carnical Madeira-Aici se gaseste unica plaja cu nisip din marginea estica a insulei.
Surprinzator este si nisipul inchis la culoare. Acolo se ajunge dupa o coborare abrupta in golf. Cei interesati de istorie pot vizita in Carnigal Muzeul Balenelor, care ofera o incursiunem istoria vanatorilor de balene din Madeira.
200 kilometri de coasta, 120 plaje, 3 000 ore de soare pe an: Algarve este un paradis pentru iubitorii plajei! Aici trebuie sa te plimbi neaparat cu barca. Mai intai acostam in dreptul celebrei stanci de ocru, apoi, cu niste barci mici, ne plimbam printre grotele de la Ponta da Piedade: stanci cu forme fantastice, care poarta nume ca "elefant", "catedrala" sau "camila". O particularitate unic a oraului Lisabona din perspectiva celor ce vor s cunoasc oraul pe timpul nopii este reprezentat de prezena cluburilor fado unde turitii pot asculta cntecele tradiionale portugheze. Pe de alt parte, cunosctorii tind s considere c turitii care vor cu adevrat s asculte muzica fado autentic ar trebui s nu frecventeze localurile cu orientare turistic, ci s cear prerea localnicilor care cunosc valorile adevrate n
acest sens. Acelai lucru este valabil i pentru celebrele cafenele din Lisabona. Instalatii si modalitati de tratament Daca te preocupa sanatatea, iti place sa iti ingrijesti si sa iti rasfeti trupul, atunci oraselul Viana do Castelho, aflat la 70 kilometri nord de Porto (cel mai bine ajungi aici cu o masina inchiriata) este cea mai buna destinatie pentru tine. Aici, te poti lasa dezmierdata in Spa-ul de 2 000 metri patrati de la "Hotel Flrr de Sal". Cea mai buna oferta este ingrijirea cu tot felul de alge si apa de mare. Din piscina se vede Oceanul Atlantic. Real Marine Spa In perfecta armonie cu peisajele marine, Real Spa Marine a fost conceput pentru a fi un sanctuar al mintii, trupului si spiritului. Pentru ca tu sa atingi echilibrul la care visezi, in acest centru SPA se combina efectele apei de mare in stare pura, senzualitatea aromaterapiei si opulenta terapiilor Spa.
Cererea turistica
Turismul intern
Turismul emitator
Turismul emitator organizat de titularii de licente de turism dupa Tari de destinatie si Ani
Anul Portugalia
2006 42
2008 18
2010 11
90 80 70 60 50 40 30 20 10 0
1st Qtr
2nd Qtr
3rd Qtr
4th Qtr
Turismul receptor Turismul receptor organizat de tirularii de licente de turism dupa Tari de origine si Ani An Portugalia 2006 47 2008 32 2010 5
Consider ca turistii psihocentrici se incadreaza in cererea turistica deorece Portugalia este o tara bogata in destinatii turistice traditionala ,iar acesti turisti prefera in mod special traditiile si confortul.
acord i autorizaiile pentru exercitarea acestei activiti. n acelai timp se acord un ajutor material deosebit celor care doresc s practice turismul rural. Se acord credite pe perioade lungi i nerambursabile n procent variabil, 40-60%, cu condiia de a desfura aceast activitate timp de minim 10 ani. Datorit faptului c Portugalia este o destinaie turistic foarte cutat, exist variate modaliti de a ajunge pe teritoriul ei. n acelai timp, reeaua de transport portughez este i ea bine dezvoltat i adaptat la cerinele turismului. Cursele aeriene interne sunt efectuate de dou companii de transport locale TAP i Portugalia. Traseele principale sunt Lisabona Porto i Lisabona Faro. Compania TAP asigur i transportul pe Insulele Azore i Madeira. Reeaua de transport cu autobuzul este eficient i de foarte bun calitate. Autogrile se numesc Terminal Rodovirio. n comparaie cu trenul, autobuzele sunt mai scumpe. Cea mai cunoscut firm portughez de transport cu autobuzul este Rodoviaria Nacional. Exist trei categorii de autobuze rapide (expressos), regionale (rpidas) i lente (carreiras). Cele mai bune locuri sunt cele de la clasa alta qualidade. Cltoria de la Lisabona la Porto dureaz, n condiii bune de trafic, n jur de 5 ore. Reeaua naional de ci ferate a Portugaliei se numete Caminhos de Ferro Portuguesses i efectuaz mai multe tipuri de curse regionale (marcate cu R), inter-regionale (IR), rpido i intercidde (IC, intercity). Cel mai rapid este trenul IC Lisabona-Porto. Cea mai confortabil modalitate de a cltori pn n Portugalia este cu avionul. Se poate, bineneles, cltori i cu automobilul, ns este foarte obositor, datorit distanei mari. Dac mergei n Portugalia cu maina, nu uitai c aproape peste tot se pltesc taxe de autostrad, ca i la intrarea n tuneluri etc. Traseul cu automobilul trece prin Spania. O alt modalitate de transport este pe calea ferat. Trenurile cu destinaia Portugalia trec de obicei prin Paris i Madrid.
Marea Britanie 5,2 4.7 5.1 Restul Europei 12,3 12,5 13,4 SUA si Canada 8,5 9,0 9,5 Alte tari 13.5 15,4 17,3 Motivul calatoriei Afaceri 4,5 5,2 5,5 Vacanta 9,2 9,5 10,2 Vizite la 7,8 7.9 8.3 prieteni/familie Altele 12.5 12,8 13,4 Durata medie a 7,2 7.3 8.5 sejurului Durata medie a sejurului se calculeaza ca raport intre total zile/turist i numarul de turiti. Durata medie a sejurului in Portugalia a fost calculat n funcie de mai multe criterii: -Modul de cltorie -Zona de reedin -Motivul cltorie Durata medie a sejurului a fost de 7,2 in 2006,apoi a crescut la 7,3 in 2008 si la 8,5 in 2010. Densitatea circulatiei turistice
Cooperare economic
n conformitate cu statutul de membre ale UE, ntre Romnia i Portugalia, relaiile comerciale sunt complet liberalizate.Portugalia este un partener comercial n continu ascensiune pentru Romnia. Principalul obiectiv economic al Romniei n relaia bilateral l constituie obinerea unui sold pozitiv al balanei comerciale i atragerea de investiii n Romnia (proiecte de cooperare). Companiile portugheze au devenit mult mai interesate de Romnia n perioada de dup aderarea la UE. La data de 31 decembrie 2011, volumul schimburilor bilaterale romno-portugheze a fost de 412,48 milioane euro, n cretere cu 15,28% fa de anul 2010. Exporturile au fost de 183,82 milioane euro (n cretere cu 9,15% fa de 2010) iar importurile de 228,65 milioane (n cretere cu 20,73%). Soldul balanei comerciale a fost de 44,83 milioane euro, defavorabil partii romane. La data de 31 decembrie 2011, erau nregistrate in Romnia 432 societi cu participare de capital portughez n valoare total a investiiilor de 149 mil. Euro. Portugalia ocup locul 22 n clasamentul investitorilor strini din Romnia. n 2011, Romnia a reprezentat a 12-a destinaie a investiiilor directe porrtugheze n strintate.
Braga este un oras aflat in nord-vestul Portugaliei, la 50 km de Porto. Acesta a fost clasat pe locul cinci datorita numarului mare de locuitori, cunoscut astfel ca unul dintre cele mai mari si mai vechi orase ale tarii. Datorita numarului mare de biserici, Braga este de sute de ani un centru religios, de aici venind si numele de Roma Portugaliei sau Orasul Arhiepiscopilor. Orasul este faimos pentru numarul impresionant de monumente, fantani arteziene, gradini si cladiri istorice, fiind reprezentativ al regiunii omonime din nord vestul Portugaliei. Odata ajunsi aici puteti vizita Catedrala care este cel mai insemnat loc istoric al orasului. Constructia acesteia a inceput in 1070, fiind astfel cea mai veche din provincie. Pe peretele exterior al capelei centrale se poate vedea statuia Fecioarei Maria cu pruncul Iisus.
Cascais- situat la vest de Lisabona, Cascais a evoluat de la un mic port pescaresc la o veritabila statiune balneoclimaterica. Aflat la circa 30 km de Lisabona Cascais, a devenit datorita dezvoltarii turismului, una dintre cele mai bogate municipalitati ale Portugaliei. Cascais este usor accesibil pe cale rutiera. In imediata apropiere se afla plajele cu nisip fin, unele avand aspect izolat. Tot aici se gaseste si un port de agrement pentru iahturi. De asemenea, centrul vechi al orasului este unul foarte pitoresc, cu stradute inguste, fermecatoare. Aici asteapta sa fie descoperite numeroase obiective turistice foarte interesante, precum Muzeul Conde Castro Guimares, ruinele unui fost castel, precum si o multime de parcuri si spatii verzi, unde te poti relaxa si admira frumusetea decorului. In afara plajelor din apropiere, tarmul este pe alocuri stancos, creand forme spectaculoase, adevarate minuni
naturale, precum Boca do Inferno (Gura Iadului). Se pot practica diferite sporturi nautice, precum surf, windsurfing, kitesurfing, croaziere pe mare, fiind insa si o destinatie populara in randul jucatorilor de golf.
Insulele Azore
Arhipelagul Azore este format din 9 insule de origine vulcanica, situate in partea de nord a Oceanului Atlantic, la o distanta de aproximativ 1500 km de coasta Portugaliei. Impreuna cu Madeira, acestea formeaza cele doua Regiuni Autonome ale Portugaliei. Cele 9 insule pot fi impartite in 3 mari categorii: insulele din vest sunt Corvo si Flores, in centrul arhipelagului Sao Jorge, Graciosa, Terceira, Pico si Faial, iar in partea estica se situeaza Sao Miguel, Santa Maria, precum si reciful Formigas. Intregul arhipelag se intinde pe o suprafata totala de 2346 km, aici fiind incluse atat principalele insule, cat si alte insulite situate in imediata vecinatate. Toate insulele au origine vulcanica, insa in unele cazuri, de exemplu Insula Santa Maria, nu s-au mai inregistrat activitati vulcanice de la momentul formarii arhipelagului.
Santa Maria de Belem este districtul cel mai incarcat de istorie si cultura al Lisabonei, de unde in 1497, Vasco da Gama la bordul vasului Sao Gabriel, a plecat spre India. Fosta resedinta regala Belem Palace, este in prezent resedinta oficiala a presedintelui portughez. In Belem mai poate fi vizitat Padrao dos Descobrimentos, monument ridicat in onoarea lui Henri Navigatorul, iar apoi Mosteiro dos Jeronimos, manastirea cu o arhitectura unica - Manueline, un amalgam intre stilurile gotic si renascentist dar si stiluri externe Europei aduse aici de exploratori. Aici se afla si Museu dos Coches, ce adaposteste o colectie impresionanta de trasuri din toata lumea. BIBLIOGRAFIE: www.eturia.ro www.wikipedia.com www.insse.ro www.travelworld.ro